Теми статей
Обрати теми

Таблицю даних прийнято до розгляду: що означає цей статус?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Прийшла відмова у врахуванні Таблиці даних. Вирішили подати Таблицю повторно. До неї додали додаткові документи — форму № 20-ОПП, договори оренди, нові пояснення тощо. Але прийшло повідомлення, що, мовляв, Таблиця прийнята до розгляду. Як це розуміти? Скільки чекати і чи слід взагалі чекати прийняття такої Таблиці?

Таблиця даних платника ПДВ є своєрідним імунітетом від блокування податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК). Вона дає можливість попередити зупинення реєстрації ПН/РК. Якщо коди товарів/послуг зазначені у врахованій фіскалами Таблиці, то ПН/РК з такими кодами реєструється без моніторингу — це четверта ознака безумовної реєстрації ПН/РК з наведених у п. 3 Порядку № 1165*. Тобто реєстрацію таких ПН/РК не зупиняють. Виняток: (1) всі РК на платника ПДВ, у яких передбачається зменшення хоча б однієї позиції, і (2) РК на неплатника податку. Від блокування цих РК Таблиця навряд чи захистить. Докладно про Таблицю читайте в статті «Таблиця даних: як заповнити та подати, щоб було більше шансів на її прийняття?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46.

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН, затверджений постановою Кабміну від 11.12.2019 № 1165.

На практиці отримати рішення про врахування Таблиці — діло непросте. А після того, як Порядок № 1165 було підкориговано (див. статтю «Блокувати податкові накладні стануть частіше» // «Податки & бухоблік», 2022, № 79), ПДВ-платники взагалі почали отримувати другу квитанцію з зазначенням дивної інформації в полі «Виявлені помилки». Там написано:

«Інформацію Таблиці даних платника податку на додану вартість від (дата) № (номер) не враховано автоматично через невиконання вимог пункту 18 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1165. Таблицю даних платника податку на додану вартість прийнято до розгляду».

Хоча, насправді, ПДВ-платники і раніше отримували квитанції № 2 із застереженням, що Таблицю даних прийнято до розгляду (див. постанови П’ятого апеляційного адмінсуду від 20.09.2022, справа № 420/255/22 і Першого апеляційного адмінсуду від 11.01.2022, справа 200/4414/21).

Що означає ця приписка? Перш за все вас попередили, що претендувати на автоматичне врахування Таблиці можуть тільки сільгосптоваровиробники (п. 18 Порядку № 1165). Подробиці щодо цього ви можете знайти в статті «Преференція аграріям — Таблиця автоматом» // «Податки & бухоблік», 2021, № 30 (ср. ).

Щодо Таблиці, яка подана іншим ПДВ-платником — не аграрієм, то податківці (комісія регіонального рівня) за вимогами п. 15 Порядку № 1165 мають розглянути протягом 5 робочих днів після її отримання. Але згідно з п. 102.9 і п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ

на час воєнного стану перебіг податкових строків зупиняється

(за деякими винятками, які нашого питання не стосуються). Про це сигналізують і контролери у БЗ 101.18. При цьому податківці запевняють, що вживають вичерпні заходи щодо прийняття рішення про врахування/неврахування Таблиці у максимально стислі строки.

Тож, напевно, аби проінформувати платника, що Таблицю будуть розглядати довше ніж протягом відведених 5 робочих днів, у квитанції № 2 фіскали і роблять приписку — прийнято до розгляду. Тому чекайте на рішення фіскалів. Здебільшого вони вкладаються у 5-денний строк. Рішення про врахування або неврахування Таблиці повинне з’явитися в Електронному кабінеті (п. 16 Порядку № 1165).

Водночас, у разі коли рішення про врахування/неврахування Таблиці не надходить протягом 5 робочих днів після отримання контролерами, можна подати її повторно (див. БЗ 101.18). Так само, якщо Таблиця даних не врахована, ви можете подати її податківцям повторно (див. БЗ 101.18). Кількість спроб необмежена.

А от Таблицю даних ризикового платника не приймуть, а враховану скасують (див. роз’яснення ГУ ДПС у Київській області від 07.11.2022). Не буде врахована Таблиця і у разі невідповідності відомостей щодо зазначених у ній КВЕД, УКТ ЗЕД, ДКПП (п. 19 Порядку № 1165).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі