Теми статей
Обрати теми

Кредит за програмою «5-7-9»: чи треба дисконтувати?

Адамович Наталія, податковий експерт
Підприємство отримало у банку довгостроковий кредит 1,2 млн грн строком на 2 роки за програмою «5-7-9». Базова ставка за кредитом — 13,9 %, а пільгова ставка — 7 %. Чи треба дисконтувати такий кредит? І якщо так, то за якою ставкою?

Хоча підприємство за програмою «5-7-9» платить відсотки за пільговою ставкою 3, 5, 7 або 9 %, яка на порядок нижча від ринкової, проте дисконтувати довгострокову заборгованість за таким кредитом не треба. Пояснимо.

Ставка пільгова, але база ринкова

Спершу кілька слів про кредитну програму «5-7-9», умови, критерії та механізм надання якої врегульовані Порядком № 28*. У принципі, з кредитуванням за цією програмою ви вже знайомі (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 53, с. 6). Тут лише нагадаємо основні моменти:

* Затверджений постановою КМУ від 24.01.2020 р. № 28.

1) заборгованість перед банком за такою кредитною програмою, як правило, довгострокова. Враховуючи норми п.п. 6 п. 12 Порядку № 28, підприємства отримують кредити на строк до 3 (для фінансування обігового капіталу) або до 5 років (для інвестиційних кредитів);

2) щомісячно банк нараховує підприємству відсотки за кредитом за базовою ставкою. Вона визначається за формулою, зафіксованою п.п. 8 п. 12 Порядку № 28 і в договорі, і базується на індексі UIRD — українському індексі ставок за депозитами фізичних осіб;

3) частину нарахованих відсотків за кредитом — різницю між базовою і пільговою ставкою покриває за підприємство Фонд розвитку підприємництва шляхом перерахування грошей банку (пп. 7, 14 Порядку № 28).

Зважаючи на специфіку такого кредитування, фактично

у підприємства перед банком виникають довгострокові зобов’язання за базовою, а не пільговою відсотковою ставкою

У свою чергу Фонд за таким кредитом покриває частину нарахованих відсотків перед банком у вигляді держпідтримки. Що це означає для дисконтування заборгованості?

Правила обліку довгострокових зобов’язань вимагають відображати заборгованість у балансі за теперішньою вартістю, тобто дисконтованою сумою майбутніх платежів, необхідних для погашення такої заборгованості (п. 9 НП(С)БО 11).

Нагадаємо, податківці рекомендували орієнтуватися на середньорічну облікову ставку рефінансування НБУ (див. лист ДФСУ від 18.06.2018 р. № 18311/7/99-99-14-03-03-17). Але Мінфін** такий підхід податківців не підтримує і вважає, що ставки дисконтування можуть бути різними у кожному конкретному випадку. Ставка дисконтування повинна базуватися на ринковій ставці відсотка, який використовується в операціях з аналогічними активами. При цьому при визначенні ставки дисконтування повинні враховуватися і ризики, властиві конкретній довгостроковій заборгованості.

** mof.gov.ua/storage/files/Інформаційне%20повідомлення_1.pdf («Податки & бухоблік», 2020, № 62, с. 23).

Враховуючи такий підхід, довгострокові зобов’язання, на які нараховуються відсотки, є сенс дисконтувати тільки у тому випадку, якщо вони утворилися від видачі не на ринкових умовах. Тобто, наприклад, кредит отриманий під ставку, яка істотно нижче ринкової.

Якщо кредит отриманий під ринковий відсоток, заборгованість не дисконтуємо. Її теперішня вартість і так дорівнюватиме номіналу (тобто дисконт в цьому випадку дорівнює нулю).

У вашому випадку базова ставка за кредитом — 13,9 % цілком відповідає ринковій. Відповідно, довгострокову заборгованість за таким кредитом не дисконтуємо.

Різниця між ставками — цільове фінансування

Кошти, отримані від Фонду на покриття частини відсотків за кредитом, є для підприємства цільовим фінансуванням. Адже вони мають чітку цільову спрямованість — для компенсації відсотків за кредитом. Обліковують їх на субрахунку 482 «Кошти з бюджету та державних цільових фондів».

За кредитом банк нараховує відсотки щомісячно і компенсація відсотків Фондом здійснюється з такою ж періодичністю (п. 14 Порядку № 28). Тому суму такого цільового фінансування слід визнавати доходом (п. 17 НП(С)БО 15, § 12 МСБУ 20): на систематичній основі протягом періодів, за які підприємство визнає відповідні витрати за відсотками, для компенсації яких цільові надходження і призначені. Детальніше про облік цільового фінансування див. «Податки & бухоблік», 2021, № 9, с. 11.

У міру нарахування відсотків за кредитом підприємство повинне визнати дохід у вигляді цільового фінансування

Тобто у кінці кожного місяця суб’єкт господарювання робить запис: Дт 951 — Кт 684 — на суму нарахованих відсотків, Дт 684 — Кт 482 і Дт 482 — Кт 718 — на суму компенсації Фондом частини відсотків (див. нижче в таблиці).

За податком на прибуток — ніяких різниць. Тобто у витратах врахується сума відсотків за базовою ставкою, а в доходах — сума держпідтримки.

Облік доступного кредиту

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Отримано довгостроковий кредит у банку

311

501

1200000

2

Нараховано відсотки за місяць користування кредитом за ставкою 13,9 %

951

684

13900

3

Визнано цільове фінансування в частині суми відсотків, що компенсується

684

482

6900

482

718

6900

4

Погашено суму відсотків за місяць за ставкою 7 %

684

311

7000

ВИСНОВКИ

  • Довгострокові зобов’язання за доступними кредитами «5-7-9» виникають під базову (ринкову) відсоткову ставку. Тому такі зобов’язання не дисконтуємо.
  • У міру нарахування відсотків підприємство повинне визнати дохід у вигляді цільового фінансування на покриття Фондом частини відсотків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі