Теми статей
Обрати теми

Трактор — на полі, бензин — в бензовозі, заявка на переміщення пального — у фіскалів на порозі

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 25.11.2019 р. № 1525/6/99-00-04-02-06-15/ІПК

висновок документа

У заявці на перевезення пального зазначають інформацію про пункти розвантаження пального (поле, сад, склад, тракторна бригада тощо), на яких розташована техніка, що буде заправлятися безпосередньо в паливний бак

З 01.07.2019 р. аграрії, які не є платниками пального акцизу*, повинні інформувати фіскалів про транспорт, шо перевозить пальне. Для цього вони подають фіскалам заявки за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 08.05.2019 р. № 188, перед переміщенням пального (для включення бензовоза до Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне) і після закінчення операції (для виключення).

* Деталі шукайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59, с. 22.

Отже на сьогодні, щоб заправити із свого бензовоза** трактор, який знаходиться на полі, доводиться морочитися ще й із заявками, у яких вказується місце навантаження і розвантаження пального із бензовоза. Якщо відправити у рейс бензовоз без заявки, можна постраждати. Пальне може бути конфісковане поліцією у випадку перевірки документів на вантаж (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59, с. 13).

** Про те, чи потрібно в даному випадку отримували ліцензію на зберігання, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 96, с. 24.

Через це аграріїв почало турбувати питання, як заповнити цю заявку, а саме що в даному випадку буде місцем розвантаження пального: сама техніка, яку заправляють, чи територія, де техніка заправляється?

Відповідь дали фіскали у листі, що коментується. У ньому вони зазначили, що у заявці як місце розвантаження слід вказувати дані саме про поле, сад, склад, тракторну бригаду тощо, на яких розташована техніка, що буде заправлятися. Тобто вони бажають бачити як місце розвантаження саме територію, де фактично знаходиться техніка.

Такий підхід є доволі логічним. Оскільки тільки так можна визначити, де фактично пальне було заправлено у техніку, з якої воно було використане (спалене у двигуні).

Логіка податківців гарно працює у випадку, коли техніка заправляється на власному полі, у саду чи на іншій власній території. Тобто в тому місці, щодо якого аграрій подавав (або зможе подати) ф. № 20-ОПП і тим самим присвоїв такому місцю ідентифікатор об’єкта оподаткування, тобто числове значення, вибране самим аграрієм***.

*** Як присвоїти місцю розвантаження ідентифікатор, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 49, с. 2.

Річ у тім, що у заявці на переміщення пального слід обов’язково вказувати ідентифікатор об’єкта оподаткування. А його можна дізнатися тільки заглянувши до ф. № 20-ОПП. Тому якщо аграрій не подавав ф. № 20-ОПП щодо місця розвантаження пального, це слід зробити перед подачею заявки. Відсутність коду, вказаного у заявці, у базі фіскалів може стати причиною відмови у прийнятті заявки. Тому щоб не виникло проблем з унесенням бензовоза до Переліку, про ф. № 20-ОПП не забуваємо.

Проблеми можуть виникнути в аграрія у випадку, коли слід заправити техніку на полі чи у саду, на який він немає ні права власності, ні права оренди. Так може статися у випадку, коли аграрія найняли виконати певні підрядні роботи на своїй техніці і з використанням свого пального на полі чи в саду у замовника. Як у такому разі заповнити у заявці дані про місце розвантаження?

Форму № 20-ОПП аграрій щодо поля чи саду, де виконуються роботи і де він буде заправляти трактор, не подавав, оскільки її подають тільки за об’єкти, які йому належать або перебувають у користуванні (орендовані). А отже, він не присвоїв ідентифікатор місцю розвантаження пального. Немає ідентифікатора, то і заявку подати навряд чи вдасться (фіскали напевно її відфутболять після звірки з об’єктами, які має аграрій). Що ж робити?

У цьому випадку радимо аграріям ігнорувати ці рекомендації фіскалів і вибирати як місце розвантаження саме сільгосптехніку, в баки якої буде заправлено пальне, а не поле.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі