Теми статей
Обрати теми

ПДВ-підсумки 2022 року

Нестеренко Максим, податковий експерт
У цій статті зберемо ті ПДВ-зміни, які мали місце протягом 2022 року. Ясна річ, практично усі вони так чи інакше пов’язані з воєнним станом.

Уже традиційно в таких випадках для вашої зручності зберемо усі наявні новації.

ПДВ-строки і штрафи

Згідно з п. 102.9 ПКУ на період ВС зупиняється перебіг строків, визначених, зокрема, ПКУ. Водночас спецнорма п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ визначає, що призупинення строків на період ВС наразі не стосується строків:

— реєстрації ПН і РК в ЄРПН;

— подання податкової звітності (у тому числі з ПДВ);

— сплати податків і зборів (у тому числі податкових зобов’язань з ПДВ).

Також наразі запускаються строки подання та розгляду скарг на рішення щодо блокування ПН. Встановлено, що на період ВС такі скарги розглядаються протягом 10 робочих днів із дня отримання (Закон України від 13.12.2022 № 2836-ІХ).

Водночас для платників ПДВ на період ВС зупинено такі строки:

відображення податкового кредиту (п. 198.6, п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Наприклад, якщо вхідну ПН складено після 24.02.2022 до 365-денного строку на податковий кредит додається увесь період ВС (див. БЗ 101.13);

подання скарги на постачальника через додаток Д7 (п. 201.10 ПКУ).

Податковий кредит

За ПДВ-періоди лютий, березень, квітень і травень 2022 року платник ПДВ мав право первинно відобразити податковий кредит без ПН/РК, за первинкою (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

ПК за первинкою потрібно було відображати у тому ПДВ-періоді, на який припадає дата складення первинного документа. Якщо постачальник підтвердить цей ПК вхідною ПН, зареєстрованою у строки, встановлені п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, жодних уточнень робити не потрібно. Якщо ж вхідну ПН було зареєстровано пізніше, необхідно зняти ПК у періоді складення первинного документа. Відобразити його можна лише в періоді реєстрації вхідної ПН (див. запитання 9 інформлиста № 3).

СЕА-ліміт

Із початком ВС і зупинкою роботи ЄРПН чимало платників відображали у декларації незареєстровані ПН. Унаслідок цього виникав показник ΣПеревищ, а в декого ліміт узагалі став від’ємним. Після відновлення реєстрації запізнілі ПН можна було реєструвати за рахунок так званого другого ліміту — тобто згідно з п. 2001.9 ПКУ. За умови, що незареєстровані ПН відображалися у таблиці 1.1 додатка Д1. Докладно про це у статті «СЕА після Закону № 2260» // «Податки & бухоблік», 2022, № 40.

Бюджетне відшкодування

Сума бюджетного відшкодування узгоджується тільки за результатами камеральної перевірки (п. 200.10 ПКУ). А камеральні перевірки, покликані підтвердити заявлену суму відшкодування, на час ВС наразі не зупинено (п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Проте на суму ПДВ-мінуса, яка сформувалася за рахунок операцій з пальним, заявляти бюджетне відшкодування не дозволяється (абзац другий п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Також не можна заявляти як бюджетне відшкодування суми ПДВ за ПК по знищених війною активах (п.п. 69.29 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Компенсуючі зобов’язання

Протягом ВС компенсуючі податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ НЕ нараховуються на придбані з ПДВ товари, які (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

знищені (чи втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період ВС. Водночас ПК при придбанні таких товарів не можна відображати у складі бюджетного відшкодування;

передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань тергромад, а також надані на користь інших осіб для забезпечення оборони України у період ВС.

У зазначених випадках товари не вважаються такими, що використані в неоподатковуваних операціях чи за негосподарським призначенням.

Ще один випадок ненарахування компенсуючих ПЗ (а такж розподільчих ПЗ) — продаж товарів, що підпадають під так звану генераторну пільгу (про неї далі).

ПДВ-звільнення

Під час ВС встановлено деякі спеціальні ПДВ-пільги. Перелічимо їх!

1) імпорт і постачання товарів, пов’язаних з обороною (п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Ця пільга діє протягом усього періоду ВС;

2) імпорт та постачання електрогенераторів, трансформаторів, акумуляторів, а також іншої електричної апаратури, засобів для очищення води, засобів для супутникового доступу до Інтернету тощо.

Повний перелік товарів, операції з постачання яких звільняються від ПДВ, наведено у постанові КМУ від 09.11.2022 № 1260 (набрала чинності 11.11.2022), уточнено постановою КМУ від 16.11.2022 № 1288 і приведено в остаточний вигляд постановою КМУ від 29.11.2022 (набрала чинності 02.12.2022). Власне у ПКУ ця пільга чомусь внесена до коронавірусного п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Це потрібно враховувати при складанні ПН на операції з постачання зазначених товарів.

Водночас власне пільга не залежить від того, якій особі (фізичній чи юридичній) здійснюється постачання електротоварів, і від того, для яких цілей здійснюється придбання таких товарів. Тобто не має значення, будуть такі товари використовуватися для власних потреб чи для здійснення заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом (БЗ 101.12). Докладно про цю нову ПДВ-пільгу читайте у статті «ПДВ-наслідки генераторної пільги. Продовження» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93.

До того ж наразі електротовари, ввезені безоплатно для відновлення енергетичної інфраструктури, звільнено від ввізного ПДВ на підставі п. 88 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Пальне

На період ВС (але не довше ніж до 01.07.2023) встановлено ставку ПДВ 7 % на операції з імпорту та постачання на митній території України деяких видів пального, а також нафти або нафтопродуктів.

Якщо за рахунок операцій із пониженою ставкою сформувався ПДВ-мінус, його заборонено ставити на відшкодування. Такий мінус можна відносити лише на податковий кредит наступних періодів. Це правило стосується усіх платників ПДВ, у тому числі й експортерів (п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

А от пальне, яке надається безпосередньо для потреб армії у воєнний час, оподатковується ПДВ за нульовою ставкою (п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ, постанова КМУ від 02.03.2022 № 178)*.

* Також за нульовою ставкою оподатковуються операції з забезпечення транспорту ЗСУ (див. статтю «Ставка ПДВ при ремонті транспорту ЗСУ: 20 чи 0 %?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 79).

Допомога армії

Не вважається постачанням безоплатна (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передача будь-яких товарів чи надання будь-яких послуг ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Держприкордонслужбі, МВС, Управлінню держохорони, Держслужбі спецзв’язку, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, ДСНС, силам цивільного захисту, закладам охорони здоров’я державної і комунальної власності, структурним підрозділам з питань охорони здоров’я (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Це означає, що при передачі товарів і наданні послуг зазначеним структурам не буде ніякого мінбазного ПДВ (див. п. 188.1 ПКУ). Не треба нараховувати й компенсуючий ПДВ за п. 198.5 ПКУ (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).Благодійна допомога

До уваги громадських об’єднань та благодійних організацій! Благодійна допомога, яку вони надають, і до ВС звільнялася від ПДВ за загальним правилом, установленим п.п. 197.1.15 ПКУ. Але операції із надання благодійної допомоги у 2022 році НЕ враховуються у ПДВ-мільйон, який рахують вищезгадані неприбуткові організації для цілей обов’язкової реєстрації ПДВшником відповідно до п. 181.1 ПКУ (п.п. 69.12 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Уточнюючі розрахунки

На період ВС платникам ПДВ заборонено подавати УР до ПДВ-періодів раніше лютого 2022 року зі зменшенням суми ПДВ до сплати та/або декларування бюджетного відшкодування. Щодо зменшуючих УР податківці додатково роз’яснили: ідеться про УР, за результатами яких зменшується значення рядка 18 декларації з ПДВ (БЗ 101.25).

Власне, це і є ПДВ-новації 2022 року. Рухаємося далі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі