Теми статей
Обрати теми

Заміновані сільгоспземлі: наслідки для аграрія

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство, що знаходиться на сільгоспЄП орендує сільгоспугіддя для вирощування сільгосппродукції. Його земельні ділянки заміновані ЗСУ. Чи слід підприємству сплачувати орендну плату власникам сільгоспугідь? Як бути з податковим кредитом з ПДВ щодо посівів які знаходяться на таких землях. Витрати на обробіток та проведення посівних робіт підприємство провело ще до воєнного стану, а тепер не впевнене що виростить посіяний урожай.

Орендовані держземлі. Якщо у вас заміновані сільгоспугіддя, які ви орендуєте у органів місцевого самоврядування чи органів державної влади, то за такі землі ви орендну плату (а вона є частиною плати за землю) сплачувати не буде.

Річ у тому, що п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період з 01.03.2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан звільнено від нараховується та сплати плати за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що:

— розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації; Перелік звільнених територій визначається Кабміном (поки що такий перелік не затверджений.

— визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Враховуючи це ви маєте право на звільнення за сільгоспугіддя які виявилися замінованими. Так як ваші сільгоспугіддя засмічені вибухонебезпечними предметами. Щоб підтвердити звільнення отримайте у обласної військової адміністрації документ, який підтверджує факт засміченості вибухонебезпечними предметами ваших земель.

І з березня 2022 року припиняйте нарахувати орендну плату. Якщо військовий стан закінчиться у 2022 році, то звільнення ви отримаєте за березень — грудень 2022 року, і за весь 2023 рік.

Якщо ви подавали річну декларацію з плати за землю в частині орендної плати, то вам слід буде подати уточнюючу декларацію і скоригувати у сторону зменшення нараховані податкові зобов’язання на 2022 рік.

Про те як здійснити уточнення орендної плати читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 23.

Оренда у фізосіб. Якщо у вас заміновані сільгоспугіддя, які ви орендуєте у фізосіб, то тут законодавці вас від сплати орендної плати звільнити не можуть. Річ у тому, що це не податкові відносини, а господарські.

При цьому той факт що ви не можете використовувати орендовані у фізосіб сільгосугіддя у своїй діяльності не звільняє вас від сплати таким фізособам орендної плати, якщо це прямо не прописано у договорі оренди.

Якщо у договорі оренди прямо вказано, що у випадку виникнення форс-мажору, або воєнних дій орендар звільняється від орендної плати, то тоді ні нараховувати, ні сплачувати орендну плату не потрібно. Але нажаль на практиці таких договорі або взагалі немає, або їх ну дуже мало. В основному в договорах вказано загальні норми, що у випадку настання форс-мажору, орендар звільняється від штрафів за несвоєчасну сплату орендної плати*. А от від сплати самої орендної плати зазвичай орендаря не звільняють.

* Деталі про звільнення від штрафів через форс-мажор читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 26.

Щоб не сплачувати оренду плату фізособам-орендодавцям вам слід домовитися з ними про зменшення розміру орендної плати чи взагалі звільнення вас від сплати орендної плати. Але про це слід домовлятися безпосередньо із кожним орендодавцем-фізособою. І таку домовленість слід закріпити документально. Наприклад, оформивши це окремою додатковою угодою до договору оренди, або шляхом внесення до договору оренди відповідних змін про звільнення від орендної плати у випадку форс-мажору викликаного воєнними діями, тощо

Якщо орендодавці-фізособи:

— погодяться на зменшення розміру орендної плати, то нарахуєте їм орендну плату в меншому розмірі і виплатите її у встановлений у договорі строку.

— звільнять вас від сплатити орендної плати на час ВС, тоді просто за такі землі нараховувати орендну плату не потрібно. В цьому випадку вам просто слід визнаєте в себе в обліку нарахування доходу у вигляді безоплатно наданих послуг з оренди (Дт 949— Кт 719).

Щоб не вносити зміни в договір ви можете домовитися із орендодавцям, що він вам пробачить нараховану йому орендну плату. Для цього отримайте від нього письму заяву що він дає право не сплачувати йому нараховану орендну плату.

Тоді вам слід нарахувати орендну плату орендодавцю-фізособі. Утримати з неї всі потрібні податки і віднести нараховану йому плату до своїх доходів (фактично орендодавець дарує вам послугу).

У випадку коли орендодавці-фізособи не забажають іти на зустріч орендарю (тобто вам), то щоб не платити орендну плату доведеться розірвати договір оренди. Чи можна це зробити в односторонньому порядку, як це зробити і які будуть наслідки таких дій вам підкажуть положення вашого договору оренди.

Податковий кредит. Якщо через замінування ваших сільгоспугідь у вас не буде доступу до обробітку сільгоспугідь, то з часом ваші посіви просто загинуть. Це відбудеться або через розмінування ваших угідь чи просто через не догляд (нашестя бур’янів, шкідників і хвороб).

В зв’язку з цим вважаємо, що вам можна скористатися звільнення від нарахування компенсуючих податкових зобов’язання з ПДВ визначеного п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (ср. ).

В ньому сказано, що тимчасово, протягом дії ВС не вважаються використаними платником ПДВ в неоподатковуваних операціях або операціях, що не є господарською діяльністю товари придбані ПДВ знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії ВС.

Це на наш погляд ваш випадок. Судіть самі. Через замінування сільгоспугідь протягом дії ВС ваш урожай перебуває на межі знищення. І якщо після розмінування весь урожай чи його частина буде знищена, то можна говорити що знищення урожаю відбулося внаслідок дії обставин непереборної сили. При цьому оскільки замінування полів відбулося під час дії ВС, то і загибель урожаю також можна вважати що відбулася під час дії ВС.

Той факт що розмінування і фактична загибель урожаю може відбутися після ВС на право скористатися вам положення п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ вплинути не повинен.

Тому вважаємо, що:

— суму витрат понесених на вирощування урожаю що буде знищений через замінування поля вам слід віднести до витрат періоду (Дт 977 — Кт 231);

— на вартість товарів використаних при вирощування такого урожаю, якщо при придбанні цього товару ви отримали вхідний ПДВ не слід нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ.

При цьому фактично оформляти загибель посівів на замінованому полі ви будете тільки після того як його оглянете. А це можна буде зробити тільки після того як стане безпечно оглядати такі посіви. Тобто після розмінування.

Детально про знищення урожаю через ВС читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 26.

СільгоспЄП. Допоки землі, які заміновані будуть у вас у оренді до того часу вони будуть включатися до бази оподаткування ЄП групи 4. Звільнення від сплати сільгоспЄП законодавці не дають.

Щоб не платити ЄП за такі землі, слід або:

— розірвати договір оренди. Але навряд чи хтось із аграрієм піде на ртакий крок;

— перейти на час воєнного стану на ЄП групи 3 за ставкою 2 % і платити податок тільки з доходу від реалізації продукції, а не опираючись на площу всіх сільгоспугідь. В цьому переході є як плюси, так і мінуси. Тому чи вибирати цей варіант уникнення сплати ЄП групи 4 за заміновані землі і всі інші якими володіє і користується підприємство вирішує тільки вам.

Про те чи вигідно переходити на спецЄП із сільгоспЄП читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 21.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі