Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка «чорнобильців»: від надання до виплати

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Якщо на вашому підприємстві працюють «чорнобильці» певних категорій, то ви обов’язково зіткнетеся з необхідністю надання їм додаткової «чорнобильської» відпустки. Вже зараз роботодавцям треба потурбуватися про те, щоб у 2022 році своєчасно здійснювати оплату за дні такої відпустки. Адже час «Ч», до якого підприємствам необхідно подати відомості щодо «чорнобильських» відпусток до органів соцзахисту, наближається. Про це та інші подробиці надання та виплати таких відпусток читайте у нашій статті.

Підстави надання

Стаття 4 Закону про відпустки* передбачає, що окрім відпусток, установлених цим Законом, законодавством можуть установлюватися й інші види відпусток.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504-96/ВР.

Так, додаткова «чорнобильська» відпустка зі збереженням зарплати передбачена Законом № 796**. Вона надається як пільга та компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи.

** Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 № 796-XII.

Право на таку відпустку мають не всі категорії осіб, постраждалих від аварії на ЧАЕС, а лише особи, віднесені до 1 категорії (п. 22 ст. 20 Закону № 796) та 2 категорії (п. 1 ст. 21 Закону № 796).

Підтверджують статус «чорнобильця» відповідної категорії та право на «чорнобильську» відпустку посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС або потерпілого від Чорнобильської катастрофи. Форму та порядок їх видачі регламентує постанова КМУ від 11.07.2018 № 551.

Цей нормативний документ затвердив нові зразки «чорнобильських» посвідчень. Що стосується посвідчень старих зразків, то вони також вважаються дійсними до 1 січня 2022 року. Проте перевірте, щоб у новий рік ваші працівники-«чорнобильці» увійшли з новими посвідченнями й надали вам їх копії.

Законодавчо встановлена тривалість додаткової «чорнобильської» відпустки — 14 робочих днів на рік. Проте тривалість відпусток, у тому числі визначених іншими законами, розраховується виключно в календарних днях (ст. 5 Закону про відпустки). Тож у перерахунку на календарні дні

тривалість «чорнобильської» відпустки становить 16 календарних днів

Правильність розрахунків підтверджують Мінпраці у листі від 14.06.2006 № 206/13/116-06 та Мінсоцполітики у листі від 29.08.2016 № 584/20/112-16.

Розглянемо далі основні правила надання додаткової відпустки «чорнобильцям».

Особливості надання

Особливості надання «чорнобильської» відпустки пов’язані з тим, що вона не належить до щорічних відпусток, а є гарантованою державною пільгою. Тож розглянемо у табл. 1 на с. 18, чим же «чорнобильська» відпустка така особлива.

Крім особливостей надання, додаткова «чорнобильська» відпустка має ще одну важливу особливість, що стосується виплати відпускних. Вона фінансується державою!

Розповімо про цю цікавинку в наступному розділі.

Таблиця 1. Особливості надання «чорнобильської» відпустки

з/п

Особливості надання/Пояснення

Роз’яснення

Додаткову «чорнобильську» відпустку:

1

Надають за календарний рік

Лист Мінсоцполітики

від 29.08.2016

№ 584/20/112-16

Відпустка не пов’язана із робочим процесом, тому надається за календарний рік незалежно від часу роботи протягом цього року на підприємстві. Навіть відпрацювавши один робочий день у поточному календарному році, «чорнобилець» матиме право на таку відпустку повної тривалості

2

Не накопичують

Лист Мінпраці

від 14.06.2006

№ 206/13/116-06

Відпустка має бути використана працівником протягом календарного року. Перенесення відпустки на наступний рік не допускається, тобто вона не накопичується. «Чорнобильська» відпустка, початок якої припадає на один рік, а закінчення — на наступний, вважається відпусткою за той рік, на який припадає її початок

3

Надають у поточному році за одним місцем роботи

Лист Мінсоцполітики

від 11.10.2019

№ 131/0/205-19

Оскільки «чорнобильська» відпустка надається один раз протягом календарного року, новоприйнятий працівник для отримання права на таку відпустку в році прийняття на роботу має надати роботодавцю довідку з попереднього місця роботи про те, що він такою відпусткою у відповідному році не скористався

4

Надають тільки за основним місцем роботи

Лист Мінсоцполітики

від 18.05.2011

№ 164/13/116-11

На час «чорнобильської» відпустки за основним місцем роботи працівник може взяти на роботі за сумісництвом відпустку без збереження зарплати на підставі п. 14 ст. 25 Закону про відпустки

5

Надають понад щорічну відпустку в зручний для працівника час

Лист Мінсоцполітики

від 24.10.2011

№ 310/13/133-11

Відпустку надають за заявою працівника, в якій він вказує бажану дату початку відпустки

6

Не ділять на частини

Лист Мінпраці

від 17.11.2006

№ 415/13/116-06

«Чорнобильську» відпустку надають тривалістю 16 календарних днів однією частиною

7

Не переносять і не подовжують з причин, зазначених у ст. 11 Закону про відпустки

Лист Мінсоцполітики

від 29.08.2016

№ 584/20/112-16

Якщо у працівника час «чорнобильської» відпустки збігатиметься з періодом тимчасової непрацездатності, продовжити або перенести таку відпустку не можна. При цьому лікарняний лист, виданий за період перебування у «чорнобильській» відпустці, оплаті не підлягає

8

Не подовжують на святкові і неробочі дні, що припадають на її період

Лист Мінпраці

від 19.06.2007

№ 195/13/116-07

Такі дні включають до тривалості «чорнобильської» відпустки та оплачують у загальному порядку

9

Не компенсують при звільненні

Лист Мінпраці

від 18.06.2007

№ 150/13/133-07

Якщо до дня звільнення працівник не використав «чорнобильську» відпустку за поточний рік, то вона не компенсується при звільненні. Проте якщо працівник у цьому році працевлаштується до іншого роботодавця, то може отримати «чорнобильську» відпустку за такий рік на новому місці роботи

10

Не надають одночасно з однотипними пільгами, передбаченими іншими законами

Лист Мінсоцполітики

від 18.08.2016

№ 454/13/116-16

Якщо «чорнобилець» 1 та 2 категорії одночасно має статус учасника бойових дій (інваліда війни), він має право за своїм вибором лише на один вид додаткової відпустки із збереженням зарплати — або «чорнобильську», або «бойову» (14 календарних днів на рік). Адже пільговик, який одночасно має право на пільги та компенсації за різними законами, користується ними за своїм вибором відповідно до одного із законів (ст. 60 Закону № 796)

Механізм оплати

Суму «чорнобильських» відпускних розраховує роботодавець за правилами, встановленими Порядком, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 № 100. Більш детально про її розрахунок ви можете дізнатися з «Податки & бухоблік», 2021, № 73, с. 2 та № 79, с. 2.

Виплату відпускних за дні «чорнобильської» відпустки роботодавець здійснює після того, як отримає фінансування від органу соцзахисту. У цьому питанні керуємося Порядком № 936*. Яким же чином отримати фінансування?

* Затверджений постановою КМУ від 20.09.2005 № 936.

Реєстрація. Спочатку підприємству необхідно зареєструватися в органі соцзахисту населення.

Причому реєструватися потрібно щороку за наявності на підприємстві працівників-«чорнобильців», які працюють за основним місцем роботи. Робити це треба не пізніше ніж за 2 місяці до початку наступного бюджетного року.

Для отримання фінансування «чорнобильських» відпускних у 2022 році підприємству необхідно зареєструватися в органі соцзахисту не пізніше 31 жовтня 2021 року

При реєстрації до органу соцзахисту треба подати такі документи:

— відомості про підприємство з визначенням кількості постраждалих осіб за категоріями отримувачів компенсацій за формою № 2, затвердженою наказом № 928**;

** Наказ Мінсоцполітики від 22.06.2018 № 928.

списки громадян із зазначенням прізвища, імені та по батькові, категорії, серії та номера посвідчення, місця проживання (перебування), реєстраційного номера облікової картки платника податків кожного з них;

— графік «чорнобильських» відпусток (щорічні та інші відпустки до нього не включають);

— розрахунок витрат на «чорнобильські» відпустки на наступний бюджетний рік (суми відпускних та ЄСВ).

Увага! Якщо відомості, що містяться у документах, поданих при реєстрації, змінюються (наприклад, працівника-«чорнобильця» звільнено/прийнято посеред року), підприємство зобов’язане повідомити про це орган соцзахисту. Це необхідно зробити протягом 20 днів місяця, наступного за місяцем зміни.

Отримання фінансування. Для отримання фінансування з бюджету роботодавцеві потрібно до 25-го числа місяця, за який проводять нарахування «чорнобильських» відпускних, подати в орган соцзахисту пакет документів. До нього увійдуть:

— розрахунок витрат (загальна сума нарахованих відпускних та ЄСВ) за формою № 3, затвердженою наказом № 928;

— реєстр отримувачів виплат, в якому зазначити: прізвища, ім’я та по батькові отримувачів, їх категорії, номера посвідчень, реєстраційні номери облікової картки платника податків, відомості про нараховані виплати.

Після перевірки, реєстрації, обліку поданих розрахунків органи соцзахисту перераховують роботодавцям необхідні суми. Строки для такого перерахування не встановлені.

«А як же тоді виконати вимогу про виплату відпускних за 3 дні?» — спитаєте ви. На жаль, механізм фінансування «чорнобильських» відпускних у більшості випадків призводитиме до порушення цього строку. Проте оскільки вини роботодавця в цьому немає, то, на наш погляд, не можна застосовувати до нього санкції за порушення триденного строку.

А може тоді краще самостійно виплатити «чорнобильські» відпускні й чекати на компенсацію? Ні! Роботодавцям не варто виплачувати «чорнобильські» відпускні за рахунок власних коштів до отримання фінансування.

Порядком № 936 не передбачено відшкодування витрат підприємств, пов’язаних із уже здійсненою оплатою відпусток працівникам-«чорнобильцям»

На цьому наголошує Мінсоцполітики у листі від 10.10.2019 № 136/0/205-19 (ср. ).

Оподаткування та бухоблік

ПДФО та ВЗ. «Чорнобильські» відпускні входять до фонду оплати праці відповідно до п.п. 2.2.12 Інструкції, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5. Тому їх суму оподатковуєте ПДФО у загальному порядку.

Також із суми відпускних утримуємо й ВЗ (п.п. 1.2, 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Майте на увазі! Працівники-«чорнобильці» 1 або 2 категорії, в яких у 2021 році місячна сума заробітної плати не перевищує 3180 грн, мають право на підвищену податкову соціальну пільгу (далі — ПСП) у розмірі 1702,50 грн (див. п.п. «в» п.п. 169.1.3 ПКУ). Однак враховуючи те, що розмір мінімальної заробітної плати наразі складає 6000 грн, а з 01.12.2021 він буде підвищений до 6500 грн, скористатися такою ПСП зможуть тільки працівники, що працюють у режимі неповного робочого часу, або у випадку, коли місяць відпрацьовано не повністю.

У 4ДФ Податкового розрахунку оплату додаткової «чорнобильської» відпустки показують у складі зарплати з ознакою доходу «101».

ЄСВ. Сума оплати за дні «чорнобильської» відпустки входить до бази нарахування ЄСВ, оскільки є заробітною платою. Це зазначали і фахівці ДФСУ у листі від 29.09.2016 № 21108/6/99-99-13-02-03-15.

У Д1 Податкового розрахунку відпустку «чорнобильців» відображаємо так само, як і щорічну відпустку окремим рядком, проставляючи у графі 09 код типу нарахувань — «10».

Звітність про виплату відпускних. Пунктом 14 Порядку № 936 передбачено складання і подання фінансової звітності за отриманими і використаними бюджетними коштами. Звітуйте до органу соцзахисту за формою № 1, затвердженою наказом № 928.

Бухгалтерський облік. У бухгалтерському обліку витрати з нарахування оплати додаткової «чорнобильської» відпустки відображайте записом: Дт 91 (92, 93, 94, 23) —— Кт 661.

Приклад. Працівниця, що працює прибиральником службових приміщень, є особою, віднесеною до 2 категорії постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, а також інвалідом III групи (ЄСВ — 8,41 %), що підтверджено відповідними документами. У вересні 2021 року вона звернулася із заявою про надання додаткової «чорнобильської» відпустки з 28 жовтня на 16 календарних днів.

Для отримання фінансування з бюджету 1 жовтня підприємство надало до органу соцзахисту розрахунок витрат та реєстр отримувачів компенсаційних виплат. Сума витрат — 3794,35 грн (у тому числі сума відпускних — 3500 грн, сума ЄСВ — 294,35 грн).

18 жовтня на рахунок підприємства надійшло фінансування для оплати «чорнобильської» відпустки та були виплачені відпускні.

У бухгалтерському обліку підприємства нарахування/виплату «чорнобильських» відпускних та отримання цільового фінансування слід відобразити так (див. табл. 2 нижче):

Таблиця 2. Бухоблік нарахування та виплати «чорнобильських» відпускних

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Нараховано «чорнобильські» відпускні

91

661

3500

2

Утримано ПДФО (3500 х 18 % : 100 %)

661

641/ПДФО

630

3

Утримано ВЗ (3500 х 1,5 % : 100 %)

661

642/ВЗ

52,50

4

Нараховано ЄСВ (3500 х 8,41 % : 100 %)

91

651

294,35

5

Відображено заборгованість бюджету

377

482

3794,35

6

Відображено дохід у сумі цільового фінансування

482

718

3794,35

7

Надійшло фінансування з бюджету

311

377

3794,35

8

Перераховано ЄСВ

651

311

294,35

9

Перераховано ПДФО

641/ПДФО

311

630

10

Перераховано ВЗ

642/ВЗ

311

52,50

11

Виплачено «чорнобильські» відпускні

661

311

2817,50

І наприкінці розповімо про відповідальність.

Якщо роботодавець відмовить у наданні «чорнобильської» відпустки працівнику, то це буде порушенням трудового законодавства. У такому разі підприємству загрожує штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати (6000 грн, а з 01.12.2021 — 6500 грн) на підставі абзацу дев’ятого ч. 2 ст. 265 КЗпП. Крім того, за таке порушення посадові особи підприємства несуть відповідальність у вигляді адмінштрафу у загальному випадку в розмірі від 510 до 1700 грн (ч. 1 ст. 41 КпАП).

На посадових осіб також може бути накладено штраф від 1190 до 1445 грн за нецільове використання бюджетних коштів (див. ст. 16412 КпАП).

Сподіваємося, що наша стаття допоможе вам уникнути будь-яких штрафів.

висновки

  • Право на «чорнобильську» відпустку тривалістю 16 календарних днів мають особи, віднесені до 1 і 2 категорій постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи.
  • Суму «чорнобильських» відпускних виплачує роботодавець, але тільки після отримання фінансування на їх виплату з бюджету.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі