Теми статей
Обрати теми

Що буде у травні 2022 року

НЕ перенесені вихідні! У мирний час на травень 2022 року припадало два святкові дні (1 травня — День праці, 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні).

Крім того діяло правило святково-вихідного перенесення: коли святковий день збігається з вихідним днем, то вихідний день переноситься на наступний після святкового. Тобто в мирний час у травні 2022 року мали б бути вихідними днями 2 травня (перенесення вихідного з 01.05.2022) та 9 травня (святковий день).

Водночас на час дії ВС Законом України від 15.03.2022 № 2136-IX було призупинено дію ст. 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів. Тому 2 травня та 9 травня у 2022 році буде звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку.

Детально про трудові відносини у ВС читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 23.

Оприлюднення фінзвітності. Прийшов час оприлюднювати фінзвітність великим підприємствам, які не є емітентами цінних паперів, середнім підприємствам, а також іншим фінансовим установам, що належать до мікропідприємств та малих підприємств.

За загальним правилом ці суб’єкти зобов’язані оприлюднити річну фінзвітність та річну консолідовану фінзвітність разом з аудиторським висновком до 1 червня. Зробити це слід на своїй вебсторінці (у повному обсязі).

Якщо ви під час дії ВС можете провести оприлюднення, то ласкаво просимо. Якщо ж ні, то від відповідальності вас захистить ВС, який дозволяє подавати фінзвітність, аудиторські звіти, бухгалтерські документи ще протягом 3-х місяців після припинення/скасування воєнного стану.

Детально про оприлюднення фінзвітності читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 102.

Екозаява. Платник екоподатку, який у 2021 році був платником екоподатку, а з початку 2022 року не планує здійснювати забруднення навколишнього середовища, щоб не звітувати з екоподатку у 2022 році, має скласти заяву в довільній формі про відсутність у нього об’єкта екологічного податку. Таку заяву слід подати фіскалам за місцем розташування джерел забруднення (п. 250.9 ПКУ) до спливу граничного терміну подання декларації з екоподатку за I квартал 2022 року. Тобто — не пізніше 11 травня 2022 року. Інакше доведеться подавати декларації з екоподатку навіть за відсутності об’єкта оподаткування увесь 2021 рік.

Не слід подавати таку заяву тільки тим суб’єктам, які:

— у минулому (2021) році платниками екоподатку не були;

— їх звільнено від сплатити екоподатку п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ так як всі їх джерела забруднення знаходяться на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ.

Техдіагностика устаткування. З 01.05.2022 Кабмін оновив Порядок проведення огляду, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (постанова Кабміну від 07.04.2021 № 319).

Відповідно до змін первинному техогляду перед введенням в експлуатацію після монтажу або складання підлягає тільки устаткування, щодо якого не розповсюджуються вимоги відповідних технічних регламентів про кінцеву перевірку.

При цьому такий техогляд устаткування буде проводиться спеціалізованою або експертною організацією.

Реєстраційне свідоцтво на ТЗ. Кабмін (див. постанову КМУ від 23.02.2022 № 275) оновив форму бланка свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Нове свідоцтво повинне буде містити безконтактний електронний носій інформації і міститиме захист даних, що встановлюється до електронних документів.

Оновлене свідоцтво почне діяти з 15.05.2022. Водночас оформлення і видача цього оновленого свідоцтва буде здійснюються з використанням бланків попередніх зразків до їх повного витрачання, але не пізніше ніж до 31 грудня 2022 року.

Карантин та ВС. На сьогодні встановлено, що карантин викликаний коронавірусом буде тривати до кінця травня 2022 року.

Отже, ще в травні 2022 року можна буде орієнтуватися на введені раніше карантинних послаблень. Детально про них читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 98.

Напевно дію карантину більше не продовжуватимуть. Якщо так станеться то у червні слід буде працювати без оглядки на ці послаблення.

Водночас не слід забувати, що крім карантинного послаблення як мінімум до 25.05.2022. будуть діяти послаблення введені ВС. Чи закінчиться в травні ВС, а з ним і воєнні послаблення покаже тільки час. Тут щось прогнозувати складно.

Точно можна сказати тільки те, що спецЄП буде функціонувати як мінімум до кінця травня 2022. Навіть якщо ВС закінчиться 25.05.2022. Деталі у «Податки & бухоблік», 2022, № 26.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі