У цій статті говоритимемо виключно про літні майданчики, які відкриваються біля вже діючих закладів ресторанного господарства (на прилеглих до них територіях, дворах тощо). У такому разі літній майданчик фактично є продовженням території закладу ресторанного господарства (його частиною).
Можливість створення закладом ресторанного господарства літніх майданчиків (відкритих майданчиків для харчування) передбачена в таблиці 2 «Номенклатура додаткових послуг, які надають заклади ресторанного господарства» (остання позиція) Державного стандарту України «Заклади ресторанного господарства. Класифікація» (ДСТУ 4281:2004), затвердженого наказом Держспоживстандарту від 31.03.2004 № 59.
Відкриття літніх майданчиків належить до додаткових послуг ресторанів, барів, кафе, закусочних, буфетів.
Зазвичай територія, яка знаходиться поряд із закладом ресторанного господарства, перебуває в комунальній або державній власності. А це означає, що для розміщення на ній літнього майданчика слід отримати дозвіл на його розміщення в компетентних органів місцевої влади.
Як отримати такий дозвіл, визначає орган місцевого управління своїм рішенням. Тобто дізнатися, як можна законно отримати в тимчасове користування прилеглу територію, слід у відповідному місцевому органі.
Якщо ж літній майданчик розміщено у власному дворі чи на іншій власній території суб’єкта господарювання, то жоден додатковий дозвіл не знадобиться!