Теми статей
Обрати теми

Як уникнути блокування ПН/РК

Казанова Марина, податковий експерт
Блокування податкових накладних (ПН)/розрахунків коригування (РК) створює чимало проблем для платників ПДВ. А чи є можливість уникнути чи попередити блокування? Про це поговоримо в статті.

Почнемо з того, шо 100 % не загрожує блокування ПН, які:

— не підлягають наданню отримувачу (покупцю), тобто складені з типами причин «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» — «01» — «15».

— та/або складені за операцією, звільненою від оподаткування.

За ці ПН взагалі можна не турбуватися. Чого не скажеш про РК (про них дивіться окремо далі).

Всім іншім ПН (ПН на покупця-платника ПДВ), а також усім РК може загрожувати блокування (зупинення реєстрації).

Для ПН і РК встановлені дещо різні критерії блокування, тому будемо розглядати їх окремо.

Податкові накладні на покупця — платника ПДВ

Найкраще — вписатися в ознаки/критерії безумовної реєстрації. Блокування ПН не буде загрожувати, якщо ваші ПН відповідають ознакам безумовної реєстрації, що їх названо у п. 3 Порядку № 1165. Тобто якщо ви (достатньо чогось одного):

1) або виконуєте критерій по податковому навантаженню. Детальніше про те що це за критерій дивіться в статті «Відсічемо усе зайве або Ознаки безумовної реєстрації». Але звернемо увагу на такий момент. Щоб цей критерій спрацював недостатньо тільки виконувати навантаження по сплаті податків/зборів/ЄСВ. Ще й потрібно, щоб не було різкого стрибка в обсягах операцій. Тобто, щоб ПДВ у зареєстрованих в поточному місяці ПН не перевищив в 1,4 (на 40 %) найбільшу суму ПДВ згідно із зареєстрованими ПН/РК за один з 12 попередніх календарних місяців. Мало того, ще й загальна сума ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), сплачена платником за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено ПН, повинна становити більше 1 млн. гривень.

Порада для тих, хто «вписується» в умови по сплаті ПДВ (більше 1 млн за попередні 12 місяців без урахування ввізного ПДВ), та податковому навантаженню (показник D > 0,05), але може сягнути у звітному місяці «1,4»: спочатку реєструйте найбільш «сумнівні» ПН/РК, а «надійні» краще залишайте на ту частину місяця, коли перевищите «1,4»;

2) або виконується критерій «500 тисяч». Про нього теж детально дивіться в статті «Відсічемо усе зайве або Ознаки безумовної реєстрації». Зауважимо лише, що у розрахунку обсягу постачань (500 тисяч) враховуються операції за усіма ставками ПДВ (у тому числі й 0 %), а також — звільнені від ПДВ. Буває, що бухгалтери часто реєструють з початку місяця безПДВшні ПН/РК (мовляв, їх же не заблокують) і штучно зменшують собі ці перші 500 тисяч. Тоді як доцільно навпаки — на початку місяця реєструвати особливо «сумнівні» ПН/РК саме з ПДВ, а ПН за нульовими й пільговими операціями та ті ПН, у яких ви чітко впевнені, реєструвати вже потім;

3) коди товарів/послуг в ПН, яку потрібно зареєструвати, зазначено у врахованій податківцями Таблиці даних. Але слід зауважити, що податківці полюбляють скасовувати вже раніше враховані ними Таблиці. Тому, якщо у вас є врахована Таблиця даних, час від часу слід перевіряти чи є вона «діючою» (чи не скасували її раптом податківці).

Втім не всі можуть виконати критерій по податковому навантаженню/або вписатися в критерій «500 тисяч». З врахуванням Таблиці даних все теж непросто. Тож рухаємося далі.

Якщо в критерії безумовної реєстрації ПН «не вписалися». В такому разі:

1) якщо на вас «повісили» статус ризикового платника податку (податківці прийняли щодо вас Рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку — за формою додатку 4 до Порядку № 1165) — то всі ваші ПН на покупців — платників ПДВ будуть блокуватися. Запобігти цьому може лише виведення з числа ризикових платників ПДВ.

Чи може в цьому випадку допомогти Таблиця даних, адже вона є критерієм безумовної реєстрації? Так. От тільки

на практиці, як тільки платника зараховують до числа «ризикових», одразу скасовують і враховані раніше Таблиці даних;

2) якщо статусу ризикового платника немає. В такому разі ПН можуть заблокувати, якщо вона вписується в критерій 1 ризиковості операцій з додатка 3 до Порядку № 1165 — віртуальний залишок плюс «ризикові» товари. Що може врятувати від блокування? Якщо немає врахованої Таблиці даних на коди, які вказані в ПН, та не підпадаєте під ознаки безумовної реєстрації (податкове навантаження, «критерій в 500 тисяч»), то допомогти уникнути блокуванню ПН може відповідність хоча б одному показнику позитивної податкової історії (ППІ), що їх вказано у додатку 2 до Порядку № 1165 (ср. ). А якщо немає і жодного показника ППІ? В такому разі (1) або намагайтеся подати податківцям Таблицю даних на ці коди; або (2) потрібно контролювати/регулювати свої віртуальні залишки. Наприклад, перед реєстрацією ПН дочекатися «вхідної» ПН з цими кодами.

Зверніть увагу, що ризик спрацювання цього критерію 1 ризиковості операцій є високим у разі:

— придбання товару у неплатників ПДВ. Тому що такі придбання не збільшують віртуальні залишки, оскільки ПН на такі придбання не реєструються в ЄРПН;

— у разі отримання попередніх оплати від покупців на ще не придбаний товар. Тобто, коли ще немає «вхідної» ПН на придбання, але вже потрібно складати ПН на постачання.

До речі, у планах КМУ зробити в критерій 1 ризиковості операцій з додатка 3 до Порядку № 1165 більш жорстким. Прибрати умову про переважання у залишку «ризикових» товарів. Тож віртуальний залишок буде спрацьовувати по будь-яких товарах (якщо ці зміни буде прийнято).

Розрахунки коригування

Для РК діють свої правила.

РК «на збільшення» на покупця — платника ПДВ. На такі РК розповсюджуються ті ж правила, що й для ПН (ми їх розглянули вище).

РК «на збільшення» на НЕплатника. Коли існує ризик блокування?

Якщо маєте ризиковий статус платника податку — такий РК податківці заблокують (незважаючи на те, що сама ПН не підлягає блокуванню).

Зверніть увагу:

ознаки безумовної реєстрації на РК на неплатників не поширюються. Тому ані Таблиця даних, ані «критерій в 500 тисяч», ані навіть податкове навантаження тут не врятує.

Якщо статусу ризикового немає — то РК можуть заблокувати, якщо він підпадає під критерій 1 ризиковості операцій з додатка 3 до Порядку № 1165 (віртуальний залишок плюс «ризикові» товари). Що може врятувати від блокування? Наявність хоча б одного показника ППІ, або врахована Таблиця даних з таким кодом.

Зверніть увагу: незважаючи на те, що ознаки безумовної реєстрації (до яких відноситься Таблиця даних) не поширюються на РК на неплатника, в даному випадку Таблиця даних згадується в самому критерії 1 ризиковості операцій. Тому вона все ж може рятувати від блокування.

А як запобігти блокуванню, якщо немає ні ППІ, ні врахованої Таблиці даних? Потрібно в такому випадку контролювати/регулювати свої віртуальні залишки. Тобто, можливо перед реєстрацією РК варто «отримати» (щоб на вас зареєстрували в ЄРПН) вхідну ПН з цим кодом.

РК на зміну номенклатури на платника ПДВ. Коли можуть заблокувати?

Якщо ви маєте статус ризикового платника. Врятувати від блокування в цьому випадку можуть ознаки безумовної реєстрації (достатньо чогось одного): (1) виконання критерію по податковому навантаженню; (2) критерію «в 500 тисяч»; (3) Таблиця даних (наявність у Таблиці коду «нового» товару (послуги), тобто того, на який робиться заміна номенклатури). Якщо ні в один цих «критеріїв» не підпадаємо — РК заблокують.

Якщо ви не маєте статусу ризикового платника, то заблокувати такий РК можуть якщо РК підпадає під критерій 4 ризиковості операцій з додатка 3 до Порядку № 1165, — зміна номенклатури передбачає для товарів зміну перших чотирьох цифр кодів, а для послугперших двох. Що може врятувати від блокування? (1) Або виконання критерію по податковому навантаженню; (2) або виконання критерію в «500 тисяч»; (3) або Таблиця даних (код, на який відбувається зміна, зазначений в Таблиці даних); (4) або наявність хоча б одного показника ППІ.

РК на зміну номенклатури на НЕплатника ПДВ. Коли можуть заблокувати?

Якщо ви маєте статус ризикового платника. Ознаки безумовної реєстрації на РК на неплатників не поширюються. Тому ані Таблиця даних, ані «критерій в 500 тисяч», ані навіть податкове навантаження тут не врятує. Тобто буде блокування такого РК. Як уникнути? Позбавитися статусу ризикового платника податку.

Якщо статусу ризикового платника немає. На наш погляд, в такому разі підстав блокувати РК немає. Адже критерій «зміни номенклатури на рівні перших чотирьох знаків» (критерій 4 ризиковості операцій) діє для РК, складеного на платника ПДВ. А в інші критерії ризиковості операцій такий РК не вписується. В будь-якому разі РК не заблокують, якщо платник відповідає хоча б одному показнику ППІ, або є врахована Таблиця даних на такий код.

РК на зменшення на платника ПДВ. Коли можуть заблокувати?

Якщо ви (продавець, який складає РК) маєте статус ризикового платника, то РК заблокують. Ознаки безумовної реєстрації на РК на зменшення не поширюються. Тому не допоможе ні податкове навантаження, ні критерій «в 500 тисяч», ні врахована Таблиця даних с кодом, що зазначений РК.

Зверніть увагу: на даний час важливий статус ризиковості саме продавця (особи, яка склала РК п. 6 Порядку № 1165). Але проектом змін до Порядку № 1165 планується, що буде враховуватися ризиковий статус не тільки особи, яка склала РК, а й особи, яка його подає на реєстрацію. Тобто, якщо хоча б один з них має статус ризикового — то РК заблокують.

Якщо статусу ризикового немає. В такому разі заблокувати РК можуть за відсутності у покупця віртуального залишку по коригованому товару (критерій 5 ризиковості операцій з додатка 3 до Порядку № 1165). Тобто, якщо сума компенсації вартості товару у зменшуючому РК перевищує різницю між сумою придбань і сумою продажів цього товару за показниками діяльності покупця.

Причому зверніть увагу: для цього критерію порівнюються чиста сума придбання

без збільшуючого коефіцієнта, як, наприклад, в критерії 1 ризиковості операцій

і сума постачання конкретного товару. Тобто в принципі не враховується той факт, що придбаний товар покупець продає з націнкою.

І якщо він, купивши товар, наприклад, на суму 100 тис. грн, продав 80 % цього товару за 110 тис. грн, а решту 20 % вирішив повернути постачальникові, то РК потрапить під 5-й критерій. Тому що різниця між придбанням (100 тис. грн) і продажем (110 тис. грн) дає негативне значення (яке, менше 20 тис. грн, що повертаються).

Що може врятувати від блокування? Відповідність продавця (особи, яка склала РК) хоча б одному показнику ППІ. А ось Таблиця даних не рятує. Тому що для РК на зменшення не діють ознаки безумовної реєстрації, і в самому критерії 5 немає згадки про Таблицю.

Чи можна уникнути блокування, якщо немає й ППІ? Досить важко. Фактично тільки якщо покупець сам прораховуватиме віртуальний залишок по конкретному товару на своєму складі і коригування буде здійснювати тільки у той момент, коли залишок дозволяє це робити. Але постійний підрахунок таких залишків — трудомістка процедура.

Іноді для уникнення блокування зменшуючих РК, сторони оформляють операцію зворотного продажу. Але з цим потрібно теж бути обережними. Оскільки фактично зворотний продаж законно спрацює тільки у випадку, якщо за першим договором належним чином виконані договірні зобов’язання. Тобто товар відвантажений, претензій немає і оплачений покупцем. В іншому випадку,

якщо договір ще не виконаний (наприклад, товар не оплачений) оформлювати зворотній продажу немає підстав.

Детальніше щодо цього дивіться в статті «Нестійке постачання: поворотний РК чи зворотний продаж?», «Податки & бухоблік», 2020, № 60. Тож перед тим, як використовувати цей інструмент краще подумати — можливо безпечніше все ж розблокувати РК.

РК на зменшення на НЕплатника. Якщо:

— маєте статус ризикового платника — РК податківці заблокують (при цьому те що ПН пройшла «гладко» ніякого значення немає). Ознаки безумовної реєстрації для РК на неплатників не діють. Тому від блокування в цьому випадку не врятує ні хороше податкове навантаження, ні критерій «в 500 тисяч», ні Таблиця даних;

— статусу ризикового немаєто РК можуть заблокувати у випадку, якщо РК буде складено і (!) подано на реєстрацію в термін пізніше ніж 14 календарних днів з дати складання ПН (критерій 6 ризиковості операцій з додатку 3 до Порядку № 1165). Тобто,

важливо щоб РК не тільки був складений не пізніше 14 календарних днів з дати складання ПН, а й поданий на реєстрацію в цей строк.

Критерій досить дивний, але саме так він прописаний. Тобто ймовірність блокування висока. Що може допомогти? Наявність хоча б одного показника ППІ. Чи можна попередити, якщо немає показника ППІ? Практично неможливо — подати РК на реєстрацію раніше відведених 14 днів з дати складання ПН, якщо саме повернення сталося (чи помилка виявлена) пізніше за цей термін, точно не вийде.

Зверніть увагу: фактично критерій 6 ризиковості операцій має спрацьовувати, коли зменшуючий РК складений саме на неплатника (тобто до ПН з типом причини «02»). Хоча нерідко трапляються випадки, коли цей критерій податківці застосовують по відношенню до РК сладених й до інших ПН, які не підлягають наданню отримувачу. Наприклад, блокують РК на проведення річного перерахунку ПДВ (дивіться статтю «Заблоковані ПДВ-перерахункові РК», «Податки & бухоблік», 2022, № 11).

Чи можна не розблоковувати заблоковані ПН/РК, а повторно відправити на реєстрацію ПН/РК?

В принципі, це не заборонено. Звісно, що

при цьому «нові» ПН/РК мають складатися тією ж датою, що й заблоковані (а тут вже є ризик натрапити на штрафи за несвоєчасну реєстрацію).

Хоча перш ніж направляти на реєстрацію «нові» ПН/РК замість заблокованих, треба проаналізувати причину блокування вже заблокованого. Адже не факт, що ваші «нові» ПН/ РК зареєструють.

Наприклад, якщо заблокований зменшуюий РК на неплатника за критерім 6 ризиковості операцій (направлений на реєстрацію після закінчення 14 днів з моменту складання ПН), то наврядчи подання нового РК виправить ситуацію. Хіба що у вас з’явилися показники ППІ.

А ось якщо блокування ПН/РК відбулося, наприклад, за критерієм 1 ризиковості операцій, то зареєструвати нову ПН/нову РК, може, і вийде, якщо залишки на віртуальному складі на цей момент змінилися (наприклад, щось купили за цей час та на вас зареєстрували ПН).

Якщо будемо реєструвати нову ПН: чи буде відповідальність за те, що не розблокували стару?

Якщо ви зареєструєте нову ПН замість заблокованої, ніякої відповідальності за нерозблоковану ПН згідно ПКУ не повинно бути. Тому що ПН на операцію зареєстрована.

Але тут треба врахувати такий момент. Після спливу строку відведеного для розблокування ПН, відносно таких ПН буде прийнято рішення про відмову в їх реєстрації. І фактично, з цього моменту у фіскалів з’являється можливість встановити порушення у вигляді «відсутності реєстрації ПН».

Звісно, якщо платник зареєстрував замість заблокованої іншу ПН — застосувати до нього санкції за відсутність зареєстрованої ПН на операцію фіскали не можуть. Але, щоб було менше претензій з приводу того, а чи зареєстрована ПН на операцію чи ні, краще повідомити податківців про те, що заблокована ПН (яку ви вирішили не розблоковувати) є помилковою. Для цього можна подати письмові пояснення у довільній формі й, наприклад, вказати, що: «ПН помилкова, документи відсутні, просимо прийняти рішення про відмову в реєстрації».

Висновки

  • Коло тих ПН, яким взагалі не загрожує блокування дуже вузьке.
  • Розуміючи принципи блокування, платник може дещо оптимізувати «процес». Наприклад, якісь ПН направляти на реєстрацію у першу чергу, якісь вже в другу. Десь попередньо слід дочекатися поки виросте віртуальний остаток товарів тощо.
  • Добрий інструмент попередження блокування — це врахована податківцями Таблиця даних. Але слід мати на увазі, що податківці полюбляють скасовувати вже раніше враховані ними Таблиці.
  • Якщо на вас «повісили» статус ризикового платника податку, то перш за все слід цього статусу позбутися.
  • У блокуванні РК є деяка специфіка, із якою теж слід розібратися.
  • Платник може повторно відправити на реєстрацію ПН/РК, не розблоковувавши заблоковані ПН/РК. Це не заборонено.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі