Теми статей
Обрати теми

Як ФОП після спецЄП потрапити на ЄП 5 %

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Ситуація. ФОП на загальній системі — платник ПДВ перейшов на спецЄП. Що можна зробити, щоб після повернення зі спецЄП бути платником ЄП 5 % без ПДВ. Зараз з’ясуємо.

«Автоматичне» повернення. Вочевидь, ФОП бентежить норма про «кінець» спецЄП. Бо спецЄП діє до припинення/скасування воєнного, надзвичайного стану. А після цього платник автоматом повертається до стану, у якому він перебував до переходу на спецЄП (п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тож якщо ФОП до переходу на спецЄП був загальносистемником із ПДВ, то автоматом він і повернеться саме до такого статусу. А ФОП, судячи з усього, як раз таки цього і не хоче. Чи хоче скоротити до мінімуму перебування у такому статусі.

Зазначимо, що наразі воєнний стан триває. Останній раз його було продовжено до 21 листопада 2022. Втім, залишається мало сумнівів, що його буде продовжено знову. Тож і побоювань про «швидкий кінець» спецЄП у нас, чесно кажучи, немає.

Але, припустимо, це відбудеться на початку наступного року. Чи не станеться так, що повернувшись автоматом до статусу загальносистемника з ПДВ, ФОП уже не зможе до кінця 2023 перейти на ЄП 5 %. Бо він частину 2023 року вже був платником ЄП.

«Короткий шлях». Чи він є? Тут логічно постає запитання. Навіщо нам те повернення на загальну систему? Чому коли «прийде час», ФОП зі спецЄП одразу не перейти за заявою на класичний ЄП 5 %?

Схоже, так не вдасться зробити. Спочатку здавалося, що податківці не проти цього (питання 54 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022; детальніше у статті «Чи можна повернутися із спецЄП на іншу систему оподаткування» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54). Але зараз вони консультують інакше (категорія 107.01.01 БЗ). Мовляв

спочатку повертайтеся до первісного стану — шляхом самостійної відмови від спецЄП. А потім вже за стандартною процедурою переходьте, куди бажаєте

Ця їх консультація стосується ситуації, коли експлатник класичного ЄП хоче повернутися зі спецЄП на іншу ставку чи групу ЄП. Втім маємо побоювання, що цілком аналогічний підхід буде застосовано і в ситуації, що нас цікавить.

Тобто у нашій ситуації, щоб потрапити на ЄП 5 %, ФОП спочатку доведеться відмовитися від спецЄП. Так він опиниться у первісному стані на загальній системі з ПДВ. А потім вже із загальної системи перейде на ЄП 5 % (з одночасним анулюванням ПДВ-реєстрації).

Але це ж фактично те саме, що дочекатися кінця воєнного стану. То може просто його дочекатися?

Побоювання щодо 2023 року. Припустимо, воєнний стан закінчився на початку наступного року. ФОП повернувся автоматом до статусу загальносистемника з ПДВ. А далі подає заяву про перехід із загальної системи на ЄП 5 % (з одночасним анулюванням ПДВ-реєстрації).

Тут слід, по-перше, врахувати, що перехід із загальної системи на ЄП 5 % може бути здійснено лише шляхом подання заяви у строк «не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу» (п.п. 298.1.4 ПКУ). Тож у будь-якому випадку доведеться посидіти на загальній системі. У найкращому випадку місяць. У найгіршому три місяці.

А по-друге, чи дозволять взагалі податківці такий перехід протягом 2023 року? Бо платник уже частину 2023 року був платником ЄП.

Вважаємо, що не дозволять. Бо

логіка в податківців завжди була такою, що не можна протягом одного календарного року спочатку зістрибнути з ЄП на загальну систему, а потім із загальної системи застрибнути на ЄП

Наразі і в діючій консультації в категорії 107.01.01 БЗ податківці кажуть таке:

«Слід зазначити, що, фізична особа — підприємець, яка у поточному році була платником єдиного податку (у т. ч. за ставкою 2 відс. доходу) та перейшла на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування), не може повернутися протягом цього року на спрощену систему оподаткування (у т. ч. за ставкою 2 відс.), оскільки вона вже скористалась своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році.»

Тож маємо констатувати: є дуже високий ризик того, що ФОП у 2023 році після автоматичного повернення на загальну систему доведеться затриматися у цьому стані до кінця 2023 року. Навряд чи саме цього бажає наш ФОП.

Шукаємо вихід. Щоб досягти своєї мети з мінімальними втратами, ФОП може тут вдатися до таких маневрів:

1) відмовитися від спецЄП починаючи з 1 грудня 2022. Для цього у листопаді 2022 слід подати заяву про відмову від спецЄП. Нагадаємо, що жорстких строків для подання заяви про відмову від спецЄП не встановлено. Щоб відмовитися від спецЄП і повернутися на свою стару систему, заяву про відмову слід подати не пізніше останнього дня місяця, що передує місяцю, з якого платник відмовляється від спецЄП (більше деталей у статті «Відмова від спецЄП: куди далі?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73).

У такому разі у грудні 2022 ФОП уже буде загальносистемником;

2) не пізніше 16.12.2022 подати заяву про перехід на ЄП 5 % (з одночасним анулюванням ПДВ-реєстрації). Податківці мають її задовольнити. Бо перехід на ЄП у цьому випадку відбувається вже з початку наступного календарного року. Тобто не є проблемою, що якийсь період 2022 року платник був на ЄП. Зрозуміло, що при цьому ФОП має відповідати умовам перебування у класичній групі 3 ЄП. Зокрема, дохід з початку 2022 року не має перевищувати 7585500 грн (1167 розмірів мінзарплати станом на 01.01.2022). При цьому спецЄП-дохід, вважаємо, теж враховується у цій сумі (більше деталей знайдете у статті «Рахуємо граничний ЄП-дохід після повернення зі спец-ЄП» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59).

У такому разі з 01.01.2023 ФОП стане платником ЄП 5 %;

3) у січні 2023 змінити ставку ЄП з 5 % на 2 %. Це можна зробити будь-якого числа. І далі вже працювати на ЄП 2 % до кінця воєнного стану. Коли він закінчиться, ФОП автоматом повернеться до попереднього статусу, тобто вже на ЄП 5 %, і продовжить працювати у цьому статусі, скільки йому заманеться.

Висновки

  • ФОП, який до переходу на спецЄП був на загальній системі, податківці, скоріш за все, відмовлять у переході зі спецЄП на ЄП 5 %.
  • Є також ризик того, що після повернення у 2023 році зі спецЄП на загальну систему такого платника податківці до кінця 2023 року вже не пустять на ЄП 5 %.
  • Можна вдатися да такого маневру: 1) перейти з початку грудня 2022 зі спецЄП на загальну систему; 2) з початку січня 2023 перейти на ЄП 5 %; 3) у січні 2023 з ЄП 5 % перейти на спецЄП і продовжувати працювати. У такому разі після закінчення воєнного стану ФОП автоматом повернеться на ЄП 5 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі