Теми статей
Обрати теми

ФОП та Закон № 2260 (повернення до звичайних термінів звітування / сплати) — у ситуаціях

Клец Віталіна, податковий експерт
Законодавець вирішив чітко розмежувати тих, у кого є можливість виконувати податкові обов’язки, і тих, в кого їх через війну немає. Тим, в кого є можливість, слід повернутися до довоєнних правил. З деякими перехідними нюансами. Що та як? — розбираємося на прикладах!

З урахуванням змін із Закону № 2260*, зараз все залежить від того, у яких обставинах перебуває ФОП.

1. У ФОП немає можливості виконувати свої податкові обов’язки, зокрема платити податки/збори, звітувати, реєструвати податкові або акцизні накладні / розрахунки коригування до них.

2. У ФОП є можливість виконувати свої податкові обов’язки.

3. У ФОП, у якого не було можливості виконувати свої податкові обов’язки, така можливість з’явилася.

4. ФОП, перейшов в спецгрупу 3 єдиного податку зі ставкою єдиного податку 2% (далі — «спецЄП»).

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 № 2260-IX.

Далі вже додаються інші нюанси. Як то, на який період припадає граничний термін виконання податкового обов’язку:

— до 27.05.2022. Тобто до дати набрання чинності Законом № 2260;

— з 27.05.2022.

До речі, як буде визначатися, чи мав платник податків таку можливість чи ні?

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків податкових обов’язків та перелік документів на підтвердження має затвердити Мінфін. Втім досі Мінфін він з цим не упорався.

Далі — детальніше у ситуаціях.

1. У ФОП немає можливості

Якщо ФОП зможе довести, що у нього немає можливості своєчасно виконувати податкові обов’язки протягом воєнного стану, то для нього нічого не зміниться. Його, як і раніше, «захищають»:

— норма п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX, відповідно до якої у разі неможливості своєчасно подати звітність/сплатити податок/зареєструвати податкові,акцизні накладні/виконати інший податковий обов’язок платник податків звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

— норма п. 69.3 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, відповідно до якої, якщо дотриматися термінів виконання податкових обов’язків унеможливлюють наслідки, пов’язані з безпосередньою участю ФОП у воєнних діях, то виконати такі податкові обов’язки слід протягом одного місяця з дня закінчення дії цих наслідків.

Ще раз підкреслимо, що відсутність можливості слід буде підтверджувати — згідно Мінфінівському порядку. Втім Мінфін ще його не затвердив. Немає навіть проекту.

Ситуація 1. ФОП на єдиному податку групи 3 ставка 5 % без найманих працівників покинув бізнес у регіоні бойових дій і виїхав з України наприкінці лютого 2022. Наразі діяльність зупинена. Звітність не подається, обов’язкові платежі з лютого не сплачуються. Щодо повернення в Україну та відновлення бізнесу чітких планів немає.

1. Перш за все слід зрозуміти важливу річ. Для ФОП під час дії воєнного стану передбачені певні «пільги» щодо сплати окремих податків /ЄСВ. Зокрема є можливість не сплачувати ЄСВ «за себе» починаючи зі сплати за березень. Детальніше про всі ці пільги можете прочитати у статті «ФОП vs воєнний стан: особливості роботи», «Податки & бухоблік», 2022, № 36. Так от

цих пільг Закон № 2260 у ФОПів не віднімав. Закон № 2260 про інше. Про виконання тих податкових обов’язків, від яких немає звільнень.

Тобто про сплату ЄСВ «за себе» за місяці починаючи із березня 2022 взагалі можна не турбуватись.

Про що тут можна турбуватись, так це про сплату ЄСВ «за себе» за січень, лютий 2022, граничний термін сплати яких прийшовся на воєнний стан. Про подання ЄП-декларації за I квартал 2022 та про сплату ЄП за I квартал 2022.

2. Щодо ЄСВ «за себе» за січень, лютий 2022, то тут Закон № 2260 нічого не змінив. Бо щодо ЄСВ керуємось не ПКУ, а Законом № 2464*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

А згідно п. 921 та 922 розд. VIII Закону № 2464 тимчасово на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом 3-х місяців після їх припинення або скасування:

— не застосовуються штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, зокрема, за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ;

— не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Також податківці у категорії 201.09 БЗ, https://zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques казали, що і адмінштрафу (за ст. 1651 КУпАП) не буде. Але наразі передумали (перевели цю консультацію до нечинних).

Тож, штрафу та пені за Законом № 2464 за несплату/несвоєчасну сплату ЄСВ «за себе» за січень, лютий не буде у будь-якому випадку (якщо їх сплатити не пізніше 3-х місяців після закінчення воєнного, надзвичайного стану).

А от щодо адмінштрафу за ст. 1651 КУпАП можливо податківців будуть дивитись, чи є вина особи у вчиненні порушення. І можливо робити це вони будуть як раз таки, спираючись на документ, який має затвердити Мінфін (див. далі).

3. Щодо подання ЄП-декларації за I квартал 2022 та сплати ЄП за I квартал 2022. Чи буде перебування за кордоном вважитися відсутністю можливості виконати відповідні податкові обов’язки. Тут звісно слід дочекатися документу від Мінфіну. Втім вважаємо, що буде. Оскільки і до воєнного стану перебування фізичної особи за кордоном було підставою для перенесення граничних термінів подання декларації, а відповідно і строків сплати зобов’язань на нею (п. 102.6, 102.7 ПКУ, Порядок від 20.10.2017 № 861).

Тож допоки ФОП перебуватиме за кордоном, можна буде вважати, що в нього немає можливості виконати податкові зобов’язання. Отже і штрафів не буде. А там вже треба дивитись, коли відновиться можливість виконувати податкові обов’язки. Якщо до закінчення воєнного стану не відновиться, то буде ще 6 місяців після закінчення воєнного стану щоб їх виконати без штрафів. Якщо відновиться до закінчення воєнного стану, то буде вже інший строк, про який будемо говорити нижче.

2. У ФОП є можливість

ФОП, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки (тобто не довели зворотне), зобов’язані звітувати так:

Граничний строк подання звіту

Коли треба звітувати?

з 24.02.2022 по 26.05.2022

Подаємо звіт не пізніше 19.07.2022 (включно)

27.05.2022 або пізніше

Подаємо звіт у звичайні строки, встановлені ПКУ

Сплачувати податки потрібно так:

Граничний строк сплати податку

Коли треба сплатити?

з 24.02.2022 по 26.05.2022

Платимо не пізніше 31.07.2022 (включно)

27.05.2022 або пізніше

Платимо у звичайні строки, встановлені ПКУ

Увага. Сплати ЄСВ це не стосується (щодо ЄСВ орієнтуємося на Закон № 2464).

Щодо «Подаємо звіт у звичайні строки, встановлені ПКУ» та «Платимо у звичайні строки, встановлені ПКУ» (див. вище) також є нюанси. Наприклад, ПДВ за квітень. Граничний строк сплати — 30.05.2022. Тобто його начеб то слід сплатити у звичайні строки. Але ж ПДВ-декларацію за квітень можна подати не пізніше 19.07.2022. А допоки не подано декларацію, зобов’язання за нею не є узгодженими. Більш того, допоки декларація не подана, не буде сформовано реєстр на списання коштів з ПДВ-рахунку. Податківці на цьому тлі дають усні рекомендації сплатити ПДВ за квітень до подання декларації за квітень (тобто зовсім не обов’язково укладатися у строк 30.05.2022).

Аналогічна ситуація із «спецЄП» за квітень. Більше нюансів щодо цього знайте у статті «Воєнна зупинка строків по-новому», «Податки & бухоблік», 2022, № 39.

Ситуація 2. ФОП-загальносистемник не платив податки в 2022 році, хоча мав чистий дохід. Можливість платити податки в нього є. Як йому сплатити ПДФО-аванси?

Граничний строк сплати ПДФО-аванса за I квартал — 19.04.2022 (п.п. 177.5.1 ПКУ). А Закон № 2260 набрав чинності 27.05.2022. Це значить, що ПДФО-аванс за I квартал — це старі зобов’язання, які можна сплатити із запізненням. Зробити це можна не пізніше 31.07.2022.

Граничний строк сплати ПДФО-аванса за II квартал19.07.2022, тобто уже після набрання чинності Законом № 2260. Отже, цей платіж треба внести вчасно (без запізнень).

Ситуація 3. ФОП-єдиноподатник групи 2 знявся з держреєстрації в березні 2022. «Ліквідаційну» декларацію не подавав. Зараз у нього є можливість відзвітувати. В який строк він має це зробити?

Податківці вважають, що єдинники будь-якої групи повинні подавати «ліквідаційну» декларацію протягом 40 днів після закінчення того кварталу, в якому податківці отримали від держреєстратора інформацію про припинення ФОП (більше деталей знайдете у статті «Як закрити ФОП під час війни», «Податки & бухоблік», 2022, № 36).

Виходить, що наш ФОП повинен був подати «ліквідаційну» декларацію за I квартал не пізніше 10.05.2022. Ця дата настала до 27.05.2022. А значить декларацію можна подати не пізніше 19.07.2022.

Тут ще такий момент. Оскільки ФОП знявся з держреєстрації, то електронний документообіг з податківцями в нього припинено (п. 42.6 ПКУ). Отже, останню декларацію він може подати лише на папері (особисто чи поштою).

І нехай вас не бентежить той факт, що з ПКУ виключили п.п. 69.26 підрозд. 10 розд. ХХ, який надавав право під час війни подавати декларації в паперовій формі. Це зовсім не означає, що зараз абсолютно всі декларації, навіть «ліквідаційні», треба подавати тільки онлайн. Зовсім ні!

По-перше, в п. 49.3 ПКУ все ще зазначено право платників звітувати і особисто, і поштою. А по-друге, то був лише тимчасовий дозвіл подавати «на папері» ті звіти, які зазвичай потрібно подавати тільки в електронному вигляді (наприклад, ПДВ-декларацію). А зараз того дозволу більше немає. Тобто «ліквідаційну» декларацію єдинника можна подати на папері.

Ситуація 4. ФОП-єдиноподатник групи 3 в 2022 році працював на ставці 5% (не переходив на ставку 2%). При цьому він не звітував та не платив ЄП. Наразі в нього є можливість платити та звітувати. Як це правильно зробити?

Єдинники старої групи 3 (зі ставкою 3% або 5%) по правилам повинні звітувати щокварталу. Стандартний строк подачі декларації за I квартал — не пізніше 10.05.2022, сплата — не пізніше 20.05.2022. Стандартний строк подачі декларації за II квартал — не пізніше 09.08.2022, сплата — не пізніше 19.08.2022.

З урахуванням озвученого вище правила:

ЄП-декларацію за I кв. подати слід не пізніше 19.07.2022 (включно). Сплатити ЄП за I кв. не пізніше 31.07.2022;

ЄП-декларацію за II кв. слід подавати вчасно (у стандартний термін): не пізніше 09.08.2022. Сплатити ЄП за нею не пізніше 19.08.2022.

3. У ФОП не було можливості, але потім вона з’явилась

Якщо у ФОП наразі немає можливості платити податки та звітувати (і він може це довести), а потім під час дії воєнного стану така можливість з’явиться, то чинимо так:

Граничний термін сплати податку, подачі звіту, реєстрації ПН/РК

Коли треба виконати обов’язок?

Настає після того, як у ФОП з’явилась можливість виконувати податкові обов’язки

Платимо / звітуємо / реєструємо ПН/РК у звичайні строки, встановлені ПКУ

Припав на період з 24.02.2022 по день, коли у ФОП відновилася можливість платити та звітувати

Закриваємо «хвости» (платимо / звітуємо / реєструємо ПН/РК) протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення можливості виконання податкових обов’язків

Ситуація 5. Припустимо, що ФОП-загальносистемник не мав змоги сплачувати ПДФО-аванси с початку воєнного стану. А з 25.07.2022 така можливість у нього з’явилася. Як діяти?

Граничні строки сплати ПДФО-авансів такі: за I квартал — 19.04.2022, за II квартал — 19.07.2022, за III квартал — 19.10.2022 (п.п. 177.5.1 ПКУ).

Як ми бачимо, тільки ПДФО-аванс за III квартал припадає на період, коли ФОП уже може виконувати податкові обов’язки. А отже, цей платіж перераховуємо в звичайний строк (не пізніше 19.10.2022).

А от ПДФО-аванси за I та II квартали приходяться на той період, коли ФОП ще не мав можливості платити. Така можливість з’явилася у нього в липні, тому відлік 60 календарних днів, протягом яких треба погасити старі борги, починаємо з 01.08.2022. Виходить, що ПДФО-аванси за I та II квартали треба сплатити не пізніше 29.09.2022.

Ситуація 6. ФОП-єдинник групи 3 ставка 5 % не мав змоги звітувати та сплачувати податки. З 06.06.2022 р у нього така можливість з’явилася. Як відзвітувати, сплатити?

Граничний строк подання декларації за II квартал (09.08.2022) припадає на той період, коли ФОП уже може звітувати, платити. Тому цю декларацію треба подати вчасно. Так же, як і сплатити ЄП, зазначений в ній (не пізніше 19.08.2022).

А от декларацію за I квартал та сплатити за нею можна буде подати трішки пізніше. Відлік 60 календарних днів починаємо з 01.07.2022. Отже, подаємо декларацію та платимо ЄП за I квартал не пізніше 29.08.2022.

4. ФОП-«спецЄП» (2 %)

З цими ФОП є деякі «непонятки». Справа в тому, що в п. 69.1 ПКУ члени «спецЄП» згадані окремо. Для них встановлено таке правило:

У вас є неподані звіти/несплачені податки/незареєстровані ПН/РК, строк яких випадає на період з 24.02.2022 до дня переходу в «спецЄП»?

Так

Штрафів не буде якщо ФОП виконає всі свої обов’язки протягом 60 календарних днів з дня повернення на ту систему оподаткування, на якій він перебував до переходу на «спецЄП»

Але оскільки багато ФОП переходило на «спецЄП» з 01.04.2022, то виникає питання, а що робити, якщо строк подання звіту чи сплати податку припав на період з 01.04.2022 по 26.05.2022 і ФОП не сплатив чи не відзвітував вчасно?

На наш погляд, тут мало би працювати загальне правило, прописане в п. 69.1 ПКУ для всіх платників податків — якщо у платника є можливість платити, звітувати, то він має подати старі звіти (у яких граничний строк припадав на період з дня переходу на «спецЄП» до 27.05.2022) не пізніше 19.07.2022, а сплату за цим періодом провести не пізніше 31.07.2022.

Хоча податківці можливо бачити це будуть якось по-іншому.

Зареєструвати при цьому «старі» ПН/РК платник «спецЄП» не зможе навіть при бажанні. При цьому податківців можна зрозуміти так, що їх слід буде зареєструвати протягом 60 календарних днів з дня відновлення реєстрації такої особи (постачальника) платником ПДВ.

Ситуація 7. З 01.04.2022 ФОП-загальносистемник перейшов до нової групи 3 (2%). Ніяких звітів у 2022 не подавав та податків не платив. Як діяти зараз?

Ті податкові обов’язки (звітування/сплата/реєстрація ПН/РК), граничні терміни виконання яких прийшлися на період з 24.02.2022 до 01.04.2022 (наприклад, звітність та сплата ПДВ за лютий) він може не виконувати поки знову не повернеться на загальну систему. Закрити «хвости» він зможе протягом 60 календарних днів після повернення на загальну систему. Це більш менш зрозуміло.

А що з:

ПДВ-декларацією за березень 2022, граничний строк подання якої припав на 20.04.2022, тобто вже після переходу на «спецЄП»;

ПДВ за березень, строк сплати якого припадає на 30.04.2022, тобто теж після переходу на «спецЄП».

Якщо б ми користувалися загальними правилами, то цю декларацію треба б було подати не пізніше 19.07.2022, а ПДВ сплатити не пізніше 31.07.2022.

Але за формального підходу виходом о на багато «коротші» строки: 20.04.2022 та 30.04.2022. Які настали задовго до того як набув чинність Закон № 2260 (ср. ). Тож, вважаємо, маємо право орієнтуватися на «загальні» строки 19.07.2022 та 31.07.2022.

Хоча не можна виключати і якогось іншого бачення податківців.

А тепер поговоримо про декларацію про доходи. Окремо за І квартал її не подаємо. Подати її потрібно аж за 2022 рік, граничний строк подання — 09.02.2023. Розуміємо, що тут ніякого відтермінування вже нема. Тому цей звіт доведеться подавати вчасно. Також після подачі річної декларації про доходи доведеться сплатити ПДФО та військовий збір за нею.

Щодо ПДФО-авансу за І квартал, то його слід за формальним правилом сплатити слід було у свій час — не пізніше 19.04.2022. Але з урахуванням здорового глузду це слід зробити не пізніше 31.07.2022.

Що стосується декларації «спецЄП» та сплати ЄП за нею, то тут врахуйте такі нюанси:

— граничний строк подачі декларації «спецЄП» за квітень — 20.05.2022. Це до того, як Закон № 2260 набрав чинності, тому її, на наш погляд, ще можна подати з затримкою і без штрафів так би мовити за загальним правилом не пізніше 19.07.2022;

— граничний строк сплати «спецЄП» (2%) за квітень — 30.05.2022, тобто вже після того, як Закон № 2260 набрав чинності. А значить, цей ЄП формально слід було сплатити вчасно, без затримок. Але оскільки він узгоджується через ЄП-декларацію то, вважаємо, сплатити його слід до подання ЄП-декларації за квітень.

Надалі подаємо декларацію «спецЄП» та сплачуємо ЄП у строки, встановлені ПКУ, затримувати вже неможна.

Висновки

  • Для ФОП під час дії воєнного стану передбачені певні «пільги» щодо сплати окремих податків /ЄСВ. Зокрема є можливість не сплачувати ЄСВ «за себе» починаючи зі сплати за березень тощо. Цих пільг Закон № 2260 у ФОПів не віднімав. Закон № 2260 про інше. Про виконання тих податкових обов’язків, від яких немає звільнень.
  • Якщо ФОП зможе довести, що у нього немає можливості своєчасно сплачувати податки або подавати звітність, то його, як і раніше, не штрафуватимуть.
  • ФОП, які мають можливість своєчасно сплачувати податки та звітувати, зобов’язані робити це вчасно. А «старі» звіти треба подати не пізніше 19.07.2022, і податки сплатити не пізніше 31.07.2022.
  • Якщо у ФОП наразі немає можливості платити податки та звітувати, а потім така можливість під час дії воєнного стану з’явиться, то звітуємо й платимо вчасно, а «старі» звіти та податки вносимо протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення можливості платити та звітувати.
  • Якщо у ФОП-«спецЄП» є невиконані податкові обов’язки, граничні терміни виконання яких випадають на період з 24.02.2022 до дня переходу на «спецЄП», то ФОП повинен виконати їх протягом 60 календарних днів з дня повернення на ту систему оподаткування, на якій він перебував до переходу на «спецЄП».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі