Теми статей
Обрати теми

Оновлені форми ПН і РК: що змінив Мінфін?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 17.01.2022 № 15

Висновок документа

На перше постачання тютюнової продукції, для якої встановлені максимальні роздрібні ціни (МРЦ), (1) складають окремі податкові накладні (ПН)/розрахунки коригування (РК) з кодом «6» у другій частині порядкового номера, (2) у графі 7 ПН/графах 8 і 9 РК зазначають МРЦ, (3) мінбазну ПН з типом причини «15» не виписують

Зміни, внесені Мінфіном до Порядку № 1307*, очікувані. Адже з 1 січня 2022 року при першому постачанні тютюнової продукції, для якої встановлено МРЦ, базою ПДВ-оподаткування слугує якраз її МРЦ без урахування ПДВ (п. 189.18 ПКУ).

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

Ще у своєму листі від 30.12.2021 № 28723/7/99-00-21-03-02-07 ДПСУ пропонувала виробникам тютюнової продукції, їх торговим домам та імпортерам на постачання таких товарів складати окрему ПН, до графи 7 якої заносити МРЦ тютюнової продукції (див. «Податки & бухоблік», 2022, № 3, с. 4). І ось з легкої руки Мінфіну поради фіскалів набули нормативного статусу. А оскільки форма ПН/РК одна для всіх, то нововведення торкнуться абсолютно всіх ПДВ-платників — складати ПН/РК за оновленою формою треба буде їм усім.

Що ж змінилося?

Порядок № 1307. При постачанні товарів, базою ПДВ-оподаткування для яких установлено МРЦ (тобто тютюнової продукції), ПДВ-платники (тобто виробники, торгові доми, імпортери) повинні складати окремі ПН. У другій частині порядкового номера такої ПН зазначають код «6». Таку вимогу висуває оновлений п. 6 Порядку № 1307. У графі 7 такої окремої ПН (з кодом «6») зазначають МРЦ без урахування ПДВ (п.п. 5 п. 16 Порядку № 1307).

Ну і найважливіше: при постачанні товарів, ПДВ-базою для яких є МРЦ, мінбазну ПН з типом причини «15» виходячи із суми перевищення мінбази над договірною ціною не складають. Таким винятком доповнений п. 15 Порядку № 1307. Тобто на постачання тютюнових виробів завжди буде складена одна ПН з МРЦ-базою.

Форма ПН/РК. Перейменовані цінові графи ПН і РК. Так, графа 7 оновленої ПН називається «Ціна постачання одиниці товару/послуги або максимальна роздрібна ціна товарів без урахування податку на додану вартість», графа 6 додатка 1 до ПН«ціна одиниці товару/послуги або максимальна роздрібна ціна товарів без урахування податку на додану вартість», графа 8 РК«ціна постачання товарів/послуг або максимальна роздрібна ціна товарів», а графа 9 РК«ціна або максимальна роздрібна ціна (-) (+)».

Крім того, викладено в новій редакції виноску «1» як у формі ПН, так і в РК. Вона наказує при складанні ПН/РК для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких установлено МРЦ, у порядковому номері після символа «/» зазначати код «6».

Запрацює наказ, що коментується, з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Але фактично застосовувати оновлені форми ПН і РК будемо тільки з моменту, коли податківці змінять їх електронні варіанти.

Майте на увазі! Усі ці нововведення не стосуються ПН/РК, що складаються на пільгове постачання тютюнової продукції. У графі 7 таких ПН зазначають договірну ціну на постачання тютюнової продукції. Більше про тютюнову ПДВ-пільгу та МРЦ на тютюнові вироби читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 11, с. 24 і 27, № 9, с. 12, № 5, с. 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі