Теми статей
Обрати теми

Чи можна після спецЄП показати податковий кредит за первинкою за лютий — березень?

Солошенко Людмила, податковий експерт
З квітня по вересень були на спецЄП 2 %. З 01.10.2022 повертаємося на загальну систему. Подаватимемо декларації з ПДВ за лютий — березень. Чи можна в них показати податковий кредит (ПК) лютого — березня на підставі первинки, якщо наші постачальники все ще залишаються спецЄПшниками і не можуть реєструвати податкові накладні (ПН)? І що якщо (через нестачу регліміту) ми не зможемо зареєструвати ПН за лютий — березень у відведений 60-денний строк, чи буде штраф?

ПК лютого — березня. Так, у деклараціях за лютий — березень ви можете відобразити ПК на підставі первинки, раз ваші постачальники залишаються спецЄПшниками і все ще не можуть реєструвати ПН. Адже в лютого — травня є свої особливості. Оскільки не працював ЄРПН і ПН/РК не реєструвалися, то в лютому — травні ПК дозволялося відображати без зареєстрованих ПН/РК — на підставі первинки (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тому, повернувшись зі спецЄПшників у ПДВ-платники, ви маєте всі підстави скористатися такими правилами формування ПК (за первинкою) при складанні декларацій за лютий ё— березень.

Тим паче, що ваші постачальники (перебуваючи на спецЄП) поки не можуть реєструвати лютнево-березневі ПН. А зможуть це зробити, лише коли підуть зі спецЄПшників. Тоді зареєструвати ПН їм треба буде в спеціальний строкпротягом 60 днів після виходу зі спецЄП 2 % і відновлення реєстрації платником ПДВ (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, питання 7 інформаційного листа ДПСУ № 3/2022). До речі, в цей же 60-денний строк ексспецЄПшнику треба подати і ПДВ-звітність за звітні періоди до переходу на спецЄП*.

* Хоча від осіб, що перейшли на спецЄП 2 % після 27.05.2022, податківці, не звертаючи уваги на встановлений 60-денний строк, вимагали реєстрації лютнево-травневих ПН до 15 липня і подання декларацій з ПДВ за лютий — травень до 20 липня (БЗ 101.16). Проте такі вимоги фіскалів виглядають неправомірними (детальніше див. «Як підставили платників спецЄП з виконанням ПДВ-обов’язку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57).

Тому аж до того моменту ПК (відображений за первинкою) зберігається. І якщо постачальник у відведений 60-денний строк зареєструє ПН, то ПК, як належить, просто буде підтверджений ПН (питання 12 листа № 3/2022)! Інша річ, якщо постачальник (ексспецЄПшник) після закінчення відведених 60 днів ПН не зареєструє. Тоді доведеться коригувати ПК (знімати за допомогою УР). І показати його вийде тільки після того, як постачальник ПН зареєструє (з урахуванням строку в 365 днів, продовжених на строк воєнного стану, питання 3, 9 листа № 3/2022).

ПЗ лютого — березня. Тепер з приводу відображення податкових зобов’язань (ПЗ). Оскільки з жовтня ви повертаєтеся на загальну систему, то протягом 60 днів (тобто в жовтні — листопаді) необхідно зареєструвати лютнево-березневі ПН. Врахуйте: ПН, зареєстровані в 60-денний строк (тобто у строки, встановлені п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), вважаються зареєстрованими своєчасно (питання 8, 20 листа № 3/2022). Інакше, якщо у відведений 60-денний строк їх не зареєструвати (неважливо, з якої причини, — навіть через відсутність ліміту), то, на жаль, за несвоєчасну реєстрацію застосують штраф (БЗ 132.01, детальніше див. «Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН: нагадуємо правила» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57).

Майте на увазі: задекларувати лютнево-березневі ПЗ у деклараціях за лютий — березень вам треба в будь-якому разі, навіть якщо лютнево-березневі ПН на момент подання декларацій будуть не зареєстровані. У такому разі разом з деклараціями слід подати додаток Д1. І в його таблиці 1.1 відобразити дані про незареєстровані ПН, щоб надалі їх зареєстрували за рахунок ∑Перевищ. Детальніше про реєстрацію ПН за рахунок ЕПеревищ див. «Несвоєчасна реєстрація ПН: що з лімітом?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 90.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі