Теми статей
Обрати теми

Відмова від спецЄП і ПДВ-реєстрація

Нестеренко Максим, податковий експерт
Платник спецЄП збирається відмовитися від свого статусу і повернутися на загальну систему. Чи враховуються операції, здійснені під час перебування на спецЄП, у розрахунку ПДВ-мільйона для обов’язкової реєстрації платником ПДВ?

Запитання цікаве. І щоб на нього відповісти, нам доведеться згадати правила обов’язкової реєстрації платником ПДВ, установлені ст. 181 ПКУ.

Обов’язкова ПДВ-реєстрація

ПДВ-реєстрація є обов’язковою для тих ПДВшних осіб (п.п. 14.1.139 ПКУ), у яких обсяг оподатковуваних операцій (без урахування ПДВ) протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1000000 грн (п. 181.1 ПКУ). Отже, поріг обов’язковості для ПДВ-реєстрації визначається виходячи з таких критеріїв:

— по-перше, сутнісного (до уваги беруться лише ПДВ-оподатковувані операції);

— по-друге, вартісного (обсяг таких операцій становить більше 1 млн грн);

— по-третє, часового (1-мільйонний обсяг «набігає» протягом безперервного 12-місячного періоду).

Одразу скажемо: допоки суб’єкт господарювання перебуває на спецЄП, на ПДВ-мільйон він узагалі може не звертати уваги. Адже він — хоч і специфічний, але третьогрупник (п.п. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тому на нього, як і на звичайних платників ЄП груп 1 — 3, загальне правило ПДВ-мільйона не поширюється. Про це прямо сказано у п. 181.1 ПКУ. Докладніше читайте у статті «ПДВ-реєстрація і єдиний податок» // «Податки & бухоблік», 2019, № 65.

Тобто поки ви на спецЄП, ПДВшником не зареєструють, хай навіть ПДВ-мільйон і було би перевищено. Питання постає тільки тоді, коли особа залишає лави платників спецЄП. Найімовірніше, ситуація виглядає так, що разом з операціями, здійсненими на спецЄП, ПДВ-мільйон буде перевищено, а без цих операцій — ні. Як діяти?

Оподатковувані операції

Із п. 181.1 ПКУ випливає, що до розрахунку 1-мільйонного обсягу слід уключати лише операції, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ. Що це за операції? На перший погляд може здаватися, що такими є тільки ті операції, які призводять до сплати податкових зобов’язань з ПДВ до бюджету. Але це не так.

Податківці традиційно трактують поняття оподатковуваних операцій дуже широко. У їхній консультації із БЗ 101.02 до таких операцій віднесено:

— операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою (ст. 194 ПКУ);

— операції, що підлягають оподаткуванню за ставкою 14 % (п.п. «г» п. 193.1 ПКУ);

— операції, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7 % (п.п. «в» п. 193.1 ПКУ);

— операції, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою (ст. 195 ПКУ);

— операції, звільнені (умовно звільнені)* від оподаткування (ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ)**.

* Формально п. 181.1 ПКУ говорить лише про операції, оподатковувані згідно з розд. V ПКУ. Однак фіскали традиційно відносять до оподатковуваних також і операції, звільнені від ПДВ згідно з підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

** Принаймні податківці вважають, що звільнені від ПДВ операції мають ураховуватися у розрахунку 1 млн грн для обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

А от імпорт і ПДВ-оподатковувані послуги, отримані від нерезидента, у ПДВ-мільйон не включаються.

Операції платника спецЄП

Яких операцій немає у вищезазначеному переліку? Правильно: операцій, які не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ). Ці операції не враховуються у розрахунок 1 млн грн.

Яким чином класифікувати з погляду ПДВ операції, здійснені платником спецЄП? Згідно з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ їх класифікація неоднозначна. З одного боку, йдеться про те, що платники спецЄП звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. З іншого боку, операції, здійснені платником спецЄП, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування. Отже, можна зробити висновок, що ці операції не враховуються для обрахунку 1 млн грн.

Втім, не виключаємо, що податківці будуть розглядати операції платника спецЄП виходячи з їх сутності, а не форми. І включатимуть їх у розрахунок 1 млн грн на кшталт звільнених операцій.

Одразу звертаємо увагу: боятися нічого тим особам, які зі спецЄП повернуться не на загальну систему, а на звичайний ЄП. Тобто на групи 1, 2 або на групу 3 із безПДВшною ставкою 5 %. На єдиноподатників-безПДВшників правило ПДВ-мільйона не поширюється, про що прямо говорить ст. 181 ПКУ. Однак не завжди при добровільній відмові від спецЄП вдається обрати саме ту систему, яку хочеться. Про це — у нашій статті «Відмова від спецЄП: куди далі?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73.

Втім, тут є ще одна цікавинка. Аби зареєструватися платником ПДВ, потрібно подати Заяву за ф. № 1-ПДВ. В які строки це потрібно зробити? Тут теж два різних варіанти строків.

При переході зі спецЄП на загальну систему працює абзац перший п. 183.4 ПКУ. Заява подається не пізніше 10-го числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід. Відмова від спецЄП можлива лише з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято рішення відмовитися від спецЄП (п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тому Заяву за ф. № 1-ПДВ подаємо не пізніше 10-го числа місяця, наступного за тим місяцем, в якому подано Заяву про відмову від спецЄП.

Але! На період воєнного стану строки, відведені на подання ПДВшних заяв, — призупинені згідно з п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Отже, навіть якщо ці операції враховувати у 1-мільйонний критерій, то формально з поданням заяви можна тягнути до закінчення воєнного стану (докладніше див. «Продовження строків у ПДВ-обліку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 32). Хоча повторимося — ми вважаємо, що ці операції не враховуються для 1-мільйонного критерію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі