Теми статей
Обрати теми

Чи сплачує платник спецЄП плату за землю та податок на нерухомість?

Децюра Сергій, податковий експерт
Юридична особа стала з 1 вересня платником спецЄП. Підприємство, серед іншого, займається також здаванням в оренду нерухомості. Чи повинна така особа сплачувати податок на нерухомість та плату за землю.

Загальні звільнення. На платників спецЄП поширюються ті ж самі пільги у сплаті інших податків та зборів, що й на звичайних платників ЄП. Перелік податків, від сплати яких звільняється спрощенець, наведено у п. 297.1 ПКУ.

Якщо говорити про майнові податки (плату за землю, податок на нерухомість та транспортний податок), то під звільнення підпадає тільки плата за землю і то на певних умовах.

По-перше, всі платники ЄП, у тому числі й спецЄП, звільнені від сплати плати за землю тільки в частині земельного податку (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ). Тобто

від сплати орендної плати за землю державної та комунальної власності платники ЄП, у тому платники спецЄП, не звільняються

По-друге, звільнення стосується тільки тих земель, що використовуються ними для провадження господарської діяльності (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ). При цьому платник спецЄП не отримує звільнення від сплати земподатку за:

— власні земельні ділянки, які він здає в оренду;

— власні земельні ділянки під будівлями, якщо такі будівлі чи приміщення, що знаходяться в цій будівлі, він здає в оренду.

За всі інші власні земділянки, якщо ні вони самі, ні нерухомість, що на них розташована, не здаються в оренду, платник спецЄП платити земподаток не повинен.

Якщо підприємство було до переходу на спецЄП загальносистемником, то після переходу на спецЄП воно має:

— якщо подавало звітність на рік уперед, на початку року подати уточнюючу декларацію і зменшити нарахований податок з дня переходу на спецЄП і по кінець року. Про те, що слід рахувати податок саме з дня переходу, говорить той факт, що саме з цієї дати почало діяти звільнення від сплати земподатку.

До відома! Фіскали у своїх роз’ясненнях (БЗ 111.05) вважають, що звільнення діє саме з початку місяця переходу на ЄП. Але це справедливо тільки для випадку переходу саме на звичайний ЄП, оскільки стати платником звичайного ЄП діюче підприємство може тільки з початку першого місяця кварталу. Коли ж мова йде про спецЄП, то стати ним можна з будь-якого дня місяця опісля. Тому вважаємо, що і звільнення від земподатку можна отримати з будь-якого дня місяця, з якого підприємство стало платником спецЄП;

— якщо подає декларацію щомісяця, то востаннє слід подати декларацію за місяць, в якому воно перейшло на спецЄП, і нарахувати в ній податок за період з початку місяця до дня переходу на спецЄП. За наступні періоди щомісячну декларацію подавати не слід.

Часткова оренда. Якщо в оренду здається не вся будівля, розташована на вашій землі, а тільки частина (деякі приміщення цієї будівлі), то, як справедливо заявляють податківці (БЗ 111.02),

платити земподаток мають право тільки за ту площу землі під будівлею, яка пропорційна площі переданих в оренду приміщень у загальній площі будівлі, яка стоїть на такій землі

Тобто якщо у платника спецЄП у власності перебуває земділянка площею 800 м2, а на ній стоїть будівля загальною площею 25000 м2, із яких 15000 м2 здається в оренду, то платити земподаток слід тільки за 480 м2 (800 м2 х (15000 м2 : 25000 м2)).

Водночас щоб можна було розраховувати на такий поділ (визначення землі, яка потрапляє під звільнення і не потрапляє), потрібно, на думку фіскалів, щоб у договорі оренди приміщень була вказана площа землі під будівлею, яка здається разом із приміщенням в оренду.

Пояснюють фіскали це тим, що згідно з частиною першою ст. 797 ЦКУ плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.

Тому вони переконані, що тільки у випадку, коли в договорі буде визначено, яка саме площа землі здається в оренду разом із приміщенням, що на ній стоїть, за таку площу платнику спецЄП доведеться платити земподаток.

Водночас

якщо платник спецЄП у договорі не зазначить, яка площа землі під будинком здається в оренду разом із приміщенням такого будинку, то платити земподаток доведеться за всю земділянку

Тому тим, хто бажає платити земподаток тільки за частину землі під будинком, краще у договорі вказати площу землі, яка передається в оренду разом із нерухомістю.

Якщо підприємство займається здачею в оренду нерухомості чи землі, то в декларації з плати за землю платник спецЄП має лишити нарахований податок за ті землі, що лишилися оподаткованими, тобто здаються в оренду самі чи з нерухомістю, що на ній стоїть.

Тим платникам, які звітували на рік уперед, слід буде подати уточнюючу декларацію і зменшити суму податку лише щодо тих земель, які потрапили під звільнення. Тим, хто звітує щомісяця, слід у декларації рахувати податок тільки за ті землі, які не пов’язані з орендними відносинами.

Податок на нерухомість. Що стосується сплати податку на нерухомість, то для платників ЄП, у тому числі платників спецЄП, окремих спеціальних звільнень не передбачено. На це прямо вказує п. 297.1 ПКУ. У ньому про звільнення від податку на нерухомість не згадано.

Отже, якщо і отримає платник спецЄП звільнення від сплати податку на нерухомість, то тільки якщо його нерухомість потрапить під загальні випадки звільнення із п.п. 266.2.2 ПКУ.

Але точно відомо одне, що зазвичай найпоширеніше звільнення, наприклад коли мова йде про промислові будівлі промислових підприємств, не діє, коли такі приміщення здаються в оренду. Детально про податок на нерухомість і загальні звільнення читайте у «Податок на нерухомість — 2022» // «Податки & бухоблік», 2022, № 11 (ср. ).

Воєнні звільнення. Також слід ураховувати, що крім звільнень від сплати плати за землю, установлених саме для платників спецЄП, і звичайних звільнень для податку на нерухомість, на час дії ВС законодавці передбачили й воєнні звільнення, а саме:

— з 01.03.2022 по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано ВС, звільнено від сплати плати за землю (як у частині земельного податку, так і в частині орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) всіх платників, у тому числі й платників спецЄП (п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ);

з 01.03.2022 по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано ВС, звільнено від сплати податку на нерухомість за об’єкти нежитлової нерухомості всіх платників, у тому числі й платників спецЄП (п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ);

з 01.03.2022 по 31.12.2022 звільнено від сплати податку на нерухомість за об’єкти житлової нерухомості всіх платників, у тому числі й платників спецЄП (п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Щоб мати право на ці звільнення, земля та нерухомість мають бути розташовані на територіях:

на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих. Ця умова стосується як звільнення від плати за землю (земподатку і орендної плати), так і податку на нерухомість (як за житлову, так і нежитлову нерухомість). При цьому перелік таких звільнених територій має визначити Кабмін. До сьогодні такого переліку не визначено;

визначених обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Ця умова стосується тільки звільнення від плати за землю.

Детально про отримання цих видів звільнення читайте у «Пільги з плати за землю» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84 та «Пільги з податку на нерухоме майно» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі