Теми статей
Обрати теми

Пільги з податку на прибуток під час війни

Солошенко Людмила, податковий експерт
У непростих умовах, що виникли, платники намагаються не лише продовжувати сплачувати податки, але й надавати військову допомогу державі. Для оборони країни передаються автомобілі, одяг, взуття, продукти харчування, ліки, ПММ тощо. Тому в податковоприбутковому обліку платникам дозволено таку допомогу залишити в податкових витратах. Поговоримо про такі воєнні правила детальніше.

Допомога для оборони країни (армії, лікарням та іншим одержувачам):

— не вважається реалізацією (п.п. 69.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Для цілей оподаткування не вважаються операціями з реалізації добровільна передача (відчуження, вилучення) товарів, у тому числі підакцизних, або надання послуг:

армії (ЗСУ), Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Державній прикордонній службі, МВС, ДСНС та іншим силовим структурам, а також військовим формуванням і з’єднанням, військовим частинам, добровільним формуванням територіальних громад, установам та організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, та іншим одержувачам, переліченим у п.п. 69.5;

— органам місцевого самоврядування;

закладам охорони здоров’я державної/комунальної власності або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних/міських держадміністрацій.

Тому й у малодохідників, і у високодохідників вартість таких безоплатно переданих товарів/послуг у податковоприбутковому обліку залишиться в податкових витратах і на загальних підставах зменшуватиме фінрезультат (об’єкт оподаткування). При цьому жодних податковоприбуткових різниць не виникне. Тому не доведеться відображати ні благодійну різницю (за п.п. 140.5.9 ПКУ), ні продажні різниці (за пп. 138.1, 138.2 ПКУ) — у разі передачі основних засобів. Причому звільнення від благодійної різниці також прописане й у п.п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

— звільнена від збільшуючої благодійної різниці (п.п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Від збільшуючої благодійної різниці за п.п. 140.5.9 ПКУ звільняється сума коштів або вартість безоплатно переданих спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів), технічних засобів спостереження, ліків та медвиробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення (а також інших товарів, робіт, послуг за переліком КМУ*), добровільно перерахованих (переданих):

— армії (ЗСУ, військовим частинам, Нацгвардії, СБУ, МВС, іншим силовим структурам і одержувачам, переліченим у п.п. 69.6);

— установам та організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету;

— закладам охорони здоров’я державної/комунальної власності, а також

— суми коштів, перераховані на спецрахунки, відкриті НБУ для збору коштів.

* Проте, як повідомили податківці, поки що «для інших товарів, робіт, послуг» такий перелік не затверджений і лише розроблюється урядом. Тому звільнення від різниці «для інших товарів, робіт, послуг» поки що не працює (БЗ 102.12).

Тому

таку допомогу дозволяється облікувати в податковоприбутковому обліку в податкових витратах у повній сумі (без обмежень 4 % лімітом)

Детальніше див. «Допомога армії: податкові нюанси під час воєнного стану» // «Податки & бухоблік», 2022, № 21 і «Обдаровуємо ЗСУ через благодійний фонд: витрати без різниць» // «Податки & бухоблік», 2022, № 63.

Причому, раз щодо військової допомоги коригування фінрезультату не проводиться, фіскали зазначали, що у зв’язку із цим слід заповнити додаток ПП до декларації з податку на прибуток. Оскільки звільнення від різниці за п.п. 140.5.9 ПКУ вважається податковою пільгою — код пільги «11020399» згідно з Довідником пільг (БЗ 102.12).

Додаток ПП

Платники, які користуються пільгами з податку на прибуток, повинні заповнювати додаток ПП «Інформація про суми податкових пільг» до декларації, у якому розраховувати суму пільг з податку на прибуток. Визначитися з повним переліком податкових пільг з податку на прибуток допоможуть Довідники податкових пільг (як зазначалося, звільнення військової допомоги від різниці за п.п. 140.5.9 ПКУ вважається податковою пільгою — код пільги 11020399).

Як порахувати суму пільги за військової допомогою? Під податковою пільгою розуміють суму втрат бюджету (тобто недоплачений податок). Ну а оскільки в цьому випадку передбачено звільнення від різниці (тобто на різницю фінрезультат не збільшують), то суму податкової пільги розраховують так:

Податкова пільга = втрати бюджету = збільшуюча різниця за п.п. 140.5.9 ПКУ х 18 %

Тобто беруть ту суму різниці, яка виникла б, якщо б не звільнення. І до неї застосовують ставку податку на прибуток 18 %. У зв’язку із цим нагадаємо, що в загальному випадку збільшуюча різниця за п.п. 140.5.9 ПКУ виникає на вартість понадлімітних безоплатних передач, тобто тих, що перевищують 4 % оподатковуваного прибутку за минулий звітний рік. Тобто різниця виникає лише за тією сумою витрат, які виявилися понадлімітними.

Тому якщо, наприклад, у III кварталі надали військової допомоги на 50000 грн, але в минулому 2021 році були отримані податкові збитки (тобто ліміт благодійних витрат — «0» (нульовий) і всі витрати були понадлімітними й утворюють різницю), то суму пільг у додатку ПП до декларації з податку на прибуток за три квартали розрахуємо так:

1

2

3

4

5

6

11020399

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, коригування, встановлені підпунктом 140.5.9 пункту 140.5 статті 140 Кодексу, не проводяться щодо сум коштів або вартості ...

9000*

01.07.2022

30.09.2022

* Сума пільги з податку на прибуток: 50000 грн х 18 % = 9000 грн

А ось якби за минулий рік оподатковуваного прибутку, навпаки, було «з головою» і сума наданої військової допомоги не вийшла за межі 4 % ліміту (тобто різниці за п.п. 140.5.9 ПКУ не виникло), то жодної податкової пільги в додатку ПП розраховувати не слід було. Про розрахунок пільг у додатку ПП див. також «Додаток ПП — інформація про суми податкових пільг» // «Податки & бухоблік», 2022, № 6 (ср. ).

Неприбуткові організації

Під час воєнного стану неприбуткові організації (НПО) можуть надавати допомогу армії, лікарням, переселенцям та для забезпечення оборони країни без обмежень. І фінансувати такі витрати, не пов’язані зі статутними цілями і напрямами діяльності, навіть якщо цього не передбачено статутом НПО.

Така можливість передбачена п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, яким установлено, що на період воєнного стану НПО може використовувати доходи і передавати майно, надавати послуги:

армії (ЗСУ), Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Державній прикордонній службі, МВС, Управлінню держохорони, держслужбі спецзв’язку та захисту інформації, військовим формуванням і об’єднанням, військовим частинам, добровільним формуванням територіальних громад, установам та організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, та іншим одержувачам, переліченим у п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ;

закладам охорони здоров’я державної/комунальної власності або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних/міських держадміністрацій;

— перераховувати грошові кошти на спецрахунки для збору коштів, відкриті НБУ, а також

надавати благодійну допомогу фізичним особам (які не є засновниками, учасниками НПО або пов’язаними з ними особами), які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, або вимушеним переселенцям, яким довелося залишити місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій в\у таких населених пунктах (і зокрема, що стали на облік як внутрішньо переміщені особи).

Тому така допомога не вважається порушенням НПО-умов з п. 133.4 ПКУ і не може спричинити втрату неприбуткового статусу. Про те саме говорять і податківці (див. консультацію БЗ 102.04).

Висновки

  • Під час воєнного стану допомогу для забезпечення оборони країни (армії, лікарням та іншим одержувачам) можна облікувати в податкових витратах без обмежень. Жодних податкових різниць при цьому не виникне.
  • Якщо допомога армії, лікарням, переселенцям надають неприбуткові організації, то це не вважається порушенням НПО-умов і не призведе до втрати неприбуткового статусу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі