Теми статей
Обрати теми

Довгострокова і поточна заборгованості: про що слід пам’ятати наприкінці року

Вишневський Михайло, податковий експерт
На дату річного балансу слід проаналізувати наявність довгострокових заборгованостей і довгострокових зобов’язань. Адже їх згідно з вимогами НП(С)БО потрібно відображати в балансі за теперішньою (дисконтованою) вартістю. А як бути з поточною заборгованістю? Давайте з’ясуємо.

Яку заборгованість оцінюємо за теперішньою вартістю?

За вимогами НП(С)БО за теперішньою (дисконтованою) вартістю в Балансі відображаємо:

— всі довгострокові зобов’язання (п. 9 НП(С)БО 11 «Зобов’язання»);

— всю довгострокову дебіторську заборгованість (п. 12 НП(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»).

Зауважте! Навіть для мікропідприємств і непідприємницьких товариств, які складають скорочену фінзвітність згідно з НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність», жодних звільнень від дисконтування не передбачено. Не роблять НП(С)БО винятків і щодо видів довгострокової заборгованості, які підлягають дисконтуванню. Також не впливає на дисконтування і вид валюти (гривні чи іноземна валюта). Тобто під дисконтування може потрапити й заборгованість в іноземній валюті.

Проте врахуйте ключові моменти:

1) дисконтуванню підлягають довгострокові заборгованості/зобов’язання. Короткострокові — не дисконтуємо;

2) за теперішньою вартістю оцінюємо саме грошові довгострокові заборгованості/зобов’язання — заборгованості, за якими передбачаються майбутні платежі. Тобто ті, які повинні погашатися грошима (монетарні заборгованості/зобов’язання). Позаяк теперішня вартість — це дисконтована вартість майбутніх платежів грошима;

3) необхідність дисконтувати здебільшого виникає в тих випадках, коли фінансові інструменти (дебіторські заборгованості/зобов’язання) видані/отримані на неринкових умовах (яскравий приклад — безвідсоткова позика). Адже дисконтування — один із способів визначення справедливої вартості фінансових активів та зобов’язань.

Як розрізнити довгострокові і поточні зобов’язання/заборгованості?

Визначення довгострокового зобов’язання наведене в п. 4 НП(С)БО 11, а довгострокової дебіторської заборгованості — у п. 4 НП(С)БО 10. Орієнтир — установлений договірний строк погашення заборгованості/зобов’язання має бути більшим за 12 місяців (погашення очікується після 12 місяців з дати балансу). Наприклад, безвідсоткову позику видано/отримано на строк більше 12 місяців — це довгострокова заборгованість.

Не потрібно змішувати довгострокові заборгованості/зобов’язання із простроченими.

Якщо за договором строк погашення боргу первісно був коротший за рік, то будь-яке прострочення не робить його довгостроковим

(див. статтю «Топ-10: дисконтування заборгованості» // «Податки & бухоблік», 2021, № 59). Важливий строк виконання зобов’язання. Якщо, скажімо, за договором покупець повинен був сплатити за товар, наприклад, протягом 30 днів із дня його отримання, то така заборгованість сама собою є короткостроковою. Усі короткострокові (до 1 року) заборгованості/зобов’язання не дисконтуємо, а відображаємо за номіналом. Проте зауважте: оскільки така дебіторська заборгованість є простроченою, то за нею треба створювати резерв сумнівних боргів (але це вже інша історія).

Чи дисконтуємо пролонговані заборгованості/зобов’язання?

Тут важливо з’ясувати, чи визнаватиметься такий борг у разі його пролонгації, як і раніше, поточним. Для того, щоб та ж позика розцінювалася як короткострокова, повинні виконуватися одночасно дві умови:

— первісно позика має видаватися на строк до 12 місяців і ідентифікуватися в обліку як поточна;

— і пролонгуватися теж повинна на строк до 12 місяців (очікуватися до погашення протягом 12 місяців).

Відповідно тоді дисконтуванню вона не підлягає. Суди, загалом, підтримують такий підхід (див. постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 19.04.2021 у справі № 640/14503/19, постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 11.11.2020 у справі № 640/14983/19, постанову ВС від 29.07.2020 у справі № 640/4003/19).

Хоча у разі неодноразової пролонгації заборгованості податківці напевно намагатимуться визнати таку заборгованість довгостроковою. Втім ніяких підстав для цього немає.

Чи продовжувати дисконтувати заборгованість, яку перевели з довгострокової до поточної?

На дату балансу (зокрема, на 31 грудня) довгострокові зобов’язання/дебіторську заборгованість, які підлягають погашенню протягом 12 місяців з дати балансу, необхідно перевести до складу поточних.

А от чи дисконтувати надалі таку поточну заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями/дебіторкою вже залежить від того, яку методику НП(С)БО-дисконтування використовує підприємство за своєю обліковою політикою — формальний підхід чи МСФЗ-підхід з амортизацією дисконту.

При формальному підході довгострокову заборгованість дисконтуємо до переходу заборгованості в короткострокову

Тобто довгострокові зобов’язання/дебіторську заборгованість, які на дату балансу стали поточними (будуть погашені протягом 12 місяців з дати балансу), вже не дисконтуємо.

Довгострокові зобов’язання, що стали короткостроковими, на дату балансу показуємо за номінальною вартістю, тобто в сумі погашення (без дисконтування) згідно з п. 11 НП(С)БО 11. У свою чергу, довгострокову дебіторську заборгованість, що стала короткостроковою, відображаємо за чистою реалізаційною вартістю. Визначаємо її як номінальну вартість за вирахуванням резерву сумнівних боргів згідно з п. 7 НП(С)БО 10. Аналогічно діємо, якщо переводимо тільки частину довгострокової заборгованості до складу поточної. Про те, як проінвентаризувати резерв сумнівних боргів на дату балансу, читайте в статті «Інвентаризація забезпечень і резервів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 90 (ср. ).

Якщо ж обрали МСФЗ-підхід з амортизацією дисконту, то суму дисконту (різницю між номінальною і теперішньою вартістю) амортизують протягом усього строку існування заборгованості (від дати визнання до дати погашення) за методом ефективної ставки відсотка.

Втім, профільні НП(С)БО 10 і НП(С)БО 11 узагалі не згадують про амортизовану собівартість. Ці стандарти вимагають відображати довгострокові заборгованості/зобов’язання в балансі за їх теперішньою вартістю. Тож пріоритет, на наш погляд, має формальний підхід до дисконтування.

Правила дисконтування шукайте у статті «Дисконтування заборгованості» // «Податки & бухоблік», 2020, № 23. А про те, яку позицію зайняв Верховний Суд, див. у статті «Верховний Суд проти дисконтування» // «Податки & бухоблік», 2021, № 45.

Висновки

  • За теперішньою вартістю оцінюємо грошові довгострокові заборгованості/зобов’язання — тобто заборгованості, за якими передбачаються майбутні платежі. Короткострокові — не дисконтуємо.
  • Орієнтир для визнання заборгованості довгостроковою — установлений договірний строк погашення заборгованості/зобов’язання має бути більшим за 12 місяців (погашення очікується після 12 місяців з дати балансу).
  • Аби пролонгована позика розцінювалася як короткострокова, вона первісно має видаватися на строк до 12 місяців і пролонгуватися теж повинна на строк не більше ніж 12 місяців.
  • За формальним підходом довгострокові зобов’язання/дебіторську заборгованість, які на дату балансу стали поточними (будуть погашені протягом 12 місяців з дати балансу), не дисконтуємо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі