Теми статей
Обрати теми

POS-термінали: хто може не застосовувати у 2023 році?

Казанова Марина, податковий експерт
З 01.01.2023 в питаннях застосування платіжних терміналів ми вже будемо користуватися постановою КМУ від 29.07.2022 № 894. Про ці зміни ми неодноразово говорили*. У цій статті поговоримо про те, хто з торговців у 2023 році може не перейматися обов’язком забезпечити можливість кінцевим споживачам здійснювати розрахунок за товари/послуги в безготівковій формі.

* Дивіться статті «POS-термінали. Нові правила → з нового року» («Податки & бухоблік», 2022, № 61); «Безготівкові розрахунки з покупцями-споживачами. Які варіанти будуть можливі?» («Податки & бухоблік», 2022, № 81).

Нагадаємо, що зараз (до 01.01.2023) від застосування платіжних терміналів у нас звільняються такі торговці:

1) ті, хто не зобов’язані використовувати РРО (звільнені від використання РРО);

2) ті, хто здійснюють діяльність на торговій площі до 20 кв. метрів (крім автозаправних станцій);

3) ті, хто здійснюють діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 25 тис. осіб;

4) заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певний контингент споживачів, зокрема особовий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств.

З 01.01.2023 ці критерії припиняють існувати.

Нова постанова № 894 (її норми запрацюють з 01.01.2023) забезпечити покупцям/замовникам — кінцевим споживачам можливість розрахуватися за товари/послуги безготівково

зобов’язує фактично всіх торговців (крім деяких винятків, про які мова піде далі)

Так, навіть якщо ви звільнені від використання РРО, з 01.01.2023 це не звільняє вас від обов’язку забезпечити право покупцю/замовнику розрахуватись безготівково.

Немає звільнення і для тих торговців, які здійснюють торгівлю/надають послуги на торгових площах менше 20 кв. метрів.

Що стосується критерію чисельності населення. Тут буде діяти певна відстрочка для тих, хто здійснює діяльність у населених пунктах з чисельністю населення до 25 тисяч осіб. Забезпечити можливість покупцю розрахуватися безготівково торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю:

— від 5 до 25 тисяч осіб — повинні до 01.01.2024;

— менше ніж 5 тисяч — до 01.01.2025.

Дані про чисельність населення можна брати на сайті територіальної громади, якій підпорядкований населений пункт. За необхідності можна отримати довідку від органів місцевої влади з інформацією про чисельність населення в тому чи іншому населеному пункті. Також відповідну інформацію можна знайти на сайті Державної служби статистики.

Отже,

якщо діяльність здійснюється в населеному пункті, чисельність якого не перевищує 25 тисяч осіб, то у 2023 році ще можна не перейматися за платіжні термінали

Якщо ж діяльність здійснюється в населеному пункті з чисельністю населення більше 25 тисяч, то вже з 01.01.2023 у торговця виникає зобов’язання забезпечити можливість покупцям здійснити розрахунки за товари/послуги в безготівковій формі. Причому без будь-яких додаткових умов.

Звільнені від цього обов’язку (навіть якщо кількість населення в населених пунктах, де провадиться діяльність, перевищує 25 тисяч) торговці:

1) які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

При визначенні цих територій керуємося Переліком, затвердженим наказом Мінінтеграції від 25.04.2022 № 75 (з відповідними змінами і доповненнями). Зверніть увагу, що цей Перелік є змінним. Якщо відповідна територіальна громада на певну дату буде виключена з цього Переліку, то забезпечити можливість покупцю здійснити розрахунки в безготівковій формі потрібно протягом 3 місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на такій території та/або деокупації. Якщо кількість населення, де провадиться розрахунок, менше 25 тисяч, — діє відстрочка в застосуванні терміналів, про які ми говорили вище;

2) до 2026 року:

— фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої групи;

— торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі