Теми статей
Обрати теми

Бенефіціари: час спливає…

Амброзяк Наталя, юрист
Усі кажуть про подання даних про бенефіціарів… Якщо ви вперше чуєте про те, що юридичним особам щось кудись треба подавати, то раджу спершу ознайомитися зі статтями у «Податки & бухоблік», 2021, № 59, с. 2 та № 49, с. 2. А в цій статті зробимо невеличку шпаргалку з базовими фактами та розкажемо про деякі новини.

Важливі основи

Хто такі бенефіціари? Бенефіціари — це фізособи, які здійснюють вирішальний вплив на діяльність юридичної особи. Тобто кожен бенефіціар має дві ознаки:

1) це фізособа (тобто якщо учасник (власник) — юрособа, то вона — не бенефіціар);

2) має вирішальний вплив. Прямий або непрямий (тобто, наприклад, через посередників або юридичних осіб — засновників).

У більшості випадків вирішальний вплив — це володіння часткою у розмірі 25 % у статутному капіталі юрособи. Але підкреслимо: це не завжди основна ознака бенефіціара (див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 59, с. 2, № 49, с. 2 та у «Податки & бухоблік», 2021, № 78).

Для кого бенефіціари — нагальна проблема? По-перше, для юросіб, зареєстрованих до 26.04.2021 р. (див. п. 4 розд. Х Закону України від 06.12.2019 р. № 361-IX).

По-друге, для юросіб, зареєстрованих у період з 26.04.2020 р. по 11.07.2021 р. (див. лист Мін’юсту від 11.06.2021 р. № 5178/8.4.4/32-21). Так, роз’яснення суперечить законодавству. Проте вимушена міра, бо ми чекали на затвердження змісту та структури власності трішки більше року. Саме ця подія надала можливість повноцінно подавати дані про бенефіціарів.

Усім юрособам подавати? Більшості юросіб доведеться подавати дані. Їх можуть не подавати виключно юрособи, перелічені у п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону № 755*.

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Зверніть увагу: до винятків не потрапили деякі громадські організації, благодійні фонди, кооперативи, садівничі товариства та юрособи, у яких засновниками є виключно фізичні особи. Проте щодо останніх є нюанс (див. нижче).

Нагадаємо: подавати дані про бенефіціарів — це не тільки зазначати конкретних осіб із цим статусом, але й вносити запис до ЄДР** про те, що бенефіціари відсутні.

** Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

В які строки подаємо? Основне завдання на сьогодні — подати дані до 11.10.2021 р. (краще подати не пізніше 8 жовтня). А от щорічне підтвердження даних про бенефіціарів для юросіб буде тільки з 2022 року.

Кому та що подаємо? Подаємо дані до держреєстратора або нотаріуса, який може вчиняти реєстраційні дії щодо юросіб.

Пакет документів для подання даних про бенефіціарів до 11 жовтня такий:

1) заява за формою 2*** (для звичайних юросіб) або за формою 4 (для громадських формувань). У заяві за формою 2 заповнюємо стор. 1, 2 та 5, а формою 4 — стор. 1, 2 та 6. На стор. 5 (6) заповнюємо лише відомості про заявника. Інші сторінки форми не заповнюємо та не подаємо;

*** Форми можна скачати за посиланням: minjust.gov.ua/m/formi-zayav-u-sferi-derjavnoi-reestratsii-yuridichnih-osib-fizichnih-osib-pidpriemtsiv-ta-gromadskih-formuvan-8148

2) структура власності. Треба подавати з додатковими документами (якщо непрямий вирішальний вплив не відслідковується за ЄДР). Детально див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 78;

3) нотаріально засвідчена копія паспорта-книжечки (для бенефіцарів-резидентів) або документа, що посвідчує особу (якщо бенефіціар — нерезидент).

Якщо у бенефіціара паспорт у формі ID-картки, то копій не подаємо. Є ще лайфхак із поданням замість паспорта-книжечки даних паспорта для виїзду за кордон. У цьому випадку ніяких копій також подавати не потрібно. Проте далеко не всі держреєстратори таке приймають (див. деталі у «Податки & бухоблік», 2021, № 59, с. 2);

4) витяг або інший документ, що засвідчує держреєстрацію засновника-юрособи, яка є нерезидентом.

Якщо документи подаються не директором, або представником, вказаним у ЄДР, то знадобиться ще нотаріально посвідчена довіреність від імені юрособи (ч. 2 ст. 14 Закону № 755).

Новини

Нова редакція зразків структури. Мінфін опублікував їх нещодавно****.

**** Див. за посиланням: mof.gov.ua/uk/samples_of_drawing_up_a_schematic_representation_of_the_ownership_structure-517

Наприклад, для юросіб, у яких дійсно багато учасників, Мінфін спочатку пропонував просто вказувати їх загальну кількість без деталізації даних про кожного.

Але потім вирішили, що треба кожну фізособу все ж таки розшифровувати. Хоча тут варто визнати: саме такі правила визначено у Положенні про форму та зміст структури власності, затвердженому наказом Мінфіну від 19.03.2021 р. № 163.

Вважаємо, що ті, хто вже подали структуру власності, спираючись на старий зразок, виконали обов’язок щодо подання даних про бенефіціарів. Притягнути до адмінвідповідальності за це не можуть. Та практика покаже.

Два законопроєкти. Один — лояльний (законопроєкт від 20.07.2021 р. № 5807), другий — достатньо жорсткий (законопроєкт від 06.09.2021 р. № 6003).

Проти лояльного законопроєкту виступив Мінфін, а комітет ВРУ з питань економічного розвитку рекомендував його до прийняття. Останнє слово залишається за нардепами.

Про лояльний законопроєкт можна почитати у «Податки & бухоблік», 2021, № 59, с. 2. Найголовніше там: збільшення строку для подання документів на 9 місяців та звільнення від подання даних юросіб, де засновниками є виключно фізособи і вони ж є бенефіціарами, пропонують дані не подавати.

Жорсткий законопроєкт пропонує, зокрема, притягувати до відповідальності не лише директора або представника юрособи, внесеного до ЄДР (як зараз, див. ст. 16611 КУпАП), а ще й юридичну особу. Сума штрафу така сама — від 17 до 51 тис. грн. Причому штрафувати не тільки за неподання / несвоєчасне подання даних, а й за подання недостовірних даних. Сподіваємося, що його не приймуть.

Держреєстратори перевантажені. Записатися зараз на прийом складно. Тому нагадаємо про певні нюанси, які можуть вам допомогти. Подати документи можна:

поштою. На заяві підписи мають засвідчуватися нотаріально. Направляємо документи рекомендованим листом із повідомленням про вручення та описом вкладення;

через нотаріуса, який здійснює реєстраційні дії щодо юросіб. Зауважте: це буде зараз коштувати недешево. Бо є ажіотаж;

держреєстратору не у місті, де зареєстрована юрособа, а до будь-якого реєстратора з області, де зареєстрована така юрособа. Наприклад, якщо ви зареєстровані у Харкові, то можна спробувати подати документи у Люботині. Для юросіб із Києва це не спрацює, бо реєстраційні дії у цьому випадку можуть вчинятися лише у межах цього міста (п. 5 Порядку, затвердженого наказом Мін’юсту від 09.02.2016 р. № 359/5);

подати через портал «Дія» разом із пакетом документів для переходу на модельний статут або з модельного статуту на звичайний (якщо юрособа планує таке робити).

Як то кажуть, коротко про головне ☺. А деталі можна прочитати у наступному номері журналу «Податки & бухоблік».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі