Теми статей
Обрати теми

Беремо авто у фінлізинг

Адамович Наталія, податковий експерт
Якщо договір користування авто містить ознаки фінансового лізингу (оренди), то одразу за фактом отримання (підписання акта приймання-передачі) зараховуємо його на баланс. За якою вартістю? Коли починати амортизувати лізингове авто в обліку? Які платежі і податки доведеться платити? Що нового буде за Законом № 1201*? Про це просто зараз.

* Закон України «Про фінансовий лізинг» від 04.02.2021 р. № 1201-IX, який набуде чинності через 3 місяці з дня опублікування (опублікований у газеті «Голос України» від 13.03.2021 р. № 47) і застосовуватиметься тільки до відносин, що виникли після набуття ним чинності.

Отримуємо лізингове авто

Бухоблік. Якщо договір користування авто відповідає хоча б одній з ознак фінансової оренди, то отримане у фінансовий лізинг авто (пп. 4, 5 НП(С)БО 14 «Оренда») орендар у бухобліку одразу зараховує до складу активу (до складу незавершених капітальних інвестицій (Дт 152), із подальшим зарахуванням при введенні авто в експлуатацію до складу основних засобів (Дт 105 «Транспортні засоби»)) і одночасно визнає зобов’язання перед орендодавцем (Кт 531 «Зобов’язання з фінансової оренди») за найменшою з оцінок на початок терміну оренди:

— справедливою вартістю активу або

— теперішньою вартістю суми мінімальних орендних платежів (порядок розрахунку якої наведений у додатку 1 до НП(С)БО 14).

Отримане у фінлізинг авто орендар може відразу вводити в експлуатацію як об’єкт ОЗ

Як правило, орендне зобов’язання визнається за теперішньою (дисконтованою) вартістю майбутніх орендних зобов’язань. При її розрахунку слід урахувати умови сплати лізингових платежів: сплачуються вони на початку (авансом) або наприкінці кожного періоду.

Крім того, в первісну вартість отриманого об’єкта фінлізингу, окрім орендного зобов’язання, включаються й інші витрати, пов’язані з отриманням, доставкою і доведенням об’єкта до стану, в якому він придатний до експлуатації (п. 8 НП(С)БО 7 «Основні засоби»). Зокрема, сюди може потрапляти відшкодування витрат лізингодавцю, пов’язаних з отриманим об’єктом лізингу (наприклад, пенсійного збору за першу держреєстрацію авто).

З місяця, що йде за місяцем введення в експлуатацію, лізингове авто амортизують протягом періоду його очікуваного використання (п. 7 НП(С)БО 14). Якщо після закінчення договору фінлізингу авто залишаєте у себе, то період очікуваного використання у вас дорівнюватиме строку його корисного використання.

Метод амортизації вибираєте самостійно (орієнтуючись на один із тих, що використовуєте для амортизації своїх подібних ОЗ). Суму амортизації відображаєте у складі витрат (залежно від напряму використання отриманого в лізинг авто): Дт 23, 91 — 94 — Кт 131.

Не забуваємо на кожну дату балансу частину довгострокових зобов’язань перед орендодавцем, строк погашення яких припадає на наступні 12 місяців, переводити до складу поточних (Дт 531 — Кт 611).

Податок на прибуток. Високодохідники (а також малодохідники-добровольці) амортизують отримане у фінлізинг авто ще й у податковому обліку. Роблять це за правилами, встановленими п. 138.3 ПКУ, з подальшим застосуванням амортизаційних різниць (див. БЗ 102.05). Нагадаємо, для транспортних засобів (група 5) встановлено мінімальний строк використання — 5 років. Хоча при дотриманні умов, прописаних у п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, на лізингове авто можна встановити «прискорений» мінімальний строк корисного використання — 2 роки.

ПДВ. Передача авто у фінлізинг вважається постачанням (п.п. «а» п.п. 14.1.191 ПКУ) і є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. «а» п. 185.1 ПКУ). Відповідно одержувач авто має право на податковий кредит (ПК) відразу ж при отриманні авто в лізинг. Датою виникнення права на ПК у лізингоотримувача є дата фактичного отримання об’єкта фінлізингу (n. 198.2 ПКУ). Але щоб це право спрацювало, ПН на авто має бути вчасно зареєстрована в ЄРПН.

Лізингові платежі

Бухоблік. Лізинговий платіж зазвичай включає дві складові: суму компенсації вартості предмета лізингу і суму відсотків (винагороди) за надане у фінансовий лізинг майно (фінансові витрати). Хоча, враховуючи норми ч. 2 ст. 16 Закону № 723*, може містити й інші витрати лізингодавця, безпосередньо пов’язані з виконанням договору лізингу. А за новим Законом № 1201 інші складові, зокрема платежі та/або витрати, безпосередньо пов’язані з виконанням договору фінансового лізингу і передбачені таким договором.

* Закон України «Про фінансовий лізинг» від 16.12.97 р. № 723/97-ВР.

Частину лізингового платежу в сумі компенсації вартості предмета лізингу показують як погашення заборгованості за майно, отримане у фінансову оренду: Дт 611 — Кт 311.

А ось відсотки за надання у фінлізинг майна відображають за правилами, прописаними в п. 5 НП(С)БО 14. Різницю між сумою мінімальних орендних платежів і вартістю об’єкта фінансової оренди, за якою він був відображений у бухобліку на початку терміну фінансової оренди, відображають у фінансових витратах.

Фінансові витрати лізингоотримувач відображає у бухобліку лише в сумі, що належить до звітного періоду

Тобто показують їх не відразу при отриманні об’єкта фінлізингу, а шляхом розподілу між звітними періодами протягом терміну фінансової оренди, як показано в додатку 1 до НП(С)БО 14, з урахуванням орендної ставки відсотка і умов сплати лізингових платежів (на початку (авансом) або наприкінці кожного періоду).

Якщо в договорі не вказана орендна ставка відсотка, то застосовують ставку на подібну оренду або (якщо цей показник визначити неможливо) ставку відсотка за позиками для придбання подібного активу (на той же строк і з подібною гарантією) на початок строку оренди (п. 4 НП(С)БО 14). Нараховані відсотки показують записом: Дт 952 — Кт 684.

Податок на прибуток. Відсотки за фінлізингом, нараховані на користь орендодавця, відображають за правилами бухобліку. Будь-яких коригувань для них у ПКУ не передбачено.

ПДВ. Частина платежу, що є відшкодуванням вартості отриманого в лізинг авто, є другою подією операції постачання фінлізингового авто і на ПДВ-облік не впливає. А ось нарахування і сплата відсотків або комісій у складі лізингового платежу за договором фінлізингу — взагалі не об’єкт оподаткування ПДВ (п.п. 196.1.2 ПКУ). Тож податкового кредиту в цій частині платежу не буде.

Компенсація витрат лізингодавцю

Залишаючись власником авто (до моменту отримання від лізингоотримувача повного розрахунку, якщо інше не встановлене договором, ч. 2 ст. 8 Закону № 723, а за новим Законом № 2101 враховуючи норми ч. 2 ст. 7, — не лише отримання розрахунку зі сплати лізингових та інших платежів, а ще й повного розрахунку за неустойками (штрафами, пенею)), лізингодавець може нести певні витрати, пов’язані з переданим у лізинг авто: платити пенсійний збір при первинній реєстрації авто, платити транспортний податок (див. нижче), оплачувати штрафи, пов’язані з порушенням правил дорожнього руху (ПДР), нести витрати на ремонт і відновлення пошкодженого лізингового авто. Причому згідно з п. 6 ст. 10 Закону № 723 лізингодавець має право вимагати від лізингоотримувача відшкодування збитків відповідно до закону і договору. За домовленістю сторін користувач лізинговим авто може компенсувати лізингодавцю й інші витрати.

А ось згідно з п. 5 ст. 20 нового Закону № 1201, окрім відшкодування збитків, у тому числі оплати ремонту, відшкодування витрат на ремонт об’єкта фінансового лізингу, лізингодавець має право вимагати ще й сплати інших платежів, безпосередньо пов’язаних із виконанням договору фінансового лізингу, згідно з умовами такого договору і законодавства.

Сума компенсації заподіяних збитків не включається в договірну вартість товарів/послуг (п. 188.1 ПКУ). Відповідно якщо кошти, сплачені лізингодавцю, є відшкодуванням заподіяної шкоди лізинговому авто, то їх ПДВ не оподатковують (див. лист ДПСУ від 16.01.2021 р. № 212/ІПК/99-00-21-03-02-06, БЗ 101.07). При цьому лізингоотримувачу-високодохіднику (чи малодохіднику-добровольцю) після відшкодування збитку лізингодавцю — неплатнику податку на прибуток або платнику-нульовику, доведеться мати справу зі збільшуючою фінрезультат різницею з п.п. 140.5.11 ПКУ (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 20, с. 2).

А ось з приводу оподаткування ПДВ компенсації лізингодавцю витрат зі сплати штрафів за порушення ПДР, здійснених лізингоотримувачем, позиція податківців така. Якщо суми, отримані лізингодавцем у розмірі штрафів за порушення ПДР (див. лист ДПСУ від 13.01.2021 р. № 147/ІПК/99-00-21-03-02-06):

1) є складовою орендної (лізингової) плати, операція з постачання якої за п. 185.1 ПКУ — об’єкт оподаткування ПДВ, то їх оподатковують ПДВ у загальному порядку. Зареєстрована ПН для лізингоотримувача буде підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту;

2) розглядаються за договором як сплата штрафних санкцій, то до ПДВ-бази їх не включають відповідно до абзацу шостого п. 188.1 ПКУ (ср. ).

Аналогічний підхід у податківців і в частині компенсації лізингодавцю витрат на страхування об’єкта лізингу (див. лист ДПСУ від 07.04.2020 р. № 1428/6/99-00-07-03-02-06/ІПК). Якщо це не частина плати за фінлізинг, а просто кошти, отримані лізингодавцем від лізингоотримувача як компенсація таких витрат, то до бази оподаткування ПДВ не включаються. Мабуть, тому ще, що страхові послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ. Але якщо послуги страхування компенсуються, а не придбаваються за дорученням, то ПДВ уникнути складно. Без власної ІПК ми б чинити так лізингодавцю не порекомендували. Тим більше, позиція податківців щодо компенсації страхування неоднозначна (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 94, с. 5).

А ось компенсацію лізингодавцю суми майнових податків: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, орендної плати за землю, земельного податку і так далі за договорами фінансового лізингу податківці однозначно вважають складовою лізингової плати, оподатковуваної ПДВ у загальному порядку (див. лист ДФСУ від 30.07.2019 р. № 3562/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, лист ДПСУ від 09.10.2020 р. № 4210/ІПК/99-00-05-06-02-06). Тому якщо за договором фінлізингу лізингоотримувач компенсує суму транспортного податку лізингодавцю або суму пенсійного збору, то, судячи з усього, на лізингоотримувача чекає податковий кредит (за наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН).

Закріпимо усе сказане прикладом.

Приклад. Підприємство отримало 01.10.2020 р. у фінлізинг автомобіль, використовуваний для адмінпотреб, строком на 3 роки. Вартість авто — 600000 грн (у тому числі ПДВ — 100000 грн). Лізингоотримувач компенсує сплату пенсійного збору за першу реєстрацію авто 24000 грн (у тому числі ПДВ — 4000 грн). Орендна ставка відсотка встановлена в договорі на рівні 24 % річних (тобто 2 % на місяць). Орендні платежі сплачуються щомісячно не пізніше останнього дня кожного місяця. Місячний орендний платіж — 23539,57 грн.

Визначаємо теперішню вартість орендних (лізингових) платежів (ТВО). Оскільки у нас платежі щомісячні, то приймаємо: період — 36 місяців; ставку — 2 %.

ТВО = 23539,57 грн х 25,489 = 600000 грн.

Коефіцієнт 25,489 визначений за формулою (формула наведена в додатку до НП(С)БО 14): (1 – 1 : (1 + 0,02)36) : 0,02 = 25,489.

Загальна сума фінансових витрат складає: 23539,57 грн х 36 міс. - 600000 грн = 247424,52 грн. Розподілимо суму фінансових витрат між періодами (див. табл. 1)

Таблиця 1. Розподіл суми витрат між періодами

Період

Ануїтет (мінімальна сума орендних платежів, що сплачується щомісячно)

Лізингові платежі:

Залишок заборгованості на кінець періоду

(гр. 5 попереднього рядка - гр. 4)

фінвитрати

(гр. 5 попереднього рядка х 0,02)

відшкодування вартості об’єкта лізингу

(гр. 2 - гр. 3)

1

2

3

4

5

600000

1

23539,57

12000

11539,57

588460,43

2

23539,57

11769,21

11770,36

576690,07

3

23539,57

11533,80

12005,77

564684,30

35

23539,57

914,21

22625,36

23084,96

36

23539,57

454,61

23084,96

0

Всього

847424,52

247424,52

600000

0

Таблиця 2. Облік отриманого в лізинг авто

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Відшкодовано витрати на сплату пенсійного збору (ПЗ) за першу реєстрацію авто (20000 грн)

371

311

24000

2

Відображено ПК до реєстрації ПН в ЄРПН

644/1

644

4000

3

Отримано ПН, зареєстровану в ЄРПН

641/ПДВ

644/1

4000

4

Отримано автомобіль від лізингодавця

152

531

500000

5

Відображено податковий кредит з ПДВ

(за наявності податкової накладної)

644/1

531

100000

641/ПДВ

644/1

100000

6

Включено до первісної вартості авто компенсацію витрат на сплату ПЗ (20000 грн)

152

685

20000

7

Списано суму ПК з ПДВ

644

685

4000

8

Відображено залік заборгованостей у частині відшкодування витрат на сплату ПЗ

685

371

24000

9

Автомобіль введено в експлуатацію

105

152

520000

10

Нараховано амортизацію на лізингове авто (умовно)

92

131

14000

11

Нараховано лізинговий платіж у частині відсотків за користування авто за договором

952

684

12000

12

Сплачено лізинговий платіж:

— у частині відшкодування вартості авто

531

311

11539,57

— у частині відсотків за користування майном за договором фінансового лізингу

684

311

12000

13

На дату балансу частину довгострокової заборгованості, яка має бути погашена впродовж 12 місяців, переведено до складу поточної (умовно)*

611

531

140000

* Насправді, суму розраховуємо за даними гр. 4 таблиці 1.

Транспортний податок

Оскільки при отриманні авто до лізингоотримувача право власності не переходить, то і платником транспортного податку він апріорі бути не може. Отримавши новий і дорогий (понад 375 мінзарплат на 1 січня) легковий автомобіль у лізинг, платити транспортний податок і подавати декларацію не треба. Платником транспортного податку є саме власник легкового автомобіля. Адже за договором фінансового лізингу річ, яка передається в лізинг (у нашому випадку — автомобіль), залишається у власності лізингодавця, а лізингоотримувач отримує її лише у володіння і користування (ч. 2 ст. 1 Закону № 723). Транспортний податок сплачує саме лізингодавець (див. БЗ 110.02). У такому разі лізингоотримувач може тільки відшкодувати суму сплаченого податку лізингодавцю як складову лізингового платежу з оподаткуванням ПДВ.

Форма № 20-ОПП на лізингове авто

За умовами договору фінлізингу орендар отримує авто в тимчасове володіння і користування. Лізинг є різновидом оренди. Причому до такого договору застосовують загальні положення про найм (оренду) (ч. 2 ст. 806 ЦКУ). Тож, виконуючи приписи п. 8.4 Порядку № 1588*,

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

орендар повинен подати ф. № 20-ОПП з інформацією про отримане у фінлізинг авто

Врахуйте: подавати орендареві ф. № 20-ОПП з інформацією про отримане у фінлізинг авто слід навіть не зважаючи на відсутність по ньому об’єкта оподаткування (транспортний податок за авто платить орендодавець). Орендар інформує податківців за ф. № 20-ОПП про отримане у фінлізинг авто як про об’єкт, через який проводиться діяльність.

Як пояснюють податківці, подати ф. № 20-ОПП за своїм основним місцем обліку треба протягом 10 робочих днів, що йдуть за днем оформлення договору оренди (БЗ 116.11). Хоча, вважаємо, правильніше орієнтуватися на дату фактичної передачі об’єкта у фінлізинг. У гр. 8 вказуємо адресу місцезнаходження авто, у гр. 9 — код «8» (орендується), у гр. 10 — код «7» (довгострокова оренда). Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 75.

ВИСНОВКИ

  • Отримане у фінлізинг авто орендар може відразу вводити в експлуатацію як об’єкт ОЗ.
  • Якщо відшкодовувані лізингодавцю витрати є частиною лізингового платежу, то вони оподатковуються ПДВ у загальному порядку.
  • Компенсація інших витрат, штрафів, збитків лізингодавця ПДВ не оподатковується.
  • Отримавши авто у фінлізинг, орендар повинен подати ф. № 20-ОПП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі