Теми статей
Обрати теми

Купили нерухомість у фізособи — ПДФО/ВЗ не сплатили: виправляємося

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Ваше підприємство придбало у фізособи нерухомість, що оподатковується? Якщо при цьому ви не сплатили ПДФО та ВЗ через те, що це вже зробив продавець, то не варто радіти такій економії. Розповідаємо чому.

Хто повинен платити податки?

Якщо фізична особа продає власну нерухомість, то в окремих випадках, прямо встановлених ст. 172 ПКУ, дохід від такого продажу слід оподатковувати ПДФО та ВЗ (п.п. 164.2.4, п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Коли це відбувається? Наприклад, коли продається нерухомість, не зазначена в п. 172.1 ПКУ, чи зазначена, але щодо неї не виконуються вимоги, встановлені цим пунктом Кодексу.

Хто ж повинен розрахувати та сплатити ПДФО та ВЗ з «нерухомого» доходу: покупець чи продавець?

У разі коли фізособа продає нерухомість іншій фізособі, обчислити та сплатити ПДФО і ВЗ до бюджету зобов’язана сама фізособа-продавець (п.п. «а» п. 172.5 ПКУ).

Якщо нерухомість у фізособи купує юрособа чи самозайнята особа, то вона є податковим агентом такої фізособи-продавця

Це визначено у п. 172.7 ПКУ. При цьому податковий агент зобов’язаний:

1) нарахувати, утримати та сплатити ПДФО і ВЗ із доходу, отриманого фізособою від продажу нерухомості, до бюджету за своїм місцезнаходженням (п.п. 168.4.4 ПКУ). Строки сплати ПДФО та ВЗ див. у статті «Зарплатні податки: сплата та подання звітності у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2022, № 51;

2) відобразити інформацію про «нерухомий» дохід та утримані із нього ПДФО та ВЗ у 4ДФ Податкового розрахунку з ознакою доходу «104».

Увага! Зазначені обов’язки податковому агенту слід виконати, навіть якщо фізособа-продавець самостійно сплатила ПДФО і ВЗ, бо, наприклад, мала намір продати нерухомість іншій фізособі, але угода не відбулася.

Що ж із такою помилкою робити податковому агенту? Залишити все, як є, чи виправитися?

Чи варто виправлятися?

Позовна давність. Для початку перевірте, чи не сплив строк, передбачений п. 102.1 ПКУ. Податківці у роз’ясненні в категорії 103.25 БЗ зазначають таке. Контролюючий орган, крім випадків, визначених п. 102.2 ПКУ, має право провести перевірку та самостійно визначити суму зобов’язань з ПДФО/ВЗ не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання Податкового розрахунку та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, — за днем її фактичного подання.

Якщо протягом зазначеного строку податківці не визначили суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання (у тому числі від нарахованої пені), а спір стосовно такого Розрахунку не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.

Проте при підрахунку 1095 днів врахуйте періоди призупинення перебігу строків (див. статтю «Війна: що зі строками?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54).

А що загрожує підприємству у разі, коли термін позовної давності не сплив і помилку не виправили?

Штрафи. У випадку, що розглядаємо, маємо порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати. Адже дохід був виплачений без утримання та сплати ПДФО/ВЗ. Тож вся увага на ст. 1251 ПКУ. У загальному випадку

ненарахування, неутримання та несплата (неперерахування) податків податковим агентом до або під час виплати доходу загрожує йому штрафом у розмірі 10 % від суми податку, що підлягає нарахуванню та сплаті

При повторному вчиненні правопорушення протягом 1095 днів штраф становить 50 % від суми несплачених податків. А при вчиненні аналогічного правопорушення протягом 1095 днів утретє і більше маємо розмір штрафних санкцій — 75 % від такої суми.

Крім того, у разі подання Податкового розрахунку з помилками, що призвели до зменшення податкових зобов’язань, підприємство потрапляє ще й на штраф у розмірі 1020 грн, передбачений п. 119.1 ПКУ. Якщо ж до податкового агента протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, то розмір штрафу зростає до 2040 грн.

Не пощастить у цьому випадку і посадовим особам підприємства. Їм «світить» адмінштраф згідно з п. 1634 КпАП у розмірі від 34 до 51 грн (за повторне порушення протягом року — від 51 до 85 грн).

Пеня. На суми несплаченого грошового зобов’язання з ПДФО та ВЗ нараховується пеня за кожний календарний день прострочення його сплати, починаючи з 91 календарного дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати зобов’язання. Розмір пені — 100 % річних облікової ставки НБУ, чинної на кожний такий день (п. 129.4 ПКУ).

Не дуже приємна інформація щодо відповідальності. Проте якщо помилку виправити самостійно, штрафне навантаження можна зменшити.

Самовиправлення. Якщо виправитися та сплатити самоштраф відповідно до п. 50.1 ПКУ, то штрафних санкцій, визначених ст. 1251 ПКУ, можна уникнути. Також зупиниться нарахування пені.

Щодо штрафу за п. 119.1 ПКУ. Якщо ви у 4ДФ вказали «нерухомий» дохід, проте графи 4а, 4, 5а, 5 залишили порожніми, оскільки фізособа-продавець сплатив ПДФО та ВЗ самостійно, або взагалі не показали такий дохід, то така помилка призвела до заниження податкових зобов’язань. Проведення коригування не рятує від цього штрафу у випадку, що розглядається. Також можливий адмінштраф відповідно до п. 1634 КпАП.

Ліквідуємо помилку

Щоб «спати спокійно», підприємству, яке в попередніх звітних періодах допустило помилку, що розглядається, потрібно:

1) нарахувати та перерахувати до бюджету за своїм місцезнаходженням ПДФО і ВЗ із доходу, виплаченого фізособі-продавцю. Причому, ураховуючи, що дохід вже нараховано та виплачено, податки доведеться сплатити за рахунок власних коштів. Це випливає з приписів ст. 1251 ПКУ. В ній зазначено, що відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає внаслідок ненарахування та/або неутримання, та/або несплати (неперерахування) податку під час виплати доходу, та обов’язок щодо погашення такого податкового боргу, у тому числі пені, покладається на податкового агента. При цьому фізособа-отримувач такого доходу звільняється від обов’язку погашення такої суми податкових зобов’язань або податкового боргу.

Суму податку та збору віднесіть до інших операційних витрат записом Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» — Кт 641/ПДФО, 642/ВЗ;

2) розрахувати та сплатити 3 % самоштрафу від суми недоплати ПДФО і ВЗ (п. 50.1 ПКУ), а також пеню за кожний календарний день прострочення сплати ПДФО та ВЗ. Рахуємо, починаючи з 91 календарного дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, включаючи день погашення (див. вище);

3) зазначити/відкоригувати інформацію, вказану в Податковому розрахунку за «нерухомим» доходом, що був виплачений фізособі.

Якщо ви просто забули відобразити інформацію про нарахований/виплачений дохід фізособи-продавця, то дійте таким чином. У розд. І 4ДФ сформуйте один рядок — з доходом фізособи-продавця нерухомості (гр. 3а, 3) із зазначенням відповідних сум ПДФО (гр. 4а, 4) та ВЗ (гр. 5а, 5). У такому рядку необхідно в графі 10 вказати «0» — рядок на введення.

Якщо ви в 4ДФ за той звітний квартал, в якому виплатили дохід, зазначили його суму, але не вказали ПДФО/ВЗ, що підлягає сплаті з такого доходу, то в розд. I уточнюючого Податкового розрахунку формуйте два рядки:

— перший — на вилучення неправильної інформації (повторюєте рядок без ПДФО/ВЗ) з ознакою «1» у графі 10;

— другий — на введення правильної інформації (із сумою зобов’язань) з ознакою «0» у графі 10.

Висновки

  • Юридична або самозайнята особа зобов’язані сплатити ПДФО та ВЗ з доходу, виплаченого фізособі від продажу нерухомості, навіть якщо фізособа-продавець раніше самостійно сплатила ПДФО та ВЗ.
  • Хоч із запізненням, але перерахуйте до бюджету ПДФО і ВЗ із виплаченого фізособі-продавцю доходу і внесіть інформацію про таку виплату до 4ДФ Податкового розрахунку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі