Теми статей
Обрати теми

ФОП на спецЄП: а що з податковим обліком?

Томашпольський Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.01.06 Бази знань*.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

ФОП на спецЄП 2 % повинна на підставі первинних документів вести облік доходів у довільній формі в паперовому вигляді (зошиті, журналі тощо) чи в електронному вигляді (в електронній таблиці у файлі Excel, Word тощо) шляхом помісячного відображення отриманих доходів

Як має вести облік ФОП на спецЄП (єдиному податку за ставкою 2 %)? Тут є свої цікавинки. Податківці зачепили одну з них.

Усім ФОП на спецЄП — облік доходів

Факт такий, що спеціальних правил ведення обліку для ФОП на спецЄП не встановлено. То що тоді слід робити? Слід використовувати загальні правила, прописані у п. 296.1 ПКУ. Вони відрізняються для: 1) ФОП на ЄП груп 1, 2 та ФОП на ЄП групи 3, які не є платниками ПДВ; 2) ФОП на ЄП групи 3, які є платниками ПДВ.

Якщо до переходу на спецЄП ФОП не був зареєстрованим як платник ПДВ, то йому дорога до першого «угруповання» (ФОП на ЄП груп 1, 2 та ФОП на ЄП групи 3, які не є платниками ПДВ). Тут без варіантів. Бо такий ФОП є платником ЄП групи 3, який не є платником ПДВ.

А якщо до переходу ФОП таки був зареєстрованим як платник ПДВ? Тут уже цікаво. Бо з одного боку, ПДВ-реєстрація такого ФОП не є анульованою. З іншого, його реєстрація платником ПДВ є призупиненою (п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). І допоки він перебуває на спецЄП, так воно безальтернативно і буде.

Тож хто він тоді є для цілей п. 296.1 ПКУ? Можна його теж вважати ФОП на ЄП групи 3, який не є платником ПДВ. Власне, тут і приходить на допомогу запитання-відповідь з категорії 107.01.06 БЗ, яку ми її зараз коментуємо.

Податківці дещо специфічно поставили саме запитання, на яке дають відповідь. Запитується саме про облік доходів, а про можливий облік витрат (що він необхідний платникам ПДВ) не йдеться. Але, вважаємо, на суть відповіді це не пливає. Тим більше що у розгорнутій (повній) відповіді вони згадують про призупинення ПДВ-реєстрації ФОП на спецЄП. Тож, вочевидь, охоплюють у тому числі ФОП, що до переходу на спецЄП були зареєстровані платниками ПДВ.

Ну а власне відповідь така:

«Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку третьої групи, яка використовує особливості оподаткування на період дії воєнного стану в Україні, повинна на підставі первинних документів вести облік доходів в довільній формі в паперовому вигляді (зошиті, журналі тощо) чи в електронному вигляді (в електронній таблиці у файлі Excel, Word тощо) шляхом помісячного відображення отриманих доходів.»

Тобто

ким би не був ФОП до переходу на спецЄП (у т. ч. платником ПДВ на загальній системі чи на ЄП 3 %), після переходу на спецЄП він має право вести лише облік доходів

Правила такого обліку він використовує «загальні» — встановлені у п. 296.1 ПКУ для ФОП на ЄП групи 3, що не є платниками ПДВ. Саме про них і говорять податківці у своїй відповіді (більше деталей щодо цього обліку знайдете у статті «Правила ведення саморобної Книги обліку доходів» // «Податки & бухоблік», 2021, № 17).

При цьому ким би не був ФОП до переходу на спецЄП (загальносистемником чи єдиноподатником), краще під такий облік завести окремий обліковий регістр. У випадку переходу на спецЄП із загальної системи без цього взагалі ніяк. А в інших випадках це позбавить плутанини, бо ви ж пам’ятаєте, що доходи на спецЄП декларуються окремо від доходів, які ФОП отримав до переходу на спецЄП.

На підставі первинних документів

Це вже, так би мовити, класика. Після послаблення вимог до облікових регістрів ФОП на ЄП податківці стали «натискати» з іншого боку. Наполягають на застосуванні до ФОП загальних вимог, передбачених п. 44.1 ПКУ. Відповідно до зазначеної норми платникам податків забороняється формування показників податкової звітності на підставі даних, не підтверджених документально.

Тож на задекларований дохід у ФОП має бути первинка (категорія 107.05 БЗ). Лише даних про розмір доходу в обліковому регістрі ФОП недостатньо.

До речі, більш детально це питання розтлумачив Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики у своєму листі від 30.12.2021 № 04-32/10-2021/409504:

«Тобто фізичні особи — підприємці, які не застосовують РРО/ПРРО (наприклад, ФОП — платники єдиного податку першої групи), оприбутковують готівку шляхом ведення помісячного обліку доходів відповідно до пункту 296.1 Податкового кодексу України без заповнення касових книжок.

У разі застосування РРО доходи, вказані ФОП — платником єдиного податку згідно з пунктом 296.1 статті 296 Податкового кодексу України, підтверджуються звітами РРО/ПРРО та виписками про рух коштів на рахунках, відкритих в установах банків.

У разі незастосування РРО/ПРРО згідно з постановою КМУ № 1336 підтвердженням доходів будуть записи в книзі КОРО (здійснені на підставі розрахункових квитанцій) та виписки про рух коштів на рахунках, відкритих в установах банків».

Тож бачимо, що тут

під первинкою розуміються саме документи, що підтверджують надходження коштів на поточний рахунок у банку або надходження готівкових коштів

Сільгоспнюанс

Ну і нарешті такий нюанс. Відповідно до того ж п. 296.1 ПКУ ФОП на ЄП групи 3

«ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності».

Розуміємо це так, що у такого ФОП на спецЄП (який має доходи від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції) має бути два окремих обліки: 1) доходів від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції; 2) інших доходів. А от облік (роздільний) доходів і витрат, вважаємо, стосується лише тих ФОП на ЄП групи 3, які працюють на ставці ЄП 3 % (тобто зі сплатою ПДВ).

Нагадаємо, що цей роздільний облік потрібен, щоб визначити частку сільськогосподарського товаровиробництва за податковий (звітний) рік (відповідно до п.п. 14.1.262 ПКУ). Від її розміру будуть залежати правила зменшення суми загального мінімального податкового зобов’язання на суму сплачених ФОП податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок (п. 2971.3, п. 2971.4 ПКУ) (більше про мінімальне податкове зобов’язання можете прочитати у статтях: «Мінімальне податкове зобов’язання: початок» // «Податки & бухоблік», 2021, № 104, «Мінімальне податкове зобов’язання для сільгоспЄП» // «Податки & бухоблік», 2022, № 10).

При цьому пам’ятаємо, що згідно з п. 69.15 підрозд. 10 розд. XX ПКУ за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, визначається КМУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі