Теми статей
Обрати теми

Якщо акт на придбані послуги запізнився… на рік

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Торік не показали в бухобліку придбання послуг — не було акта від виконавця. Акт надійшов лише зараз. Чи можна обмежитись уключенням такого акта до витрат поточного року за датою його отримання і більше нічого не робити?

Суть помилки

Запам’ятайте раз і назавжди: бухоблікова нормативка (ст. 4, ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік і п. 7 НП(С)БО 16 «Витрати») вимагає, щоб господарська операція була відображена в обліку в тому звітному періоді, в якому вона здійснена. При цьому

відображення в бухобліку госпоперацій, зокрема визнання витрат, жодним чином не залежить від періоду отримання первинних документів від постачальників

Якщо ви не отримали від контрагента первинку на товар/роботу/послугу, то її можна було оформити самостійно, склавши внутрішній документ — так званий самоакт (детально про це читайте в статті «Первинка відсутня або запізнилася: складаємо самоакт» у «Податки & бухоблік», 2022, № 50).

Якщо ж ви цього не зробили (або якщо можливість складання самоакта не передбачена правилами документообігу підприємства), тепер, після надходження відповідного первинного документа, вам необхідно виправити помилку.

Навіщо виправляти

Бухоблік і фінзвітність. Для витрат чітко визначено момент їх визнання в бухгалтерському обліку. Вище ми вже сказали, що витрати треба визнавати у своєму періоді, тобто в тому періоді, до якого вони належать:

або одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони понесені;

або в періоді здійснення, якщо безпосередньо пов’язати з доходом їх неможливо.

Якщо ж торішні витрати показати у поточному році, то це призведе до викривлення фінзвітності: витрати попереднього звітного року виявляться заниженими, а поточного — завищеними

У результаті отримаємо викривлений фінансовий результат і недостовірну фінзвітність.

Податковоприбутковий облік. Він, як відомо, орієнтований на бухгалтерський облік. Тому у платників податку на прибуток загублені витрати минулого року спричинять помилки і в податковоприбутковому обліку.

Якщо не виправляти

Невідображення витрат за торішнім актом у відповідній декларації минулого року не призведе до заниження податку на прибуток ані в тому звітному періоді, коли послуги були фактично надані, ані в цілому за рік. Це твердження справедливе як для прибутківців-квартальників, так і для річників.

А якщо таке невідображення витрат виявлять контролери, то завищення податку їх навряд чи зацікавить. Єдине, що вони зможуть, — притягнути до адміністративної відповідальності посадових осіб за порушення порядку ведення податкового обліку за ст. 1631 КУпАП (БЗ 132.03), причому в період воєнного стану теж (БЗ 132.03).

І ще один важливий момент.

Застерігаємо вас від того, щоб просто поставити запізнілий акт до витрат поточного звітного періоду, де їм зовсім не місце

Якщо ви так зробите, контролери при перевірці обов’язково звернуть на це увагу. І ось тоді начувайтесь: вони знімуть такі витрати як безпідставні через відображення їх не у своєму періоді. А це означатиме заниження податку на прибуток із усіма неприємними наслідками. І фіскалів аніскілечки не хвилюватиме те, що на цю суму ви переплатили податок за минулий рік. Тож аби такого не сталося, радимо вам діяти, як написано нижче.

Як виправитись

Бухоблік і фінзвітність. Порядок виправлення бухгалтерських помилок залежить від того, яку помилку виправляємо: поточного року чи минулих років. У запитанні читача йдеться про торішню помилку, тож саме про неї і розповімо далі.

Помилки минулих років, що вплинули на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку), в бухобліку виправляють шляхом коригування сальдо рахунку 44 на початок звітного року

Кореспондують рахунок 44 з рахунками бухобліку класів 1 — 6. У вашому конкретному випадку проводкою Дт 441 (442) — Кт 631.

Первинним документом, на підставі якого виправляють помилки минулих звітних періодів, є бухдовідка. Вона відобразить факт виправлення помилки, пояснить причини її виникнення, зафіксує дату проведеного виправлення (п. 4.3 Положення № 88*).

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88.

Унесення цих даних до облікового регістру здійснюють у тому місяці поточного року, в якому виявлена помилка (розд. 4 Положення № 88). Тобто у місяці, коли ви отримали минулорічний акт. Але є один нюанс: якщо ви отримали його у жовтні 2022 року, а бухоблікові регістри за вересень ще не закриті, слід показати виправлення помилки останнім днем вересня.

Зверніть увагу! Виправлення помилок минулих років вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності (п. 5 НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»). Тому після виправлення помилки слід повторно скласти звітність за помилковий рік, виходячи з того, що помилки в ньому не було. І подати її податківцям. А от щодо проміжної фінзвітності, то вимоги її переподавати немає. Хоча податківці наполягають і на цьому, позаяк фінзфітність — додаток до декларації з податку на прибуток.

А ще доведеться розкрити інформацію щодо виправлення помилок, які мали місце в попередніх періодах, у примітках до фінансових звітів (п. 20 НП(С)БО 6).

Податковоприбутковий облік. Щоб остаточно розставити всі крапки над «і», наголосимо:

якщо ви дослухалися до нашої поради і не поставили торішній акт у витрати цього року, ви маєте уточнити минулорічну(і) декларацію(ї)

Зробити це можна, як завжди, двома способами, що передбачені п. 50.1 ПКУ (подробиці — в статті «Виправлення помилок: через додаток ВП і без нього» в «Податки & бухоблік», 2022, № 6). А ми тут обмежимося одним із цих способів — поданням уточнюючої декларації (УД). Кількість таких УД залежить від того, було ваше підприємство торік річником чи квартальником.

Річники. З ними все зрозуміло. Оскільки вони подають декларацію за підсумками року, то й уточнювати доведеться її одну.

Щоправда, може виникнути одна проблема, якщо у цьому році ви стали квартальником і вже подали декларації за І квартал і півріччя. Але вона торкнеться вас лише тоді, коли внаслідок виправлення минулорічної помилки за підсумками року з’явиться або зміниться сума від’ємного значення (рядок 04 в УД заповнено зі знаком «-»). Оскільки на підставі п.п. 140.4.4 ПКУ така сума перетікає з декларацій минулих років у поточну декларацію (через рядок 3.2.4 додатка РІ), вам доведеться уточнити ще й дві декларації за цей рік.

Зверніть увагу! Для великих платників податків (п.п. 14.1.24 ПКУ) встановлено обмеження на перенесення податкових збитків минулих років. Так,

починаючи з 2022 року великі платники можуть зменшувати фінрезультат (прибуток, збиток або нульове значення) тільки на 50 % суми від’ємного значення минулих років

Решта подробиць — у статті «Збитки та податок на прибуток» в «Податки & бухоблік», 2022, № 66 (ср. ).

Якщо ж цьогоріч ви так і залишилися річником, то подаючи річну декларацію за 2022 рік, просто перенесіть до неї збитки з уточнюючої декларації за рік минулий.

А якшо в поточному році ви перейшли на спецЄП і вже подали декларацію за прибутковий період до переходу, її доведеться уточнити, врахувавши в ній виправлені минулорічні збитки.

Квартальники. Якщо в минулому році ви були квартальником, маєте уточнити всі торішні декларації, починаючи з періоду, на який припадає надання послуги за запізнілим актом. При цьому після виправлень першої декларації до ряд. 18 наступної УД треба перенести показник ряд. 17 попереднього періоду з урахуванням уточнень (БЗ 102.20.02). І не забудьте ще й про суму від’ємного значення, якщо вона у вас з’явиться в річній декларації. Таку суму слід дотягнути аж до сьогодні, тобто уточнити ще й дві декларації за цей рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі