Теми статей
Обрати теми

Як закрити ФОП під час війни

Клец Віталіна, податковий експерт
Якщо під час війни у ФОП не має діяльності, то не обов’язково ліквідувати ФОП. Адже сплату тих же ЄП та ЄСВ наразі лібералізовано. Але, якщо ви все-таки твердо вирішили це зробити, ось вам відповіді на ТОП-питання.

Питання 1. Що робити, щоб знятися з держреєстрації?

Наразі діє спеціальне регулювання, передбачене постановою № 209.

Зокрема, згідно з вимогами цього документу держреєстрація (у тому числі держреєстрація припинення підприємницької діяльності ФОП) здійснюється обмеженим колом суб’єктів. Цей перелік Мінюст періодично переглядає. Найсвіжіший на сьогодні розміщений за посиланням https://minjust.gov.ua/news/ministry/onovleno-perelik-subektiv-yakim-v-umovah-voennogo-stanu-provoditsya-derjavna-reestratsiya-yuridichnih-osib-ta-fop-30363. У ньому серед іншого вказано контакти для зв’язку, за якими можна все прояснити.

При цьому п.п. 5 п. 1 постанови № 209 зараз передбачено проведення держреєстрації посадовими особами Мінюсту/його територіальних органів незалежно від зареєстрованого місцезнаходження ФОП (щодо держреєстраторів цей принцип працює, якщо ФОП зареєстровано в окремих регіонах за переліком Мінюсту, де доступ користувачів до реєстрів Мінюсту обмежено). Також вже передбачено (п.п. 3 п. 1 постанови № 209), що документи може бути подано і через ЦНАП.

Та куди більш привабливим варіантом є зняття з держреєстрації онлайн через портал «Дія» (місце реєстрації ФОП при цьому не важливе). Підказки щодо цього знайдете у статті «Покроковий алгоритм припинення фізособи-підприємця», «Податки & бухоблік», 2021, № 68. Повідомлення про закриття ФОП з’явиться на порталі «Дія» та надійде на електронну пошту, яку ви зазначите в заяві.

Перевірити, чи вас зняли з реєстрації, можна також онлайн за посиланням https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search (досить здійснити пошук за своїм ІНН чи П.І.Б.). Втім, згідно з тією ж Постановою № 209 доступ до реєстрів Мінюсту наразі обмежений.

Питання 2. А як знятися з реєстрації в податковій, ПФУ та в статистиці?

Головне тут — самому ФОП ніяких додаткових заяв подавати не потрібно. Все відбувається без участі ФОП.

Питання 3. Чи потрібно подавати заяву про відмову від спрощенки?

Ні, не потрібно. З цим згодні і податківці (категорія 107.01.09 БЗ).

Питання 4. Чи обов’язково подавати форму № 20-ОПП, щоб знятися з обліку в податковій?

То не є взаємопов’язані речі. Навіть якщо ФОП не подасть цю форму, податківці все одно повинні зняти його з обліку. Бо згідно з п. 11.18 розділу XI Порядку № 1588, підставою для зняття ФОП з обліку в податковій є інформація від держреєстратора про припинення ФОП. І все.

Але, якщо не хочете зайвих питань від фіскалів, краще ф. № 20-ОПП подати. При цьому в графі 2 проставте код «6» по всім об’єктам, про які раніше ви подавали ф. № 20-ОПП з інформацією про відкриття.

Строк подання ф. № 20-ОПП у цьому випадку — протягом 10 робочих днів після того, як ФОП знявся з держреєстрації. Втім, якщо не вкладетеся в 10 днів, не переймайтеся. По-перше, в Порядку № 1588 не встановленого чіткого строку подання форми № 20-ОПП саме в разі закриття об’єктів оподаткування. По-друге, протягом війни цей строк не спливає — згідно п. 102.9 ПКУ та п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Питання 5. ФОП знявся в держреєстрації (зареєстровано припинення підприємницької діяльності) 31.05.2022 р. В який строк потрібно сплатити останні податки та ЄВ?

Загальне правило таке: останній раз сплачуємо податок за той місяць, у якому вас знято з держреєстрації (до ЄДР внесено запис про припинення ФОП).

Так, якщо запис про припинення зроблено з 01.05.2022 р. по 31.05.2022 р., значить останні податки сплачуємо за травень 2022 р. (далі вже платити не треба). Це стосується ЄСВ, ПДФО та ВЗ, бо звітний період по ним закінчується: за ЄСВ — днем реєстрації припинення підприємницької діяльності (абз. 5 ч. 8 ст. 9 Закону № 2464), за ПДФО з ВЗ — останнім днем такого календарного місяця (п. 177.11 ПКУ).

Строк сплати ЄСВ, ПДФО та ВЗ — 10 календарних днів після граничного строку подання «ліквідаційної» звітності (ч. 8 п. 2 розд. IV Інструкції № 449, п. 57.1 ПКУ).

А от у спрощенців щодо сплати єдиного податку (ЄП) трохи інша картина. Тут звітний період закінчується в день, коли податківці отримали від держреєстратора інформацію про припинення ФОП (п. 294.6 ПКУ). І хоча теоретично така інформація повинна находити їм відразу (в день внесення запису про припинення в ЄДР), інколи вона приходить наступного дня чи навіть пізніше! Наприклад, запис про припинення може бути внесено до ЄДР 31.05.2022 р., а податківці отримали цю інформацію 01.06.2022 р. У цьому випадку єдиннику групи 1 або 2 вони нарахують ЄП не тільки за травень, а ще й за червень.

Але і загальносистемнимам, і єдиноподатникам не слід забувати про «воєнні звільнення»:

ЄСВ ви можете не сплачувати, починаючи з 01.03.2022 р. (тобто починаючи зі сплати за березень) протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану (п. 919 разд. VIII Закону № 2464);

ЄП група 1 та 2 може не сплачувати, починаючи з 01.04.2022 р. (тобто починаючи зі сплати за квітень) до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України (пункт 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Це по-перше. А по-друге, якщо строки подання звітності / сплати ПДФО, ВЗ, ЄП, ЄСВ припадають на період воєнного стану (починаючи з 24.02.2022), то:

— ЄСВ можна без штрафних санкцій і пені сплати не пізніше 3 місяців після припинення дії воєнного, надзвичайного стану (п. 921 та 922 розд. VIII Закону № 2464). Від адмінштрафу податківці теж дають «вільну» (201.09 БЗ);

— відзвітувати за ПДФО, ВЗ, ЄП, та сплатити їх можна без штрафних санкцій і пені можна і з деякою затримкою (з урахуванням нюансів з п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про що у статті «Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія» цього номеру.

Питання 6. ФОП-загальносистемник знявся в держреєстрації 27.04.2022 р. В який строк він повинен подати останні звіти?

Пам’ятаєте, що окремої звітності з ЄСВ більше не існує? Правильно. Отже, тепер досить подати лише декларацію про майновий стан і доходи з ЄСВ-додатком (ідентифікатор електронної форми F0100112).

Строк її подання: 20 календарних днів після закінчення того місяця, в якому ФОП зареєстрував припинення підприємницької діяльності. У нашому питанні запис про припинення було внесено до ЄДР у квітні, значить останню деку про доходи подаємо не пізніше 20.05.2022 р.

І пам’ятаємо: під час війни в деяких випадках можна запізнитися (див. статтю «Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія» цього номеру).

На що звернути увагу, заповнюючи декларацію?

1. В полі 2 та 2.1 титулки вказуємо рік «2022» та місяць «4» (місяць зняття з держреєстрації);

2. У полі 7 титулки ставимо відмітку навпроти клітинки «особа, стосовно якої проведено реєстрацію припинення підприємницької або незалежної — професійної діяльності <…> »;

3. У декларації вказуємо виключно інформацію про доходи від проведення підприємницької діяльності (абз. 2 п. 177.11 ПКУ). У нашому випадку з 01.01.2022 р. по квітень місяць включно.

Як заповнити ЄСВ-додаток?

1. Його можна не заповнювати, якщо ФОП був звільнений від ЄСВ в січні — лютому 2022 р. Тобто ще до війни був ЄСВ-пільговиком (працював за трудовим договором, був пенсіонером, інвалідом тощо);

2. Якщо ФОП не є ЄСВ-пільговиком та чистий дохід був, вказуємо його суму за січень та лютий згідно Типової форми обліку доходів та витрат. Це необхідний мінімум. Хочете сплатити ЄСВ за інші місяці? Це також можна, але ніхто не примушує (див. вище про «воєнні» звільнення). Для цього ФОП має вказати чистий дохід і в інших місяцях (у нашому випадку — за березень та квітень). Більш детально про принцип заповнення граф ЄСВ-додатка дізнаєтеся зі статті «Як ФОП-загальносистемнику відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік», «Податки & бухоблік», 2022, № 4. З тією лише різницею, що розмір мінзарплати для 2022 року: 6500 грн. — для місяців з січня по вересень, 6700 грн. — для місяців з жовтня по грудень.

3. В полі 4 титулки вказуємо рік та місяць, в якому ФОП знявся з держрестрації. В полі 5 вказуємо дату внесення запису про припинення до ЄДР. В полі 8 вказуємо період перебування на загальній системі, який закінчується в день припинення ФОП. В полі 9 ставимо відмітку біля комірки «після припинення».

Приклад: ФОП знявся з держреєстрації 27.04.2022 р. В січні він отримав чистий дохід 15 тис грн, в лютому — 10 тис грн. Тоді його ЄСВ-додаток виглядатиме так:

img 1

Зверніть увагу. Строки березня та квітня залишаємо пустими (якщо вирішили скористатися «воєнним» звільненням). Бо то є пряма вимога абз. 2 п. 919 розд. VIII Закону № 2464:

«При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався».

І ще питання. А якщо то був «сплячий» ФОП. Тобто він взагалі нічого не робив починаючи з початку 2022 рок. Чи потрібно йому подавати декларацію? Податківці говорять, що цього можна не робити.

Питання 7. ФОП-єдинник знявся в держреєстрації 27.04.2022 р. В який строк він повинен подати останні звіти?

Знову ж таки, останній звіт один — декларація єдинника з ЄСВ-додатком.

Згідно з ПКУ, ФОП «класичної» групи 3 (про ЄП групи 3 2 % скажемо окремо нижче) подають останню деку за той квартал, у якому знялися з держреєстрації, а групи 1 чи 2 — за рік, у якому знялися з держреєстрації. Але податківці чекають на квартальну «ліквідаційну» деку від геть усіх спрощенців, навіть від групи 1 та 2 (при цьому річну деку вже можна не подавати).

Строк її подання — 40 календарних днів після закінчення того кварталу, в якому (увага!) податкова отримала від держреєстратора повідомлення про припинення ФОП — п. 294.6 ПКУ (ср. ). А як ми вже зазначали, воно може дойти до податківців трішки пізніше, особливо під час війни.

Наприклад, ФОП знявся з держреєстрації 30.06.2022 р., а податківці цю інформацію отримали 01.07.2022 р. У такому разі останню деку єдинника доведеться подавати не за півріччя, а за три квартали. Отакої. Будьте уважні! Краще перепитати інспектора, чи вони вже отримали дані від держеєстратора та зняли вас з обліку.

Знову ж таки, щодо порушення строку подання декларації діють «воєнні» послаблення, про яки ми згадували вище.

Які особливості заповнення «ліквідаційної» декларації? Не забудьте поставити хрестик в полі 8.1 титулки. Далі доход, як завжди, показуємо наростаючим підсумком з 01.01.2022 р. А додаток 1 (про ЄСВ) виглядатиме так (якщо ФОП не є ЄСВ-пільговиком, та вирішив не сплачувати ЄСВ «за себе» починаючи з березня місяця):

img 2

Зверніть увагу. Строки березня та квітня залишаємо пустими (якщо вирішили скористатися «воєнним» звільненням). Бо то є пряма вимога абз. 2 п. 919 розд. VIII Закону № 2464:

«При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався».

Також зазначимо, що якщо ФОП був ЄСВ-пільговиком і у січні, лютому 2022, то ЄСВ-додаток можна взагалі не подавати. Детальніше про що читайте у статті «Як ФОП-єдиноподатнику відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік», «Податки & бухоблік», 2022, № 4.

А якщо ФОП ліквідується на ставці ЄП 2 %? Тоді вже строк подання ЄП-декларації буде — 20 календарних днів після закінчення того місяця, в якому податкова отримала від держреєстратора повідомлення про припинення ФОП (п. 294.6 ПКУ). А ЄС-декларація подається за формою, затвердженою наказом № 124. Більше про неї дізнаєтеся зі статті «Правила заповнення декларації з спецЄП», «Податки & бухоблік», 2022, № 34.

Принцип заповнення ЄСВ-додатка при цьому буде схожим (див. вище).

А якщо ФОП перейшов на ЄП 2 % з «класичного» ЄП не з початку кварталу, то за цей «кусочок» кварталу слід подати у квартальний строк (40 календарних днів після закінчення кварталу) ще й «класичну» ЄП-декларацію (без ЄСВ-додатка).

Питання 8. Чи можна подати звіти онлайн після припинення ФОП?

Спробувати можна, але гарантій ніяких немає. Згідно п. 42.6 ПКУ, електронний документообіг між ФОП та податківцями припиняється у разі знаття ФОП з держреєстрації.

При цьому ви можете також анулювати електронний підпис, бо толку від нього вже ніякого. Втім, якщо не хочете морочити голову, можна його просто залишити, поки не закінчиться дія сертифікату (електронний підпис буде анульовано автоматично).

Тож податківці радять подавати останні звіти на папері (особисто чи уповноваженою особою) або надсилати поштою.

Якщо ФОП з регіону, де податкові не працюють, то він може подати паперову звітність до будь-якого центру обслуговування платників. ДПСУ повідомляла про те, що сервісне обслуговування платників податків (платників єдиного внеску), зокрема, надання адміністративних послуг, виконання інших функцій сервісного обслуговування здійснюється органами ДПС незалежно від місця обліку платника податків (див. категорію 129.02 БЗ). Більше деталей знайдете у статті «Взаємодія з податковою службою: якщо за місцем обліку активні бойові дії», «Податки & бухоблік», 2022, № 23.

Питання 9. Чи треба знімати з реєстрації РРО/ПРРО? Чи треба закривати рахунки у банку?

Ні, податківці запевняють, що зняття з реєстрації РРО/ПРРО відбудеться автоматично після зняття ФОП з обліку (п. 1 гл. 4 розд. II Порядку № 547, п. 3 розд. III Порядку № 317). Тобто ніяких додаткових заяв подавати не потрібно.

Щодо бакнівських рахунків, то так, якщо рахунки відкриті для підприємницької діяльності, то їх потрібно закрити. Для цього звертаємся у банк із заявою. Але перед закриттям рахунку радимо отримати виписки з нього за останні 4 — 5 роки. Вони знадобляться, якщо фіскали прийдуть до вас на перевірку.

Питання 10. А чи можна взагалі не сплачувати останні податки, може через 3 роки їх спишуть? Зараз же перевірок немає?

Строк давності (3 роки) тут точно не врятує, бо на час війни його заморозили (п. 102.9 ПКУ).

А відновлення позапланових документальних перевірок, що їх проводять при припиненні ФОП (п. 78.1.7 ПКУ), вже передбачено Законом № 2260.

Висновки

  • Якщо під час війни у ФОП не має діяльності, то не обов’язково ліквідувати ФОП. Адже сплату тих же ЄП та ЄСВ наразі лібералізовано. Але, якщо ви все-таки твердо вирішили це зробити, то це цілком можливо.
  • «Воєнні» послаблення щодо виконання податкових обов’язків рівною мірою стосуються і ФОПів, що ліквідуються. Але слід звернути увагу що ці послаблення буде дещо змінено Законом № 2260.
  • Дуже вірогідно, що останню звітність не вдасться подати онлайн. Втім ДПСУ повідомляла про те, що сервісне обслуговування платників податків (платників єдиного внеску) здійснюється органами ДПС незалежно від місця обліку платника податків.
  • Строк давності (3 роки) не врятує від виконання зобов’язань ,бо на час війни його заморозили. А відновлення позапланових документальних перевірок, що їх проводять при припиненні ФОП (п. 78.1.7 ПКУ), вже передбачено Законом № 2260.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі