Теми статей
Обрати теми

Нульова декларація: подання стартувало!

Нестеренко Максим, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 02.08.2021 р. № 439

Висновок документа

Мінфін затвердив форму нульової декларації та порядок її подання (далі — Порядок № 439)

Починаючи з 01.09.2021 р. стартував період, відведений п. 1 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ на подання нульової декларації. Мінфін затвердив її форму. Про цю декларацію ми розповідали у «Податки & бухоблік», 2021, № 59, с. 20.

Порядок подання додаткових вказівок щодо заповнення декларації не містить. Але податківці люб’язно надали нам приклади заповнення*. Тож сьогодні буде коментар не так до наказу Мінфіну, як до зазначених прикладів.

* Див.: tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/deklaratsiya/zrazok-zapovnennya/

Обсяги декларування. Податківці остаточно підтвердили: обсяги безумовної амністії (п. 10 підрозд. 94) не є податковою пільгою**. Із наведених ними прикладів чітко видно: якщо у фізособи більше 400 тис. грн, з яких не сплачено податки, у декларацію вносяться усі кошти, а не сума перевищення. І спецзбір за такі кошти платиться з 1-ї гривні, а не з 400001-ї.

** Натяк на такий висновок раніше містився в інформлисті № 22 (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 65, с. 24).

Тип декларації. Це обов’язковий реквізит будь-якої декларації (п. 48.3 ПКУ). Помилка в ньому означає, що документ перестає бути декларацією, а декларація вважається неподаною (п. 48.2 ПКУ, п. 3 розд. ІІІ Порядку № 439).

Особливість нульової декларації в тому, що в ній самовиправлення помилок (тобто уточнення за ініціативою платника) відбувається тільки за допомогою типу «Звітна нова» і тільки в період до 01.09.2022 р. (п. 6.3 підрозд. 94).

Щодо типу «Уточнююча», то він зазначається, лише якщо податківці за результатами перевірки надішлють повідомлення (п. 15.1 підрозд. 94), і уточнюватися доведеться вже після 01.09.2022 р. Тому декларант, який зазначає тип «Уточнююча», має наводити у спецполі також номер повідомлення від податківців.

Інформація про уточнення суми спецзбору обов’язково зазначається у спецрозділі ХІІІ декларації. Незалежно від причин уточнення.

Готівка і спецрахунки. Готівку, яка знаходиться в Україні, перед декларуванням слід унести на спецрахунок (п. 8.1 підрозд. 94). Порядок відкриття таких рахунків затвердив Нацбанк (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 65, с. 26). Однак і Порядок, і приклади податківців залишають деякі питання, пов’язані з п. 9 підрозд. 94.

По-перше, податківці у своїх усних роз’ясненнях наголошують: одна фізособа може відкривати тільки один спецрахунок. Що, в принципі, логічно і опосередковано випливає з вимоги, що довносити готівку на спецрахунок можна тільки один раз. Тож у розділі ІІ декларації може зазначатися один спецрахунок.

По-друге, кошти, які фізособа хоче задекларувати, і які вже є на звичайному рахунку в українському банку, не потрібно перераховувати на спецрахунок. Спецрахунок — тільки для чорної готівки, яку фізособа засвічує спеціально під амністію. Кошти, які й так вже у банку, можна декларувати прямо на рахунку, де вони є. Податківці підтверджують це***.

*** Див.: tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/rozyasnennya-dlya-platnikiv/zapitannya-vidpovidi/76050.html.

Тобто в розділі ІІ може бути декілька гривневих рахунків в українських банках, причому один — зі спецрежимом, а інші — зі звичайним. І ніщо не заважає фізособі навіть після 01.09.2021 р. (але до подання декларації) внести готівку на звичайний рахунок і задекларувати, оминаючи спецрахунок. У ПКУ немає норми, де є заборона на це або дата, до якої треба відкрити звичайний рахунок, аби уникнути спецрахунку. Податківці, схоже, не заперечують проти цього.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі