Теми статей
Обрати теми

Помилки в ПДВ-мінусі декілька періодів підряд

Солошенко Людмила, податковий експерт
Оскільки від’ємне значення (ВЗ) з ПДВ є перетікаючим і переходить у наступну декларацію, то минулі ВЗ-помилки можуть докотитися до поточного періоду. Тому після виправлень важливо правильно заповнити поточну декларацію і скоригувати в ній суму від’ємного значення. Але що якщо помилки були допущені відразу в декількох періодах і уточнюючих розрахунків (УР) подавалося декілька? Як результати виправлень урахувати в поточній декларації?

У чому помилка? Виявили помилки в декількох мінусових деклараціях з ПДВ, що йдуть підряд (у декількох періодах підряд не нараховували компенсуючі ПЗ, тому по наростаючій завищували мінус). Податку до сплати в жодній з декларацій не було. Як у цьому випадку після виправлень правильно заповнити поточну декларацію? Чи треба дані з усіх поданих уточнюючих розрахунків (УР) враховувати в поточній декларації в рядку 16.2?

Наслідки. Через помилки декілька періодів підряд декларували завищене від’ємне значення (в сумі більше за потрібну). Утім, якщо після виправлення помилки від’ємне значення просто зменшується і не переходить у податок до сплати (тобто помилки не призводять до недоплати), то ситуація для платника нештрафонебезпечна.

Хоча саме по собі декларування від’ємного значення, наприклад у сумі понад 100 тис. грн, може стати приводом для позапланової перевірки (п.п. 78.1.8 ПКУ). А в деяких випадках і планових перевірок (які поки на час воєнного стану призупинені (заборонені), детальніше див. «Перевірки та штрафи під час війни: збираємо пазл» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54). А також від’ємне значення може збільшити ймовірність блокування ПН (наприклад, через зниження податкового навантаження). Детальніше про це див. «Від’ємний ПДВ: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 66.

Як виправити? Для виправлення помилок треба:

— подати УР до кожного помилкового періоду (коли не нараховували компенсуючі ПЗ). При цьому також необхідно скласти і зареєструвати компенсуючі податкові накладні (ПН) за п. 198.5 ПКУ. Детальніше про такі ПН див. «Компенсуюча ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48;

— після виправлення помилок — врахувати результати виправлень при складанні поточної декларації. Адже якщо помилка у від’ємному значенні (ВЗ) докотилася до поточної декларації (переходить у ряд. 16.1), то дані про від’ємне значення в поточній декларації треба скоригувати. Для цього, як передбачено п. 5 розд. VI Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21 (далі — Порядок № 21), після виправлень значення гр. 6 ряд. 21 УР переносять до поточної декларації в ряд. 16.2.

Ну а оскільки помилки були допущені в декількох періодах і УР подавалося декілька, то дані кожного УР треба врахувати при заповненні в ряд. 16.2

Тому в ряд. 16.2 поточної декларації треба перенести значення гр. 6. ряд. 21 з кожного поданого УР.

Приклад. У травні — липні, здійснюючи тільки пільгові постачання, забули компенсувати за ними вхідний податковий кредит (ПК) (тобто не нараховували компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ); із серпня розпочалася тільки оподатковувана діяльність. У результаті завищили перехідний мінус серпня в ряд. 21 (на 1000 грн — за рахунок: ПК травня (100 грн), ПК червня (200 грн) і ПК липня (700 грн)).

Рядки декларацій за травень — серпень заповнені так (див. таблицю):

Вихідні дані

img 1

Оскільки помилка допущена в кожному з періодів (у травні — липні помилково не нараховували компенсуючі ПЗ), то для виправлень треба подати УР до кожного помилкового періоду — тобто всього три УР: до травня (рис. 1), червня (рис. 2) і липня (рис. 3). Ну а оскільки виправляємо помилки, допущені в ряд. 21, то з кожним УР треба подати уточнюючий додаток Д2 (для зменшення від’ємного значення):

img 2

Рис. 1. Фрагмент УР до декларації за травень з уточнюючим Д2

img 3

Рис. 2. Фрагмент УР до декларації за червень з уточнюючим Д2

img 4

Рис. 3. Фрагмент УР до декларації за липень з уточнюючим Д2

Після виправлення помилок (подання УР) важливо правильно заповнити поточну декларацію за вересень. Для цього у вересневій декларації:

— до ряд. 16.1 автоматом перенесемо завищене помилкове від’ємне значення з ряд. 21 попередньої декларації за серпень (2400 грн);

у ряд. 16.2 врахуємо результати виправлень — оскільки виправлялися три періоди, то перенесемо дані з гр. 6 ряд. 21 кожного поданого УР (відповідно суми «-100», «-200» і «-700», тобто в результаті в ряд. 16.2 покажемо загальну суму зменшення від’ємного значення: «-1000»). Тоді у вересневій декларації виправимо (скоригуємо: зменшимо) суму перехідного помилкового від’ємного значення (2400 - 1000 = 1400 грн) і її заповнимо без помилок.

Ще врахуйте: оскільки в поточній декларації заповнений рядок 16.2, то відомості про УР також треба зазначити в табличці «Дата/Номер/Сума, грн (+/-)» завершальної частини декларації (п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку № 21). Податківці радять її заповнювати за даними квитанцій № 2, отриманих за УР. Тобто зазначати тут дату прийняття і реєстраційний номер уточнюючих розрахунків, визначені в другій квитанції (БЗ 101.24).

Утім, оскільки відразу виправляються помилки в трьох періодах підряд, вважаємо, не буде помилкою, якщо платник вирішить заповнити УР таким чином — по наростаючій (другий можливий варіант):

img 5

Рис. 4. Фрагмент УР до декларації за травень з уточнюючим Д2

img 6

Рис. 5. Фрагмент УР до декларації за червень з уточнюючим Д2

img 7

Рис. 6. Фрагмент УР до декларації за липень з уточнюючим Д2

У такому разі після виправлень до ряд. 16.2 поточної декларації достатньо перенести дані з гр. 6 ряд. 21 останнього результуючого УР, що завершує весь ланцюжок виправлень! Адже в значенні з останнього УР, яке переноситься до ряд. 16.2 (-1000 грн), уже будуть враховані по наростаючій у тому числі дані травня (-100 грн) і червня (-300 грн). Тому з першого та другого УР до поточної декларації нічого переносити не треба. Інакше, якщо включити і їх, то показники почнуть двоїтися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі