Теми статей
Обрати теми

Акцизна декларація — очікуваний рестайлінг

Павленко Олексій, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 31.05.2022 № 151

Висновок документа

Внесено зміни до форми декларації акцизного податку та Порядку її заповнення. Зокрема введено новий додаток 61 для виробників та імпортерів тютюнових виробів та РЕС, оновлено додаток 7 (елктроенергія) та низка інших змін

Наказом від 31.05.2022 № 151 Мінфін нарешті вніс зміни до декларації акцизного податку та до Порядку її заповнення, які були початково затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 14. Ці зміни повинні імплементувати до форми декларації усі нововведення, які вже відбулися у цьому році на терені справляння акцизного податку. Далі ми розглянемо, на наш погляд, найбільш значущі з внесених до цих документів змін.

Роздрібний акциз. У «роздрібно-акцизний» додаток 6 до акцизної декларації додали рядок 1.5 «Підакцизні товари, що були зіпсовані, знищені, або товари, наявність чи місцезнаходження яких не підтверджено». Такі «втрачені» товари, нагадаємо, потрапили під оподаткування роздрібним акцизом починаючи з 1 січня 2022 року.* У старій формі цього додатку фіскали радили відображати вартість списаних товарів у відповідних рядках (1.1 — 1.4) разом з реалізованими, а також розшифровувати детально такі списання у «вільному» додатку 10 до декларації. Див. щодо цього у листі ДПСУ від 02.02.2022 № 209/99-00-21-03-03-07 (наш коментар до нього: «Акцизний податок: як звітувати у 2022 році» — в «Податки & бухоблік», 2022, № 13).

Тепер сума усіх списаних протягом місяця товарів має відображатись загальною сумою (без розшифрування за видами товарів) у цьому новому рядку 1.5 додатку 6.

* Детально щодо цього читайте в статті «Роздрібакциз-2022: втрачено = продано» // «Податки & бухоблік», 2022, № 5 та у статті «Знищена/втрачена підакцизка: як платити роздрібний акциз під час війни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 41.

У «роздрібному» додатку 6 (а також — «коригувальному» додатку 8) та у розділі Д декларації реквізит «Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ» замінили на «Код території». Звісно, це наслідки адмінреформи. Згідно новій примітці тут має зазначатись відповідний код згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Мінрегіону від 26.11.2020 № 290 (у редакції наказу Мінірегіону від 12.01.2021 № 3).

Роздрібний акциз: виробникам та імпортерам. Звісно, викладене вище не стосується виробників та імпортерів тютюнових виробів та РЕС. Вони, нагадаємо, стали платниками роздрібного акцизу, починаючи з 1 травня цього року, і для них тепер вводиться новий («персональний») додаток 61.

Заповнення цього нового додатку, гадаємо, не викликає у цих нових платників багатьох запитань та складнощів. У той же час роботи вистачить, адже

в додатку 61 виробникам та імпортерам тютюнових виробів та РЕС доведеться відображати реалізовані товари за кожною власною назвою в розрізі вмісту продукції в одиниці товару та встановлених максимальних роздрібних цін окремим рядком

Тож якщо протягом звітного місяця МРЦ на той самий виріб змінювали — то доведеться в додатку додавати окремі рядки за тією ж власною назвою…

Зазначимо також, що у додатку 61 окремо від оптових постачань необхідно зазначати обороти реалізованих виробниками та імпортерами товарів через місця їх роздрібної торгівлі. Та й, крім того тут, як і в додатку 6, передбачена окрема графа для відображення кількості «втрачених» підакцизних товарів, тобто тих, що були зіпсовані, знищені, або товарів, наявність чи місцезнаходження яких не підтверджено. Тож відштовхуючись від такої форми додатку виходить, що списання таких товарів мають оподатковуватись у виробників та імпортерів загалом усі, а не лише у місцях роздрібної торгівлі…

Сумові дані, у т.ч. загальний оподатковуваний оборот та сума податку, відображаються у додатку 61 у гривнях з округленням до двох знаків після коми (тобто з копійками). Нагадаємо, що за загальними правилами показники акцизної декларації заповнюються з округленням до грн, без копійок.

У розділі Д декларації податкові зобов’язання з роздрібного акцизу з тютюнових виробів та РЕС виробниками та імпортерами зазначаються окремо (рядки Д2.1 та Д2.2, відповідно). Тож якщо ви одночасно і виробник, і імпортер тютюнових виробів та/або РЕС, то загальну суму акцизу, розраховану у додатку 61 вам доведеться для перенесення у розділ Д декларації розподілити на дві окремі суми: акцизу з реалізації з власно вироблених та з реалізації імпортних товарів.

Електроенергія. Оновлено (серйозно модернізовано) «електричний» додаток 7, у якому враховані усі законодавчі зміни, що відбулися у цьому році у галузі справляння акцизного податку з реалізації електроенергії. Тепер додаток поділено на два розділи — в залежності від дати виникнення податкових зобов’язань за конкретною виробленою електроенергією (п. 216.10, а також п. 38 та 381 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ). У той же час «актовий» розділ І додатку 7 має містити також загальну інформацію: і про ті обсяги, що оподатковуються акцизом за «касовим» методом (для яких відведено розділ ІІ), і про звільнені від оподаткування (за п. 213.2 ПКУ) обсяги.

Інше. Враховано у додатку 1 до декларації зміни, що відбулися з 1 березня в оподаткуванні загальним акцизом пива (зміна ставки).

У додатки 1 та 2 до декларації додані нові графи для розрахування «полуторного» («1,5» до ставки) акцизу, коли у якийсь з трьох місяців перед зміною акцизної ставки на тютюнові вироби купівля акцизних марок перевищить 115% середньомісячного обсягу реалізації або імпорту тютюнових виробів за 9 місяців, що передували згаданим трьом (детальніше щодо такого «1,5»-оподаткування див. оновлений з 1 січня п. 16 підрод. 5 розд. ХХ ПКУ).

Крім того, наказ № 151 приніс ще низку різних змін та уточнень до декларації та Порядку — детальніше дивіться у цих документах.

Коли подавати за новою формою? На момент написання цього коментарю цей наказ Мінфіну ще не опубліковано. Тож звітування за червень та інші попередні місяці 2022 року здійснюється ще за старою формою.

Що ж стосується наступних місяців, то якщо наказ № 151 оприлюднять у липні (скоріш за все так воно й буде), то

згідно з другим абзацом п. 46.6 ПКУ першим звітним періодом, за який необхідно подати акцизну декларацію за новою формою, має бути серпень-2022

У той же час, оскільки цих змін чекали вже давно, і виходячи з міркувань зручності та доцільності, гадаємо, податківці напишуть, що звітувати за новою формою треба починаючи з декларації за липень-2022.

Корисні посилання. Наприкінці нагадаємо: поради фіскалів щодо того, як виробникам та імпортерам тютюнових виробів та РЕС звітувати за старою формою акцизної декларації, і наші коментарі до них ви може знайти в матеріалі «Роздрібний акциз: як звітувати та куди сплачувати?» в «Податки & бухоблік», 2022, № 43. Також щодо такого звітування за старою формою читайте у свіжій БЗ 114.07 (див. про це саме в повній версії консультації тут)

Для роздрібних торговців також корисним буде матеріал «Роздрібний акциз: скільки подавати декларацій?» в «Податки & бухоблік», 2022, № 51. До речі, він стосується не тільки звітувань за минулі періоди!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі