№83-84

Податки & бухоблік, жовтень, 2021/№ 83-84 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Придбання товарів Торгівля — один із найпоширеніших видів діяльності в нашій країні. Безліч підприємств оптової та роздрібної торгівлі пропонують покупцям різноманітний асортимент товарів. Але щоб правильно вести облік такої діяльності, треба враховувати низку специфічних нюансів. Про них і говоритимемо в цьому спецвипуску. Тут ми розберемо особливості обліку придбання та реалізації товарів, питання їх повернення й обміну, уцінки та дооцінки, а також надання знижок і бонусів. На додаток на сторінках цього номера ви знайдете все, що треба знати про облік транспортно-заготівельних витрат, нестач, лишків, пересортиці, а також про облік тари. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова та Людмила Солошенко.
  • Реалізація товарів Отже, що продавати, у вас є. Тепер можна братися безпосередньо до реалізації товарів. Розглянемо облікові нюанси таких операцій. Причому поговоримо про бухгалтерський та податковий облік реалізації товарів як в Україні, так і за кордон. Але передусім розглянемо методи оцінки вибуття товарів.
  • Знижки і бонуси Мало хто з покупців устоїть перед такими милими серцю словами, як «знижки» і «бонуси». Торговельні підприємства це прекрасно знають і досить часто стимулюють людей здійснювати покупки саме шляхом надання таких «плюшок». Ну а ми з вами зараз розберемося, як таку «замануху» відобразити в обліку підприємства-продавця. Причому розглянемо облік знижок, що надаються як у момент реалізації, так і після відвантаження товарів, а також облік бонусів у роздробі.
  • Повернення та обмін товарів Повернення та обмін товарів в оптовій і роздрібній торгівлі — не рідкість. Підстави для цього передбачені, зокрема, ЦКУ і Законом № 1023*
  • Уцінка та дооцінка товарів На підприємстві торгівлі завжди знайдеться товар, що залежався, втратив свої первісні властивості, або товар, який не має попиту та уже важко продати за раніше заявленою вартістю. Ці обставини вимагають періодично проводити уцінку товарів. Водночас через низку обставин може з’явитися необхідність, навпаки, дооцінити товари. Про облікові нюанси переоцінки поговоримо в цьому розділі спецвипуску.
  • Нестачі, лишки та пересортиця Бухгалтерам усіх торговельних підприємств добре знайомі такі поняття, як «нестача», «лишки» та «пересортиця». У цьому розділі спецвипуску розберемося в їх суті та розглянемо, як правильно відобразити суму нестач, лишків і пересортицю в обліку.
  • Транспортно-заготівельні витрати Практично кожне торговельне підприємство несе витрати з доставки товарів до місця їх зберігання або реалізації. Такі витрати називають транспортно-заготівельними (ТЗВ). Про склад, облік і розподіл ТЗВ поговоримо в цьому розділі спецвипуску.
  • Облік тари З тарою так чи інакше доводиться мати справу всім торговельним підприємствам. Коробки, пляшки, ящики, мішки, банки, бочки — це ще далеко не усі «представники» тари, які підприємства використовують при транспортуванні, зберіганні та реалізації товарів. Що ж, давайте розбиратися, як усе це добро обліковувати. Але спочатку розглянемо, які види тари бувають. Адже відображення тари в обліку безпосередньо залежить від її виду та мети використання.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі