Теми статей
Обрати теми

Чи діє для строків оскарження блокування податкової накладної воєнне продовження?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Після подання розблокувальних документів отримали рішення про відмову в реєстрації податкової накладної (ПН). Хочемо його оскаржити. Які строки відведено для подання скарги? Чи змінилися вони після Закону № 2719?

Нагадаємо, що прийняте регіональною комісією рішення про відмову в реєстрації податкової накладної може бути оскаржене платником:

— як в адміністративному порядку,

— так і в судовому порядку.

При цьому Порядок розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН затверджено постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165 (далі — Порядок оскарження).

Адміністративне оскарження. У такому разі за загальними правилами:

скарга подається платником у центральну комісію при ДПСУ у строки, встановлені ст. 56 ПКУ (п. 3 Порядку оскарження). Тобто протягом 10 робочих днів з наступного дня після набрання чинності (прийняття) рішенням регіональної комісії. При цьому

рішення за скаргою має бути прийняте комісією центрального рівня у строк, визначений п.п. 56.23.3 ПКУ (п. 12 Порядку оскарження). Тобто протягом 10 календарних днів з дня отримання комісією скарги від платника.

Проте оскільки у зв’язку з воєнним станом перебіг податкових строків зупиняється (п. 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ), то призупиняється перебіг строків і при адміністративному оскарженні: як для подання скарги платником, так і для її розгляду податківцями (детальніше про це див. у статті «Оскаржуємо незаконне блокування» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46).

Щоправда, Закон України від 03.11.2022 № 2719-IX (що набрав чинності з 24.11.2022 і підкоригував п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) скасував воєнне призупинення строків, зокрема для надання документів (повідомлень), у тому числі передбачених ст. 39 і 392, п. 46.2 ст. 46 ПКУ. І встановив, що в таких випадках строки знову починають спливати в загальному порядку і на ВС не продовжуються. Детальніше про ці зміни див. статтю «Відновлення строків подання податківцям документів (повідомлень) та Ко» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89 (ср. ).

Проте чи поширюються зміни, внесені Законом № 2719 (тобто скасування призупинення строків та відновлення їх перебігу), і на скаргу? Поки, швидше, тут більше аргументів можна знайти на користь того, що Закон № 2719 адміністративного оскарження і скарг, що подаються при блокуванні, все ж не стосується. Оскільки:

— по-перше, якби законодавці хотіли скасувати воєнне призупинення строків для оскарження блокування, то таку ситуацію напевно в п.п. 69.9 виділили б окремо (як, наприклад, виділили окремо ситуації з оскарженням ППР за результатами камералки / документальної позапланової або фактичної перевірки — для яких прямо позначили, що воєнне призупинення строків не працює). Проте для оскарження блокування нічого подібного Закон № 2719 у п.п. 69.9 не передбачив;

— по-друге, Закон № 2719 скасував призупинення строків для документів (повідомлень), що подаються платниками. І хоча скаргу (з урахуванням визначення «документа» з п.п. 14.1.1441), загалом, можна зарахувати до «документів», проте, гадааємо, що тут усе-таки малися на увазі документи, подання яких для платника є обов’язковим (входить до його обов’язків). Тоді як скарга не носить обов’язкового характеру й обов’язковим документом не є. Адже оскарження є справою добровільною, і платник податків сам вирішує: починати оскарження чи ні;

— по-третє, враховуючи те, яку позицію контролери посіли стосовно строків блокування (подання платником документів на розблокування та строків їх розгляду податковими органами) і після Закону № 2719, як і раніше, визнають їх продовження у зв’язку з ВС (детальніше про це див. «У які строки подавати документи на розблокування податкової накладної?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 96), напевно, аналогічного підходу фіскали дотримуватимуться й щодо оскарження блокування ПН і говоритимуть, що на строки оскарження Закон № 2719 не поширюється, а для оскарження, як і раніше, діє продовження строків на ВС. Тому поки є підстави говорити про те, що

Закон № 2719 не вплинув на строки адміністративного оскарження і воєнне продовження для них не скасував (а строки адміноскарження все так само продовжуються у зв’язку з ВС)

Проте повинні зауважити, що в планах у законодавців — відновити перебіг строків для адміноскарження і скасувати їх продовження на ВС.

Судове оскарження. А ось строки судового оскарження на час воєнного стану не призупиняються. Хоча суд може визнати ВС як поважну причину пропуску строку звернення до суду (ч. 1 ст. 123, ст. 121 КАСУ). При цьому подати позов до суду платник може:

1) якщо було адміноскарження (БЗ 101.18):

— протягом 3 місяців з дня вручення платникові рішення за результатами розгляду скарги — якщо таке рішення було вручене у встановлений законом строк;

6 місяців з дня подання адмінскарги — якщо рішення за скаргою не було прийняте та/або не було вручене платникові у встановлений законом строк;

2) якщо адміноскарження не було і платник не подавав скаргу до ДПСУ, — протягом 6 місяців з дня отримання «відмовного» рішення. Детальніше про судове оскарження див. «Відмова в реєстрації ПН/РК: оскаржуємо» // «Податки & бухоблік», 2021, № 30.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі