Теми статей
Обрати теми

Звільнення від орендної плати на карантині: наслідки

Солошенко Людмила, податковий експерт
Через карантин звільнили на три місяці орендарів (єдиноподатника-ФОП і двох громадян) від орендної плати. Склали додаткові угоди про звільнення. За ці місяці приміщенням орендарі не користувалися, орендні акти з ними не підписувалися й орендні послуги фактично не надавалися. Чи виникатимуть у такому разі безоплатно надані (отримані) орендні послуги? Чи доведеться по громадянах-орендарях (як із додаткового блага) сплачувати ПДФО і військовий збір?

Вважаємо, що у такому разі безоплатних послуг не виникає та є усі підстави говорити про відсутність у сторін податкових наслідків. Але спершу освіжимо в пам’яті орендно-карантинні особливості.

Нагадаємо, що п. 14 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ дозволяє орендареві вимагати зменшення орендної плати, якщо через карантинні обмеження він не міг використовувати майно в повному обсязі в підприємницькій діяльності. Причому у такому разі навіть визначено поріг карантинної орендної плати і встановлено, що її розмір не може перевищувати таких витрат орендодавця: комунальні послуги + податок на землю + податок на нерухомість (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 58, с. 25; 2021, № 9, с. 19). І якщо за договором орендар ці витрати компенсує окремо від орендної плати, то отже, він звільняється від орендної плати і вона дорівнює нулю.

Зрештою, навіть якщо діяльність орендарів не підпадає під заборонені на карантині види діяльності, рішення про звільнення від орендної плати може бути прийняте за домовленістю сторін. Головне — домовитися з орендодавцем! Із цим у сторін не виникло складнощів. Тепер про те, чи світять у такому разі безоплатні послуги.

Безоплатна оренда

Вважаємо, що про безоплатні послуги може йтися тільки у тому випадку, коли орендарі звільняються від орендної плати за домовленістю з орендодавцем (орендну плату не сплачують), проте при цьому продовжують користуватися на карантині орендованим майном (неважливо — повністю/частково). Тоді дійсно має місце постачання послуг оренди (використання орендованого майна орендарями). А звільнення від орендної плати означає, що орендарі користуються таким майном безоплатно. Тобто

у такому разі реально є безоплатне використання майна і безоплатність отримуваних послуг

Тому орендодавцеві доведеться:

— нарахувати ПЗ з ПДВ із безоплатно наданих послуг (виходячи зі звичайних цін, п. 188.1 ПКУ), а також

— утримати ПДФО і військовий збір з вартості орендних послуг, безоплатно отриманих громадянами-орендарями (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ). При цьому до бази оподаткування ПДФО такий дохід увійде збільшеним на натуральний коефіцієнт. Хоча в деяких випадках при безоплатному користуванні податківці визнавали відсутність у фізичної особи доходу (лист ДФСУ від 24.05.2017 р. № 324/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

А ось єдиноподатнику-ФОП (орендареві) доведеться показати дохід від безоплатно отриманих послуг. Причому, на думку фіскалів, — виходячи зі звичайних цін (БЗ 107.01.03). Хоча іноді податківці висловлювалися за відсутність ЄП-доходу (лист ДПСУ від 05.01.2021 р. № 86/ІПК/99-00-04-03-03-06 // «Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 28).

Як бачимо, при безоплатності податкові наслідки прив’язані до звичайної ціни. Щоправда, визначення її розміру — питання відкрите. Тут усе залежатиме від того, який розмір звичайної ціни готовий обґрунтувати орендодавець. Чи то в обставинах, що виникли, наполягати на звичайності безоплатності; чи то, як варіант, звичайну ціну визначати на рівні: комунальні + податки (а може і нижче); чи то в інший спосіб.

Чи є орендні послуги?

Проте наша ситуація — інша: майном на карантині орендарі не користувалися (через що, власне, і було прийнято рішення про їх звільнення від орендної плати). Тобто фактично оренди не було й орендні послуги не надавалися.

Адже орендна послуга полягає в передачі майна в користування орендареві (ч. 1 ст. 759 ЦКУ). А якщо майно не могло використовуватися (використання не було), то, виходить: (1) послуга як така не надавалася, (2) постачання послуг не було і (3) ніяких послуг з користування орендованим майном орендарі не отримували (ні платних, ні безоплатних). А оскільки послуги взагалі самі по собі були відсутні, то говорити про якесь їх безоплатне отримання тим більше не можна. Тому

ніяких податкових наслідків (як при безоплатних послугах) у такому разі не виникає

Постачання послуг не було — отже, ПЗ з ПДВ і військового збору з ПДФО тут не може бути.

При цьому факт відсутності користування майном краще підтвердити. Для надійності можна заручитися листами від орендарів (підприємця — особливо, якщо його діяльність не потрапляє в заборонені види діяльності, і громадян) з проханням не нараховувати орендну плату у зв’язку з тимчасовою неможливістю використання майна під час карантину. Тим більше, важливо отримати підтвердження від громадян. Адже карантинне зниження орендної плати з п. 14 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ встановлено для орендарів, що здійснюють підприємницьку діяльність. Тому на додаток до домовленості про звільнення від орендної плати радимо мати від громадян-орендарів листи-прохання про тимчасове призупинення оренди. Це тільки підтвердить відсутність послуг.

І на закінчення порівняємо обидві ситуації.

img 1

Податкові наслідки при звільненні від орендної плати

висновки

  • За домовленістю з орендодавцем орендар може бути звільнений на карантині від орендної плати.
  • Якщо звільнений від орендної плати орендар не користується майном, то постачання орендних послуг не відбувається, тому ніяких безоплатно отриманих послуг тут немає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі