Теми статей
Обрати теми

Транспортно-заготівельні витрати

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Солошенко Людмила, податковий експерт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Практично кожне торговельне підприємство несе витрати з доставки товарів до місця їх зберігання або реалізації. Такі витрати називають транспортно-заготівельними (ТЗВ). Про склад, облік і розподіл ТЗВ поговоримо в цьому розділі спецвипуску.

7.1. Склад ТЗВ

Загальне уявлення про ТЗВ дає абзац п’ятий п. 9 НП(С)БО 9. Так, ТЗВ включають витрати на:

— заготівлю запасів;

— оплату тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи;

— транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування запасів.

Детальнішу розшифровку витрат, що належать до ТЗВ, можна знайти в п. 20 Методрекомендацій № 373.

Зверніть увагу:

ТЗВ вважаються лише ті витрати, які здійснені покупцем товарів при їх доставці від постачальників на підприємство

Якщо ж за умовами договору доставка товарів входить до обов’язків постачальника, то для торговельного підприємства витрати на транспортування увійдуть до ціни придбаних товарів. Причому навіть у тому випадку, коли вартість доставки зазначена в розрахункових і супровідних документах окремо. Для покупця такі транспортні витрати постачальника разом з вартістю товарів є ні чим іншим, як «сумами, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю)...», а не ТЗВ.

Зауважте: транспортні витрати, понесені покупцем у зв’язку з придбанням запасів, відносять до ТЗВ незалежно від того, здійснювалася їх доставка сторонніми організаціями або власними силами самого підприємства (власними або орендованими транспортними засобами). При цьому роботи, пов’язані з транспортуванням товарів власним транспортом, включають до ТЗВ за виробничою собівартістю послуг допоміжних (підсобних) виробництв (господарств) підприємства з перевезення таких запасів (див. лист Мінфіну від 14.03.2005 № 31-04200-30-10/3778).

Щоб помилково не прийняти той чи інший вид витрат за транспортно-заготівельні, треба знати, що до ТЗВ не належать витрати:

— на відрядження, пов’язані з узгодженням технічних умов і оформленням договорів на постачання товарів;

— на утримання відділів постачання, а також інших відділів (служб) підприємства з аналогічними функціями;

— понесені у зв’язку з внутрішніми перевезеннями товарів територією підприємства або між його структурними підрозділами;

— що виникли при поверненні товарів постачальнику;

— на вантаження, транспортування, перевалку, страхування, транспортно-експедиторські та інші послуги, пов’язані з реалізацією товарів.

Також не потрапляють до ТЗВ суми втрат товару в дорозі, виявлені при оприбуткуванні придбаних товарів.

7.2. Способи обліку ТЗВ

Як ми вже зазначали, ТЗВ відповідно до п. 9 НП(С)БО 9 включаються до первісної вартості товарів, придбаних за грошові кошти.

Існує два способи обліку ТЗВ. Так, вказані витрати можна (п. 9 НП(С)БО 9, п. 5.5 Методрекомендацій № 2):

1) одразу включати до первісної вартості одиниці (найменування, групи, виду) придбаних товарів при їх оприбуткуванні;

2) обліковувати на окремому субрахунку рахунків обліку товарів, що спеціально вводиться для цього, з наступним розподілом за середнім відсотком.

Який із варіантів обрати — на розсуд підприємства. Але! Свій вибір потрібно обов’язково закріпити в наказі про облікову політику. При цьому для різних одиниць обліку товарів (найменувань або однорідних груп, видів) можна встановлювати свої способи обліку ТЗВ. Наприклад, підприємство, що придбаває товар як у нерезидентів, так і на території України, має право визначити різні способи обліку ТЗВ, понесених при придбанні імпортних і вітчизняних товарів.

Головне — пам’ятайте: оскільки встановлення порядку обліку і розподілу ТЗВ є одним з елементів облікової політики, змінити його можливо тільки у виняткових випадках, прямо встановлених п. 9 НП(С)БО 6 (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 6, с. 3; 2021, № 9, с. 7).

Зазначені способи обліку ТЗВ розглянемо детальніше.

Облік ТЗВ прямим методом

Метод прямого включення до первісної вартості товарів доцільно використовувати, якщо можна достовірно визначити суми ТЗВ, що безпосередньо відносяться до придбаних товарів (п. 5.5 Методрекомендацій № 2).

Облік ТЗВ цим способом не викликає питань, коли здійснюється доставка одного виду товарів. Якщо ж доставляються товари кількох найменувань, загальну суму ТЗВ доведеться розподілити між усіма найменуваннями. Для цього треба вибрати базу розподілу. Нею може бути, наприклад, вартість товарів, їх кількість або вага. Залежно від обраної бази результат розподілу витрат на одиницю товарів, звісно, буде різним.

На наш погляд, логічніше розподіляти транспортні витрати пропорційно вартості отриманих товарів, ніж їх кількості, особливо у ситуації, коли в одному супровідному документі постачальника вказані товари з різним кількісним виміром.

Зрозуміло, застосовувати цей спосіб обліку ТЗВ доцільно при невеликій номенклатурі товарів. Тому такий метод поширеніший на підприємствах оптової торгівлі, тоді як у роздробі його застосовують значно рідше.

У бухобліку суми ТЗВ, що обліковуються прямим методом, включають до первісної вартості одиниці (найменування, групи, виду) придбаних товарів безпосередньо при їх оприбуткуванні та відображають за дебетом субрахунку 281.

Для кращого розуміння порядку розподілу ТЗВ цим методом розглянемо приклад.

Приклад 7.1. Підприємство придбало 900 кг товару А на суму 14715 грн (у тому числі ПДВ2452,50 грн) і 1200 кг товару Б на суму 23040 грн (у тому числі ПДВ3840 грн).

Вартість послуг транспортної організації з доставки товарів склала 3150 грн (у тому числі ПДВ525 грн).

Згідно з наказом про облікову політику підприємства ТЗВ прямо включають до первісної вартості товарів при їх оприбуткуванні. Базою розподілу ТЗВ між різними найменуваннями отриманих товарів є їх вартість.

У цьому випадку первісну вартість придбаних товарів з урахуванням ТЗВ визначаємо таким чином:

1) розраховуємо загальну вартість придбаних товарів без урахування ПДВ:

12262,50 + 19200 = 31462,50 (грн);

2) обчислюємо вартість транспортування 1 грн товару:

(3150 - 525) : 31462,50 = 0,083433 (грн);

3) визначаємо вартість транспортування:

— товару А: 12262,50 х 0,083433 = 1023,09 (грн);

— товару Б: 19200 х 0,083433 = 1601,91 (грн);

4) розраховуємо первісну вартість з урахуванням ТЗВ:

— 1 кг товару А: (12262,50 + 1023,09) : 900 = 14,76 (грн/кг);

— 1 кг товару Б: (19200 + 1601,91) : 1200 = 17,33 (грн/кг).

У регістрах бухгалтерського обліку придбання товарів і включення в їх первісну вартість сум ТЗВ відображаємо так (див. табл. 7.1):

Таблиця 7.1. Облік ТЗВ прямим методом

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Оприбутковано товар А, отриманий від постачальника

281/А

631/1

12262,50

2

Оприбутковано товар Б, отриманий від постачальника

281/Б

631/1

19200

3

Відображено податковий кредит з ПДВ, сплаченого у складі вартості товарів (за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної)

644/1

631/1

6292,50

641/ПДВ

644/1

6292,50

4

Включено до первісної вартості товару А суму витрат на його доставку

281/А

631/2

1023,09

5

Включено до первісної вартості товару Б суму витрат на його доставку

281/Б

631/2

1601,91

6

Відображено податковий кредит з ПДВ з вартості послуг з транспортування товарів (за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної)

644/1

631/2

525

641/ПДВ

644/1

525

7

Перераховано постачальнику оплату за товар

631/1

311

37755

8

Оплачено послуги транспортної організації з транспортування товару

631/2

311

3150

Облік ТЗВ за середнім відсотком

Цей спосіб застосовують у тих випадках, коли ТЗВ пов’язані одночасно з кількома найменуваннями, групами, видами товарів і їх неможливо віднести безпосередньо до конкретних одиниць бухгалтерського обліку товарів.

При обліку ТЗВ за середнім відсотком їх суму протягом місяця накопичують на субрахунку 289 «Транспортно-заготівельні витрати». Наприкінці місяця за спеціальною формулою визначають суму ТЗВ, що підлягає списанню. Як наслідок, ТЗВ розподіляють не між кожною конкретною одиницею товарів, а між товарами, що вибули (реалізовані, безоплатно передані, списані тощо), і залишком товарів на кінець звітного місяця за окремими однорідними групами усереднено.

Суми ТЗВ, що обліковуються методом розподілу за середнім відсотком і відносяться до вартості товарів, які вибули, списують на ті ж рахунки бухгалтерського обліку, у кореспонденції з якими відображено вибуття таких товарів. Тобто на торговельних підприємствах списання ТЗВ за реалізованими товарами здійснюють за кредитом субрахунку 289 в кореспонденції з дебетом субрахунку 902.

Механізм розподілу ТЗВ за середнім відсотком опишемо в наступному підрозділі.

7.3. Розподіляємо ТЗВ за середнім відсотком

Для того щоб здійснити розподіл ТЗВ за середнім відсотком, необхідно спочатку розрахувати цей середній відсоток ТЗВ. Для цього визначають відношення суми залишку величини ТЗВ на початок звітного місяця і ТЗВ, понесених за місяць, до суми вартості залишку товарів на початок місяця і товарів, що надійшли протягом місяця. Отримане в результаті значення, помножене на 100, і дає середній відсоток ТЗВ. У вигляді формули вказаний розрахунок можна представити так:

img 1

де Сер. % ТЗВ — середній відсоток ТЗВ;

ТЗВпоч — залишок ТЗВ на початок звітного місяця;

ТЗВпонес — сума ТЗВ, понесених у звітному місяці;

ВТпоч — вартість залишку товарів на початок звітного місяця;

ВТнадх — вартість товарів, що надійшли у звітному місяці.

У свою чергу, суму ТЗВ по товарах, які вибули, визначають як добуток середнього відсотка ТЗВ і вартості товарів, що вибули:

ТЗВвиб = ВТвиб х Сер. % ТЗВ : 100 %,

де ТЗВвиб — сума ТЗВ, що припадає на товари, які вибули у звітному місяці;

ВТвиб — вартість товарів, які вибули.

Зверніть увагу: у загальному випадку для розподілу ТЗВ застосовують покупну вартість товарів. Виняток — підприємства роздрібної торгівлі, що оцінюють товари за цінами продажу. Вони в процесі розподілу ТЗВ використовують продажну вартість товарів, тобто ту, яку обліковують на субрахунку 282.

Також майте на увазі:

з розрахунків обов’язково попередньо виключають (за надходженням і витратами за звітний місяць) внутрішні обороти з переміщення товарів зі складу до іншого місця зберігання

Для більшої зрозумілості розглянемо приклади.

Приклад 7.2. Підприємство оптової торгівлі мало на початок місяця залишок товарів у сумі 36000 грн (сальдо за дебетом субрахунку 281). Сума ТЗВ, що припадає на цей залишок, становить 3000 грн (сальдо за дебетом субрахунку 289).

Протягом звітного місяця підприємством придбані товари на суму 57600 грн (у тому числі ПДВ — 9600 грн). Транспортній організації за доставку товарів було сплачено 4464 грн (у тому числі ПДВ — 744 грн).

У цьому ж місяці були реалізовані товари на суму 99360 грн (у тому числі ПДВ — 16560 грн). Балансова вартість реалізованих товарів — 64800 грн.

Відомості про вартість товарів і залишки ТЗВ на підприємстві оптової торгівлі, а також здійснені на їх основі розрахунки наведено в табл. 7.2.

Таблиця 7.2. Розрахунок ТЗВ за середнім відсотком підприємством оптової торгівлі

№ з/п

Показник

Субрахунок 281, грн

Субрахунок 289, грн

Разом, грн

(гр. 3 + гр. 4)

1

2

3

4

5

1

Залишок товарів на початок місяця

36000

3000

39000

2

Надійшло товарів протягом місяця

48000

3720

51720

3

Разом (ряд. 1 + ряд. 2)

84000

6720

90720

4

Середній відсоток ТЗВ ((ряд. 3 гр. 4 : ряд. 3 гр. 3) х 100 %)

6720 : 84000 х 100 % = 8 %

5

Реалізовано товарів протягом місяця

64800

5184*

69984

6

Залишок товарів на кінець місяця (ряд. 3 - ряд. 5)

19200

1536**

20736

* ТЗВ, що припадають на реалізовані товари: 64800 грн х 8 % : 100 % = 5184 грн.

** ТЗВ, що припадають на залишок товарів: 19200 грн х 8 % : 100 % = 1536 грн.

У результаті проведення розрахунків ТЗВ були розподілені між товарами, реалізованими протягом місяця (у сумі 5184 грн), і залишком товарів на кінець місяця (у сумі 1536 грн).

У бухгалтерському обліку підприємства придбання та реалізацію товарів, а також списання ТЗВ треба відобразити таким чином (див. табл. 7.3):

Таблиця 7.3. Облік ТЗВ за середнім відсотком підприємством оптової торгівлі

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Залишок на початок місяця:

— товарів на складі

281

36000

— ТЗВ

289

3000

Придбання товарів

2

Оприбутковано товари, отримані від постачальника

281

631/1

48000

3

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ з вартості товарів (за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної)

644/1

631/1

9600

641/ПДВ

644/1

9600

4

Здійснено оплату за отримані товари

631/1

311

57600

5

Відображено ТЗВ

289

631/2

3720

6

Відображено податковий кредит з ПДВ з вартості послуг з транспортування товарів (за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної)

644/1

631/2

744

641/ПДВ

644/1

744

7

Перераховано оплату транспортній організації

631/2

311

4464

Реалізація товарів

8

Відображено дохід від реалізації товарів

361

702

99360

9

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641/ПДВ

16560

10

Відображено собівартість реалізованих товарів

902

281

64800

11

Списано суму ТЗВ, що припадає на реалізовані товари

902

289

5184

12

Віднесено на фінансовий результат:

— дохід від реалізації товарів

702

791

82800

— собівартість реалізованих товарів

791

902

69984

13

Оплачено товар

311

361

99360

14

Залишок на кінець місяця:

— товарів на складі

281

19200

— ТЗВ

289

1536

Приклад 7.3. Підприємство роздрібної торгівлі здійснює облік товарів за продажними цінами. На основі даних, представлених у табл. 7.4, розрахуємо середній відсоток торгової націнки, середній відсоток ТЗВ і визначимо собівартість реалізованих товарів на підприємстві роздрібної торгівлі.

Таблиця 7.4. Дані та розрахунки до прикладу 7.3

№ з/п

Показник

Первісна (покупна) вартість товарів, грн

Націнка (субрахунок 285), грн

Продажна вартість (субрахунок 282), грн (гр. 3 + гр. 4)

ТЗВ (субрахунок 289), грн

1

Залишок товарів на початок місяця

121500

81000

202500

30018

2

Надійшло товарів протягом місяця

186300

124200

310500

46932

3

Разом (ряд. 1 + ряд. 2)

307800

205200

513000

76950

4

Середній відсоток торгової націнки ((ряд. 3 гр. 4 : ряд. 3 гр. 5) х 100 %)

205200 : 513000 х 100 % = 40 %

5

Середній відсоток ТЗВ

((ряд. 3 гр. 6 : ряд. 3 гр. 5) х 100 %)

76950 : 513000 х 100 % = 15 %

6

Реалізовано товарів протягом місяця

164700

(274500 - 109800)

109800

(274500 х 40 : 100)

274500

41175

(274500 х 15 : 100)

7

Вартість нестачі товарів, виявленої в результаті інвентаризації (у межах норм природного убутку)

561,60

(936 - 374,40)

374,40

(936 х 40 : 100)

936

140,40

(936 х 15 : 100)

8

Разом вибуло (ряд. 6 + ряд. 7)

165261,60

110174,40

275436

41315,40

9

Залишок товарів на кінець місяця (ряд. 3 - ряд. 8)

142538,40

95025,60

237564

35634,60

Отже, в процесі розрахунку спочатку були визначені середній відсоток торгової націнки (40 %) і середній відсоток ТЗВ (15 %).

Потім розрахована сума торгової націнки за товарами, що були реалізовані (109800 грн), і тих, яких бракує (374,40 грн). Це дало можливість установити покупну вартість таких реалізованих товарів (164700 грн) і товарів, що опинилися в нестачі (561,60 грн). Також у результаті проведення розрахунків були розподілені ТЗВ між товарами, реалізованими протягом звітного місяця (41175 грн), товарами, яких бракує (140,40 грн), і залишком товарів на кінець звітного місяця (35634,60 грн).

У результаті собівартість реалізованих товарів склала 205875 грн (164700 грн + 41175 грн), а тих, що опинилися в нестачі, — 702 грн (561,60 грн + 140,40 грн).

Скориставшись отриманими даними, відобразимо операції в обліку (див. табл. 7.5).

Таблиця 7.5. Облік ТЗВ за середнім відсотком підприємством роздрібної торгівлі

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Залишок на початок місяця:

— продажної вартості товарів

282

202500

— торгової націнки

285

81000

— суми ТЗВ

289

30018

Придбання товарів

2

Отримано товари від постачальника

281

631/1

186300

3

Відображено податковий кредит з ПДВ (за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної)

644/1

631/1

37260

641/ПДВ

644/1

37260

4

Оплачено отримані товари

631/1

311

223560

5

Визнано витрати з доставки товарів

289

631/2

46932

6

Відображено податковий кредит з ПДВ у складі вартості витрат з доставки товарів (за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної)

641/ПДВ

631/2

9386,40

7

Перераховано оплату транспортній організації за послуги з доставки товарів

631/2

311

56318,40

8

Передано товари в роздріб

282

281

186300

9

Нараховано торгову націнку на товар, що надійшов

282

285

124200

Вибуття товарів

10

Відображено дохід від реалізації товарів

301/Операц. каса

702

274500

11

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641/ПДВ

45750

12

Відображено собівартість реалізованого товару виходячи з покупної вартості

902

282

164700

13

Списано суму націнки, що припадає на реалізований товар

285

282

109800

14

Включено до собівартості реалізованих товарів суму ТЗВ

902

289

41175

15

Виявлено та відображено нестачу* товарів за покупною вартістю

947

282

561,60

* Про облік нестач, виявлених при інвентаризації, див. у підрозділі 6.2 на с. 71.

16

Списано торгову націнку, що припадає на товари, яких не вистачає

285

282

374,40

17

Віднесено на витрати суму ТЗВ на товари, яких не вистачає

947

289

140,40

18

Віднесено на фінансовий результат:

— дохід від реалізації товарів

702

791

228750

— собівартість реалізованих товарів

791

902

205875

— суму нестач товарів

791

947

702

19

Залишок на кінець місяця:

— продажної вартості товарів

282

237564

— торгової націнки

285

95025,60

— суми ТЗВ

289

35634,60

висновки

  • Витрати є транспортно-заготівельними тільки у разі, якщо вони здійснені покупцем товарів при їх доставці від постачальників на підприємство.
  • При застосуванні методу прямого включення до первісної вартості товарів ТЗВ розподіляють між одиницями товарів пропорційно їх вартості, кількості або вазі.
  • При обліку ТЗВ на окремому субрахунку їх суму розподіляють між товарами, які вибули, і залишком товарів на кінець звітного місяця виходячи з середнього відсотка ТЗВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі