Теми статей
Обрати теми

Оптова торгівля через зберігача товарів і ф. № 20-ОПП

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство — платник ПДВ займається оптовою торгівлею без власного складу. Товар спочатку надходить від постачальника на зберігання до логістичної компанії, яка потім відвантажує його покупцям. Ми дуже хочемо подати ф. № 20-ОПП, щоб уникнути блокування. Як її заповнити, бо ці склади ми навіть не орендуємо?

Блокування і ф. № 20-ОПП. Щоб уникнути можливого блокування ПН/РК, платникам ПДВ фіскали завжди радять проінформувати їх про всі наявні у платників об’єкти оподаткування шляхом подання ф. № 20-ОПП.

Річ у тому, що, на думку фіскалів, неподана ф. № 20-ОПП збільшує ймовірність того, що платник ПДВ потрапить до категорії ризикових.

І хоча прямого зв’язку між неподанням ф. № 20-ОПП і ризиковим статусом платника ПДВ законодавство не встановлює, та все ж податківці враховують дані, наведені у ф. № 20-ОПП, при блокувальному моніторингу. Зокрема, відповідно до їхніх роз’яснень, відомості про наявність у платника основних засобів, відображені у ф. № 20-ОПП, зазначаються у поясненнях, з якими подається антиблокувальна таблиця даних. Детально про це у «Форма № 20-ОПП як причина блокування ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46.

Враховуючи це, не дивно, що платник ПДВ, який займається оптовою торгівлею без власного складу для уникнення блокування своїх ПН/РК бажає подавати фіскалам ф. № 20-ОПП.

Водночас оскільки у нашому випадку у платника ПДВ немає власного складу, а продукцію він продає через логістичну компанію, яка отримує товар на зберігання, то виникає запитання: що йому вказувати у ф. № 20-ОПП?

Що вказувати у ф. № 20-ОПП. Коли мова йде про подання ф. № 20-ОПП у випадку передачі активів на зберігання, то, на думку податківців, суб’єкт господарювання — поклажодавець має обов’язково її подати з інформацією про майно, яке передає на зберігання (БЗ 116.11).

На наш погляд, тут усе має залежати від того, яке майно передається на зберігання. Так, якщо поклажодавець передає на зберігання:

товар, то ф. № 20-ОПП щодо такої передачі подавати йому не слід. Адже податківці вже доволі давно визнали, що

ф. № 20-ОПП не подається щодо товарів, оскільки це ті об’єкти оподаткування, інформація про які міститься у відповідній податковій звітності (БЗ 116.11).

Наприклад, на думку фіскалів, у ф. № 20-ОПП не слід подавати дані про обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), оскільки вони містяться у декларації з податку на прибуток, чи операції з постачання і придбання товарів (робіт, послуг), оскільки дані про них потрапляють у декларації з ПДВ;

основні засоби (станки, автомобілі, комп’ютери тощо), то щодо таких об’єктів ф. № 20-ОПП подавати доведеться.

Такий підхід є не тільки логічним, а й практичним. Річ у тому, що тільки при передачі на зберігання основних засобів поклажодавець без проблем зможе заповнити ф. № 20-ОПП.. Детально про це читайте у «Зберігання майна і ф. № 20-ОПП» // «Податки & бухоблік», 2020, № 75 (ср. ).

При переданні на зберігання товарів у нього виникнуть дуже великі проблеми із заповненням цієї форми, оскільки вона просто не пристосована для відображення даних про товар. Наприклад, такого об’єкта оподаткування, як «товар», немає у Довіднику типів об’єктів оподаткування (див. на сайті фіскалів). А саме його використовують для заповнення ф. № 20-ОПП.

Спираючись на вищесказане, здається, що коли підприємство займається оптовою торгівлею через логістичну компанію (без складу), то йому немає що показати у ф. № 20-ОПП. Адже дані про передані на зберігання товари у цій формі показувати не слід (з цим погоджуються фіскали), а основних засобів (як власних, так і орендованих), які пов’язані із цією діяльністю, у продавця немає.

Шукаємо вихід.. На наш погляд, тут слід розуміти одну річ. У ф. № 20-ОПП слід показати те, що хочуть бачити фіскали. Як було з’ясовано вище, податківці зазвичай бажають бачити й ф. № 20-ОПП інформацію про нерухомі об’єкти та транспортні засоби, які використовуються у господарській діяльності платника. Тобто їм подавай дані про виробничі приміщення та місця зберігання товарів, а також транспорт, а не сам товар, який там зберігається чи перевозиться транспортом.

Не дарма ж вони вважають, що у ф. № 20-ОПП слід відображати дані укрупнено. А саме вони хочуть, щоб платник податку подав у ф. № 20-ОПП дані не про кожний об’єкт оподаткування, яким володіє або яким користується, а тільки про територію чи приміщення, де ці об’єкти розташовані. Детально про цей принцип читайте у «Принцип кита, або Укрупнення інформації у ф. № 20-ОПП» // «Податки & бухоблік», 2020, № 75.

Дані про товар вони і так відшукають.

Враховуючи це, вважаємо, що

у ф. № 20-ОПП слід відображати дані про місце, де відбувається зберігання товару зберігачем

Крім того, якщо подати дані про місце зберігання, то можна обійтися поданням тільки однієї ф. № 20-ОПП на строк дії договору зберігання (у нашому випадку, надання логістичних послуг).

Тому ми радимо поклажодавцям подати ф. № 20-ОПП саме про місце, де зберігаються товари. І хоча фактично таке місце користування поклажодавцю не передається ні у власність, ні у користування, та все ж тільки таким чином можна хоч якось вказати пальцем фіскалам на те, що у них є місце для зберігання товару.

Правила заповнення. Якщо виходити з цього підходу, то заповнювати ф. № 20-ОПП слід так:

у гр. 2 варто вказати код «1» — «первинне надання інформації про об’єкти оподаткування»;

у гр. 3 вказати тип місця зберігання, де зберігається товар, переданий зберігачеві. Що це за місце, можна уточнити у зберігача і вибрати його код із Довідника типів об’єкті оподаткування. Наприклад, може підійти код «672» — «Сховище»;

у гр. 4 слід вказати назву об’єкта, якщо він обліковується за найменуванням. Радимо тут вказати як назву об’єкта оподаткування «склад зберігача для зберігання товару». Так робити слід через те, щоб хоч якось виокремити, що це за об’єкт, про який ви подаєте дані фіскалам у ф. № 20-ОПП;

у гр. 5 вносите числове значення, яке присвоєно об’єкту. Про те, як її заповнити, див. у «Правила заповнення форми № 20-ОПП» // «Податки & бухоблік», 2020, № 75;

у графах 6 — 8 вказуєте інформацію про те, де знаходиться місце зберігання товару, переданого на зберігання. Інформацію для заповнення цих граф слід отримати у зберігача;

у гр. 9 слід вказати код одного із можливих станів об’єкта на момент подання ф. № 20-ОПП. На жаль, для вашого випадку відповідного стану у ф. № 20-ОПП не передбачено. Тому радимо вказати код «2» — «експлуатується». Справа в тому, що не прямо, а через зберігача ваше підприємство використовує місце, де зберігається товар;

у гр. 10 зазначають код виду права на об’єкт на момент складання повідомлення. Тут та ж проблема, що і при заповненні графи 9. Коду для вашого стану не передбачено. Тому слід вибрати той, що найближче підходить до вашого випадку. Це може бути або «7» — «право довгострокового користування або оренди», або «8» — «право короткострокового користування, оренди або найму»;

графи 11 та 12 у вашому випадку заповнювати не потрібно.

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі