Теми статей
Обрати теми

Перейшли з прибутку на спецЄП 2 % з 1 квітня: у які строки подавати декларацію з прибутку за I квартал?

Солошенко Людмила, податковий експерт
З 1 квітня (II кварталу) 2022 перейшли з платників податку на прибуток на спецЄП зі ставкою 2 % (за п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). У які строки подавати декларацію з податку на прибуток за I квартал?

Якщо платник податку на прибуток перейшов на спецЄП 2 %, йому необхідно відзвітувати за період прибутківця (тобто за період з 01.01.2022 до дати переходу на спецЄП зі ставкою 2 %, п.п. 9.11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Ну а оскільки підприємство перейшло на спецЄП з 1 квітня (з початку II кварталу), йому слід подати декларацію з податку на прибуток за I квартал*.

* Порівняйте: якщо б підприємство перейшло на спецЄП 2 % із середини II кварталу, наприклад, з травня, то подавало декларацію з податку на прибуток за півріччя, в якій відображало б результати діяльності за період з 01.01.2022 до дати переходу на спецЄП 2 % (див. питання 66 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022).

Врахуйте! Подати декларацію за I квартал необхідно незалежно від звітного періоду з прибутку (рік/квартал), тобто незалежно від того, яким платником податку на прибуток було підприємство: квартальником чи річником (п.п. 9.11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тому при заповненні поля 2 «Звітний (податковий) період» вступної частини декларації за I квартал і квартальники, і річники зазначають:

— відповідний звітний період — «I квартал» і

— «базовий звітний період квартал» (БЗ 102.20.02).

У який строк слід подати першоквартальну декларацію?

Нагадаємо: при переході з прибутківців у єдиноподатники податківці вимагають подавати квартальну декларацію з податку на прибуток у 40-денний строк (БЗ 102.20.01). Тому, якщо б не війна, то декларацію з податку на прибуток за I квартал 2022 слід було подати не пізніше за 10 травня, а сплатити податок за нею — не пізніше за 20 травня.

Проте з введенням воєнного стану (ВС) перебіг податкових строків (у тому числі строків подання звітності / сплати податків) було зупинено і спочатку дозволялося відзвітувати протягом 6 місяців після закінчення ВС. Щоправда, надалі Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX (набрав чинності з 27 травня, детальніше про нього див. «Податки & бухоблік», 2022, № 39 і № 40) такі правила підкоригував і для податкової звітності призупинення строків скасував (п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Тому після Закону № 2260 строки подання декларацій / сплати податків залежать від можливостей платника: має чи не має платник можливості виконати податкові обов’язки протягом ВС. Порядок підтвердження платником можливості/неможливості виконати обов’язки і перелік документів повинен визначити Мінфін. Уже є проєкт цього Порядку. Детальніше про нього див. статтю «Підтвердження «податкової» неможливості: проєкт Порядку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

При цьому для платників, що мають можливість виконати податкові обов’язки (строк виконання яких припадає на період з 24 лютого по 27 травня, до якого належить і першоквартальна декларація*), Закон № 2260 установив особливий (безштрафний) продовжений строк їх виконання. Тому подати декларацію з податку на прибуток за I квартал 2022 року (без штрафів) дозволено до 20 липня (останній день подання — 19 липня), а сплатити податокне пізніше за 31 липня (див. питання 1, 4 Інформлиста ДПСУ № 3/2022).

* Узагалі-то, суворо кажучи, на цей період не може припадати строк виконання податкових обов’язків, оскільки до 27 травня перебіг усіх строків була призупинена. Проте цей, швидше теоретичний, висновок навряд чи може бути реалізований у житті.

Ще зауважимо, що для виконання податкових обов’язків спецЄПшниками п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ відведено особливий строк — протягом 60 днів після виходу зі спецЄП і повернення в прибутківці. Проте він стосується звітності, граничні строки подання/сплати за якою припадають на період з 24 лютого до дати переходу на спецЄП 2 %. І строки декларації з податку на прибуток за I квартал під них не підпадають. А ось строки подання річної декларації з податку на прибуток за 2021 рік у такі строки вписуються. Тому, суворо кажучи, спецЄПшники мають право подати декларацію за 2021 рік і сплатити задекларований у ній податок протягом 60 календарних днів з дня повернення зі спецЄП на загальну систему (у прибутківці). Та все ж, незважаючи на це, з поданням декларацій з податку на прибуток / сплатою податку спецЄПшникам краще не зволікати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі