Теми статей
Обрати теми

Купили генератор? Оподатковуємо й обліковуємо покупку

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Якщо ви читаєте цю статтю, значить, генератор електричного струму вже маєте. І, сподіваємося, всі дозволи й ліцензії, необхідні для його експлуатації (про них ми розповідали в матеріалі «Перебої з електрикою? Купіть генератор, не пошкодуєте!»// «Податки & бухоблік», 2022, № 83), оформили. Тож саме час розглянути податково-облікові нюанси такого придбання.

Сплачуємо екоподаток

Із попередньої статті ви знаєте, що дозвіл на викиди необхідний тільки для стаціонарних генераторів. Було б цілком логічно цей підхід поширити й на сплату екологічного податку. Адже йдеться про той різновид екоподатку, що сплачується за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними (!) джерелами забруднення (п.п. 240.1.1 ПКУ). До речі, всі ознаки саме такого нефіскального підходу є в листі ДПСУ від 17.09.2020 № 3887/ІПК/99-00-09-03-03-06.

Натомість у БЗ 117.06 податківці відносять до стаціонарних джерел забруднення в тому числі й пересувні генератори та міні-електростанції і змушують сплачувати екоподаток за них теж.

Наша думка з цього питання вам добре відома:

тільки якщо ваш генератор є стаціонарним джерелом забруднення, слід сплачувати екоподаток за ставками, установленими ст. 243 ПКУ, заздалегідь визначивши перелік та обсяг забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферу

Як це зробити? Податківці роз’яснюють (БЗ 117.06): інформацію щодо назв речовин (сполук), які утворюються стаціонарним джерелом забруднення, а також об’ємів викидів, класу небезпечності деяких із них та орієнтовно безпечного рівня впливу речовин (сполук) можна визначити на підставі матеріалів проведеної інвентаризації викидів. Таку інвентаризацію проводять на підготовчому етапі перед отриманням дозволу на викиди.

А якщо такого дозволу ви не маєте, оскільки скористалися законною можливістю не отримувати його під час війни? В такому разі, вважаємо, можна вдатися до спрощеного порядку розрахунку екоподатку. Про нього ми розповідали у статті «Опалювальний котел як привід сплатити екоподаток» // «Податки & бухоблік», 2020, № 74. Цей порядок однаково застосовний і до опалювального котла, і до генератора, щоправда, з певною похибкою.

Зверніть увагу! Декларувати та сплачувати екоподаток за викиди СО2 у разі експлуатації генератора не треба, оскільки такий обов’язок виникає тільки після того, як обсяг здійснених викидів в атмосферу СО2 протягом року перевищить 500 т (п. 240.7 ПКУ). А це дуже високий поріг — стільки викидів СО2 від генератора практично ніколи в атмосферу не потрапить.

Разом з тим, якщо у вас є й інші, більш потужні стацджерела забруднення, то гранична величина викидів СО2 (500 т на рік) обчислюється за всіма стаціонарними джерелами забруднення (подробиці — в БЗ 107.05).

Важливо! На період з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому буде припинений/скасований воєнний стан, запроваджено воєнне звільнення від нарахування та сплати екологічного податку (п.п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Причому з можливістю чи неможливістю виконання своїх податкових обов’язків це звільнення жодним чином не пов’язане, тож ніяких документів на його підтвердження подавати не треба

Воно поширюється на тих платників, які зареєстровані (взяті на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації. Перелік таких територій ще має визначити КМУ.

За таких обставин податківці у БЗ 117.01 фактично дозволили не декларувати та не сплачувати екоподаток за I, II, III та IV квартали 2022 року. Звісно, це стосується лише тих стацджерел забруднення, які розміщені на зазначених вище територіях.

Наша порада: насамперед визначтеся, чи велися (ведуться) бойові дії на тій території, де ви збираєтесь експлуатувати придбаний генератор. Якщо так, то екодекларації щодо такого джерела забруднення можна не подавати починаючи з кварталу, в якому його було придбано, і до кінця поточного року.

Якщо ж претендувати на воєнне звільнення ви не можете, тоді не забудьте відзвітувати за IІI квартал не пізніше 09.11.2022, а сплатити екоподаток — не пізніше 21.11.2022. Це якщо початок експлуатації придбаного генератора припадає саме на IІI квартал поточного року. Декларацію за цей звітний період слід подавати ще за старою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.08.2015 № 715 (ср. ). А за новою, в редакції наказу Мінфіну від 21.07.2022 № 206, — починаючи зі звітності за ІV квартал 2022 року (про що детальніше у статті «Оновлено форму екодекларації» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61).

Пальний акциз

Сучасні генератори можуть працювати на різних видах пального, але переважно на бензині та дизельному паливі. Таке пальне — підакцизний товар (див. ст. 215 ПКУ). Але звідки при експлуатації генераторів може з’явитися необхідність реєструватися платником пального акцизу?! Адже платником цього податку є особа, яка реалізує пальне (п.п. 212.1.15 ПКУ). А власник генератора лише заправляє його пальним, ну ще, може, зберігає пальне для власного використання.

На перший погляд, жодної реалізації при цьому начебто не відбувається. На жаль, тут не все так просто. Термін «реалізація пального» (див. п.п. 14.1.212 ПКУ) включає в себе, зокрема, фізичну передачу пального з акцизного складу/акцизного складу пересувного для власного споживання. Водночас передача на власні потреби суб’єктом, що не є розпорядником акцизного складу, реалізацією пального не вважається.

Таким чином,

у разі використання пального виключно для власних потреб ви зобов’язані реєструватися платником пального акцизу, якщо маєте акцизний склад, з якого пальне передається для власного споживання

У свою чергу, про наявність акцизного складу можна говорити, тільки якщо (п.п. «б» п.п. 14.1.6 ПКУ):

загальна місткість розміщених у конкретному приміщенні або на території ємностей для навантаження-розвантаження і зберігання пального перевищить 200 м3

та/або

— ви отримаєте протягом календарного року пальне в обсягах, що перевищать 1000 м3 (1 млн л).

Доки ці умови не виконані (поодинці чи обидві одночасно), акцизного складу ви не маєте і, відповідно, не можете бути його розпорядником. А значить, ви не здійснюєте операцій з реалізації пального, не є в розумінні ПКУ платником пального акцизу і не повинні реєструватись платником цього податку!

Списуємо пальне

Чітко регламентованих норм витрат пального для генераторів наразі не існує.

За таких обставин ви можете орієнтуватися на норми, передбачені заводом-виробником у техдокументації. Жодного порушення в цьому не буде.

Інший варіант — самостійно розробити норми витрат пального на роботу генератора на підставі контрольних замірів. За результатами випробувань комісія має скласти Акт проведення замірів витрат пального в довільній формі.

Докладно про це ви можете прочитати в статті «Норми ПММ на особливу техніку» // «Податки & бухоблік», 2019, № 44. А ми лише резюмуємо все сказане там:

зафіксуйте застосування норм витрат у розпорядчому документі — і можете використовувати їх для списання пального. Це — найбезпечніший варіант

На підставі якої первинки це робити? Витрати пального на роботу генератора слід періодично фіксувати відповідним актом, складеним у довільній формі. Головне, щоб він містив обов’язкові реквізити, передбачені ст. 9 Закону про бухоблік. У такому разі вважатиметься, що пальне в межах затверджених норм використане в господарській діяльності, тож нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ на його вартість не доведеться. А от на понаднормові витрати ПММ податківці вимагають їх нараховувати.

Хоча насправді не існує жодних перешкод для того, щоб списувати використане пальне у фактично витраченому обсязі. До того ж при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток понаднормове використання ПММ наразі не заважає навіть високодохіднику відображати витрати у повному обсязі без жодних коригувань.

Облікові нюанси

Цей розділ ми залишили насамкінець, оскільки його висновки досить очевидні. Стисло сформулюємо їх:

— генератор, вартість якого не перевищує 20000 грн, є МНМА як у бухгалтерському, так і в податковому обліку. Податкову амортизацію за ним не розраховують; різниці, які визначаються згідно зі ст. 138 ПКУ, за таким активом не виникають;

— генератор, вартість якого більша 20000 грн, а строк служби перевищує один рік — це основний засіб (ОЗ). У бухгалтерському обліку зараховуйте його на субрахунок 104 «Машини та обладнання», в податковому обліку включайте до групи 4 «Машини та обладнання»;

— з місяця, наступного за місяцем введення в експлуатацію, нараховуйте бухгалтерську амортизацію, пам’ятаючи, що

мінімально допустимий строк корисного використання об’єктів групи 4 в податковому обліку становить 5 років

Тож є сенс такий самий строк установити для них і в бухобліку. До речі, в податковому обліку можна застосувати прискорену амортизацію, передбачену п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Високодохідникам та малодохідникам-добровольцям доведеться вести окремий податковий облік ОЗ;

— облік витратних матеріалів (пального, оливи, мастила тощо), а також витрат на періодичне техобслуговування і ремонти проводьте в загальному порядку;

— якщо ви платник ПДВ, то придбання генератора і витратних матеріалів до нього у платника ПДВ дає вам право відобразити податковий кредит (ПК) за таким придбанням за загальними правилами на підставі податкової накладної (ПН), зареєстрованої в ЄРПН;

— якщо ви неплатник ПДВ або перейшли на спецЄП за ставкою 2 %, суму ПДВ, виділену в товаросупровідних документах постачальника, відносьте до складу первісної вартості придбаного агрегата чи витратних матеріалів до нього.

Бухгалтерський облік операцій із придбання генератора та списання пального, витраченого на його роботу, покажемо в таблиці.

Облік придбання генератора та списання ПММ

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1

Перераховано постачальнику передоплату за генератор

371

311

25000

2

Відображено ПК з ПДВ (за наявності зареєстрованої ПН)

644/1

644

5000

641/ПДВ

644/1

3

Оприбутковано дизель-генератор

152

631

25000

4

Списано ПК з ПДВ

644

631

5000

5

Здійснено залік заборгованості

631

371

30000

6

Підписано акт виконаних пуско-налагоджувальних робіт

152

631

4000

7

Відображено ПК з ПДВ на підставі зареєстрованої ПН

644/1

631

800

641/ПДВ

644/1

8

Оплачено виконавцю пуско-налагоджувальні роботи

631

311

4800

9

Генератор уведено в експлуатацію

104

152

29000*

* Первісна вартість генератора сформована як сума вартості придбання та вартості пуско-налагоджувальних робіт: 25000 грн + 4000 грн = 29000 грн. З місяця, наступного за місяцем уведення в експлуатацію генератора, розпочинається нарахування амортизації.

10

Списано суму фактично використаного пального в межах норм

23, 91, 92, 93, 94

203

6000

11

Списано вартість надмірно витраченого пального

947

203

900

12

Нараховано ПЗ з ПДВ на вартість надмірно витраченого палива

947

641

180

Висновки

  • Екоподаток за викиди забруднюючих речовин в атмосферу сплачують тільки в разі експлуатації стаціонарних генераторів. Але, схоже, податківці дотримуються іншої думки.
  • Власники генераторів, що використовують пальне виключно для власних потреб, зобов’язані реєструватися платниками пального акцизу, тільки якщо в них є акцизний склад, тобто загальна місткість ємностей для пального перевищує 200 м3 та/або обсяг отриманого протягом календарного року пального перевищує 1 млн л.
  • Списувати пальне, використане на роботу генератора, можна як за нормами, передбаченими техдокументацією, так і за самостійно розробленими нормами. Хоча сміливим платникам ніщо не забороняє списувати пальне у фактично витраченому обсязі.
  • У переважній більшості генератори електричного струму відносяться до складу основних засобів групи 4. Мінімально допустимий строк корисного використання об’єктів цієї групи в податковому обліку становить 5 років. Крім того, є можливість застосовувати прискорену амортизацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі