Теми статей
Обрати теми

Доставляємо пальне на поле

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство — платник сільгоспЄП використовує пальне тільки на власні потреби. Тому воно отримало ліцензію лише на зберігання пального. Що ще слід зробити підприємству, якщо пальне воно буде заправляти в техніку, що працює на полі, з бензовоза, який заправлено на нафто складі?

Факт наявності у платника сільгоспЄП нафтоскладу вимагає від нього отримання ліцензії на зберігання пального (ст. 15 Закону № 481). У вас вона є, тому про це хвилюватися не потрібно.

Далі виникає запитання, а чи не є нафтосклад як місце зберігання пального акцизним складом, що відразу перетворює суб’єкта на платника пального акцизу?

Щоб дати відповідь на це запитання, слід заглянути до п.п. 14.1.6 ПКУ. У ньому йдеться про те, що нафтосклад платника сільгоспЄП не є акцизним складом, а відповідно сам аграрій не вважається платником пального акцизу, якщо він відповідатиме одночасно двом таким вимогам:

1) на складі буде зберігатися виключно власне пальне для власного споживання;

2) протягом календарного року платник сільгоспЄП отримує пальне в обсягах, що не перевищують 10000 м3 (1 млн л).

Зазвичай аграрій — платник сільгоспЄП виконує обидві ці умови, а тому його нафтосклад не перетворюється на акцизний склад, отже, сам аграрій не зобов’язаний реєструватися платником пального акцизу. Якщо аграрій не дотримався хоч однієї з вимог, то його нафтосклад стає акцизним складом, а він сам стає платником акцизного податку. Про це читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 59.

Ми ж будемо виходити з того, що у платника сільгоспЄП немає акцизного складу, а отже, він не платник пального акцизу. Враховуючи це, здається, що аграрій не матиме жодної мороки з пальним при заправленні своєї техніки.

Водночас є один маленький нюанс. І пов’язаний він із тим, що аграрії, які не є платниками пального акцизу, повинні інформувати фіскалів про транспорт, що перевозить пальне шляхом подання заявки за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 08.05.2019 р. № 188. Така заявка подається перед переміщенням пального (для включення бензовоза до Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне) і після закінчення операції (для виключення).

Отже, щоб не було проблем із переміщенням пального від нафтоскладу на поле, тобто щоб на вас не наклали адмінштраф (ч. 4 ст. 164 КпАП) і поліція не конфіскувала пальне, без заявки на переміщення не обійтися (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 59, с. 13). На цьому акцентують увагу і фіскали (лист ДФСУ від 25.11.2019 р. № 1525/6/99-00-04-02-06-15/ІПК // «Податки & бухоблік» 2019, № 98, с. 26).

Оскільки заявку можна направити ДПСУ в електронному вигляді через Електронний кабінет, то проблем зі своєчасністю подання заявки виникнути не повинно.

Проблеми можуть виникнути тільки при заповненні заявки, якщо аграрій не подавав до ДПСУ ф. № 20-ОПП про наявність у його власності чи в користуванні місця розвантаження пального, а саме поля, саду, на яких розташована техніка, що буде заправлятися, або техніки, в яку буде заправлятися пальне, якщо місце розвантаження пального (поле, сад) не перебуває у власності чи в користуванні аграрія (про це у «Податки & бухоблік», 2019, № 98, с. 26).

Річ у тому, що в заявці слід зазначити ідентифікатор об’єкта оподаткування (тобто числове значення, вибране самим аграрієм). Без подання ф. № 20-ОПП його не зазначити. Тому тим, хто ф. № 20-ОПП щодо місця розвантаження пального не подавав, слід це зробити перед поданням заявки. Інакше це може стати причиною неприйняття заявки на переміщення.

До відома! Заявку на переміщення пального слід подавати і в тому випадку, коли ви заправляєте із бензовоза на полі не тільки свою техніку, а й техніку свого підрядника. Детально про це у «Податки & бухоблік», 2020, № 48, с. 13.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі