Теми статей
Обрати теми

Повернення у ФОП на єдиному податку: облікове питання (приклади)

Клец Віталіна, податковий експерт
Повернення чи то грошей, чи то товарів — явище досить поширене. Тож давайте зараз нагадаємо, як ФОП-єдиноподатник повинен відображати його у себе в обліку. З прикладами. Поїхали!

Повернення товарів не змінює доходів/витрат

Абсолютно всі ФОП-єдиноподатники ведуть облік доходів (доходів і витрат) за касовим методом. Тобто відображають:

доходи — у момент отримання грошей;

— а витрати — у момент сплати грошей (щоправда, облік витрат ведуть тільки єдиноподатники групи 3 — платники ПДВ).

А от рух товарів (відвантаження чи отримання) взагалі не впливає на доходи і витрати спрощенця ніяк (якщо це, звісно, не безоплатне отримання товарів згідно з п. 292.3 ПКУ)! Тому якщо:

— ФОП на ЄП повертає постачальнику товари,

— або покупець повертає ФОПу на ЄП товари,

ні доходи, ні витрати у ФОП на ЄП за наслідками саме цих фактів (руху товарів) не змінюються. Зміни доходів/витрат можуть відбуватися, тільки якщо є рух грошей. Тож давайте розбиратися з поверненням саме грошей (оплат).

Оплата, що повертається, — не дохід

За загальним правилом до складу єдиноподаткового доходу не включаються суми коштів (аванс, передоплата), які повертаються:

єдиноподатнику — покупцю товару (робіт, послуг);

єдиноподатником-продавцем — покупцеві товару (робіт, послуг),

— якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (п.п. 5 п. 292.11 ст. 292 ПКУ).

До речі, ідеться не лише про повернення всієї суми внаслідок розірвання договору, але також про повернення частини грошей на підставі листа-заяви.

Тобто якщо ФОП на ЄП отримує назад свої кошти від постачальника через відмову від договору або через те, що ФОП повертає йому товар (з різних причин), або за листом-заявою про повернення коштів, то такі кошти не є доходом ФОП. Дохід при їх отриманні не виникає.

У зворотній ситуації дохід перестає бути доходом, коли сам єдиноподатник повертає кошти покупцям через підстави, які було названо вище. Тож такий дохід, який ФОП уже відобразив у момент отримання оплати, треба «анулювати» відняти від загальної суми доходів.

Як усе це правильно відобразити в обліку та в декларації? Зараз все дізнаєтесь. Але перед цим зверніть увагу на документальний нюанс. Ви ж бо пам’ятаєте про загострення ситуації із первинкою ФОП на ЄП.

Податківці наполягають на застосуванні до ФОП загальних вимог, передбачених п. 44.1 ПКУ. Відповідно до зазначеної норми

платникам податків забороняється формування показників податкової звітності на підставі даних, не підтверджених документально

Тож первинка на дохід має бути (категорія 107.05 БЗ).

А в нашому випадку будуть потрібні документи/первинка:

— на підтвердження підстав повернення, що дають право не збільшувати чи зменшувити раніше відображений дохід (п.п. 5 п. 292.11 ст. 292 ПКУ): претензія щодо якості, угода про розірвання договору, лист-заява про повернення авансу тощо;

— безпосередньо на рух коштів, якщо ФОП їх повертає: платіжка про повернення грошей покупцеві, Z-звіт тощо. Якщо ФОП отримує назад свої кошти: виписка банку, фіскальний касовий чек на повернення готівки тощо.

До речі,

не забувайте, що видача готівкових коштів покупцеві за повернутий товар (ненадану послугу) — це теж розрахункова операція, що у загальному випадку потребує застосування РРО/ПРРО (ст. 2 Закону про РРО*)

Тож якщо ви працюєте за безготівковим розрахунком без РРО/ПРРО, то і повертайте кошти безготівково. Щоб не наразитися на санкції за незастосування РРО/ПРРО.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Ну а далі — облікові нюанси.

Гроші «прийшли» (повернулися) спрощенцю груп 1 — 3 без ПДВ

Почнемо зі спрощенців груп 1 — 3 (без ПДВ). Ви ж пам’ятаєте, що вони ведуть облік доходів у регістрі довільної формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів (абз. 1 п. 296.1 ПКУ)*.

* При цьому ФОП групи 3 ведуть облік доходів від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Правила ведення саморобної Книги обліку доходів» // «Податки & бухоблік», 2021, № 17.

Коли ФОП отримує назад свої гроші, раніше сплачені постачальнику, це не дохід (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ). Тож ці гроші ніяк в обліку не відображаються. У регістрі обліку доходів ФОП нічого не записує.

Також оскільки спрощенці груп 1 — 3 без ПДВ не ведуть обліку витрат, то й коригувати у зв’язку з поверненням товарів нічого не потрібно.

Отже, ніяких змін у декларації теж не буде.

Гроші «пішли» від спрощенця груп 1 — 3 без ПДВ

Якщо ж ФОП, навпаки, сам повертає гроші покупцям, у цьому випадку треба провести коригування того доходу, який він уже записав до свого облікового регістру — при отриманні авансу/оплати за товари (роботи, послуги).

І тут може бути чотири ситуації, коли отримання оплати та її повернення відбулося:

1) в одному й тому ж місяці;

2) у різних місяцях одного кварталу;

3) у різних кварталах одного року;

4) у різних роках.

Давайте розглянемо приклади по кожній ситуації окремо.

1. Той самий місяць. Оскільки ФОП фіксує свій дохід у регістрі обліку доходів тільки раз на місяць, йому взагалі не варто записувати до регістру ту суму, яку він спочатку отримав як оплату, але в тому ж самому місяці повернув покупцю. Логічно, що ця сума «не засвітиться» і в декларації єдиноподатника.

Податківці теж дозволяють не показувати дохід, якщо ФОП отримав та повернув кошти протягом одного й того ж самого звітного періоду (категорія 107.01.07 БЗ).

Наприклад, якщо 09.09.2022 ФОП отримав аванс у розмірі 20 тис. грн, а 29.08.2022 повернув покупцю 13 тис. грн (і не мав інших операцій у серпні), то в кінці серпня в дохід він поставе лише 7 тис. грн.

img 1

* Якщо ФОП розшифровує, у якій формі отримано дохід.

Рис. 1. Регістр обліку доходів, якщо отримання доходу та його повернення відбулися в одному місяці

Як бачите, повернуті 13 тис. грн не потрапили ні в регістр обліку доходів, ні в декларацію ФОП-спрощенця. Згадка про них має бути лише в документах ФОП (наприклад, у листі-заяві про повернення авансу, угоді про розірвання договору тощо).

Якщо ж з якихось міркувань ФОП у своєму регістрі веде більш деталізований облік, наприклад щоденний, то суму повернення слід зазначити у графі для повернень (у нашому прикладі то графа 3). При цьому не бачимо нічого поганого, якщо за рахунок повернення у цей день сума скоригованого доходу (у нашому прикладі то графа 4) матиме від’ємне значення. Якщо графи для повернень у вашому регістрі немає, то можна записати суму повернення в ту ж колонку, що й основний дохід, але зі знаком «-».

2. Різні місяці одного кварталу. Якщо ж ФОП отримав аванс, скажімо, в серпні (20 тис. грн), а повернув його частину у вересні (15 тис. грн) і крім того, у вересні продав товару на 50 тис. грн (інших доходів не було), то в місяці отримання авансу показуємо дохід, а в місяці повернення грошей — зменшуємо дохід на суму повернення.

img 2

Рис. 2. Регістр обліку доходів, якщо отримання доходу та його повернення відбулися в різних місяцях одного кварталу

Для цього в регістрі обліку доходів можна ввести спеціальну колонку для повернень (у нашому прикладі — графа 3) або просто записувати суму повернення в ту ж колонку, що й основний дохід, але зі знаком «-».

Зверніть увагу: податківці дозволяють ФОП-єдиноподатникам віднімати суму повернення від доходу того звітного періоду, в якому ФОП фактично повертає кошти покупцю, а не від того звітного періоду, в якому він отримав такі кошти (категорія 107.01.07 БЗ)

У нашому прикладі на 15 тис. грн ми зменшуємо саме дохід вересня, а не серпня. Бо ФОП повернув покупцю частину авансу у вересні.

Це важливо, бо дає право не подавати уточнюючі декларації, а просто зменшити дохід поточного звітного місяця, кварталу чи року на суму повернення.

Втім, звітний період, що дорівнює місяцю, мають лише ті, хто сплачує ЄП за ставкою 2 %. У всіх інших спрощенців сума повернення, здійснена в рамках кварталу, взагалі не потрапить у декларацію! Дивіться — у нашому прикладі, якщо спрощенець працює в:

Таблиця. Отримання та повернення доходу, яке відбулося в різних місяцях одного кварталу

Група спрощенки

Звітує…

Як показати повернення 15 тис. грн у декларації?

СпецЄП 2 %*

Щомісяця

У декларації за вересень дохід буде менше на 15 тис. грн, а от уточненку за серпень подавати не треба

Група 3

Щокварталу

15 тис. грн, які ФОП отримав у серпні і повернув у вересні, взагалі не потраплять до декларації, бо отримання й повернення відбулося протягом одного й того ж самого кварталу/року

Групи 1 — 2

Раз на рік

* Якщо спрощенець-спецЄП повертає аванс, отриманий у період роботи на «звичайній» спрощенці, то можна спробувати подати уточненку. Детальніше про перехідні операції для спецЄП читайте у статті «Перехідні операції платника спецЄП: шпаргалка на всі випадки» // журнал «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

3. Різні квартали одного року. Для єдиноподатників груп 1, 2 чи спецЄП 2 % все буде точно так само, як у попередньому прикладі.

А от єдиноподатникам «класичної» групи 3 доведеться звітувати трішки інакше. Наприклад, ФОП отримав 30 тис. грн авансу в серпні, а повернув його покупцеві у грудні у зв’язку з розірванням договору. Крім того, в листопаді ФОП продав товару на 50 тис. грн. Інших доходів у нього не було.

У такому разі:

— у декларації за три квартали ФОП покаже 30 тис. грн доходу;

— а от у декларації за рік він може зменшити дохід на суму поверненого авансу і фактично показати замість 50 тис. грн лише 20 тис. грн доходу.

4. Різні роки. У цьому випадку вже навіть спрощенці груп 1 та 2 «засвітять» повернення в деклараціях:

— у тому році, коли отримали аванс, — ставимо його у доходи і показуємо в регістрі обліку доходів та у декларації єдиноподатника;

— а в тому році, коли ФОП повернув аванс покупцю, — показуємо в регістрі обліку доходів зменшення доходу, а в декларації дохід, зменшений на суму повернення.

Уточнюючу декларацію за минулий рік подавати не треба. Бо вона подається у разі виправлення помилок, а в нас помилки немає — є госпоперація з повернення оплати

Повернення у спрощенців групи 3 — платників ПДВ

З 01.01.2022 єдиноподатники групи 3 — платники ПДВ зобов’язані вести облік у Типовій формі обліку доходів та витрат та у порядку, який має встановити Мінфін. Але Мінфін ці форму та порядок ще й досі не затвердив. Вочевидь, зараз не до них…

Тому фактично спрощенці — платники ПДВ на сьогоднішній день продовжують вести облік у регістрі довільної форми. І доходи з витратами туди можна записувати раз на місяць, як то було встановлено до 01.01.2022*.

* При цьому ФОП групи 3 ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Як же показати в цьому Регістрі повернення? Якщо ФОП:

отримує гроші за товар, який він повернув постачальнику, або отримує назад аванс, то доходу немає (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ). Але витрати треба зменшити — на суму повернення. Втім нагадаємо, що сума витрат жодної ролі для спрощенця не відіграє (зазначається довідково);

повертає гроші покупцю, то тут діємо точно так, як і єдиноподатники групи 3 — неплатники ПДВ.

Але не забудьте провести ПДВ-коригування та скласти РК у зв’язку з поверненням товарів чи авансів*.

* У цьому вам допоможе наша стаття «Повернення та ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 68.

«Від’ємні» повернення

Трапляються ситуації, коли ФОП змушений повернути авансів більше, ніж він отримав доходу у звітному періоді. Як бути в цьому випадку? Чи можна в місяці повернення авансу записати в регістр обліку від’ємний дохід?

На наш погляд, це цілком допустимо. Бо спрощенці (всі, крім спецЄП) рахують свій дохід наростаючим підсумком з початку року. Тому якщо в якомусь місяці чи кварталі дохід вийде від’ємним, його можна буде перекрити за рахунок доходів майбутніх місяців/кварталів.

Наприклад, якщо ФОП груп 1 — 3 (не спецЄП) заробив в липні, серпні та вересні по 5 тис. грн, а в серпні йому довелося повернути покупцю 15 тис. грн, то його дохід за ІІІ квартал буде дорівнювати нулю, а регістр обліку доходів виглядатиме так:

img 3

Рис. 3. Регістр обліку доходів, якщо ФОП повертає покупцю більше, ніж заробив цього місяця

А якщо навіть дохід усього ІІІ кварталу виявиться від’ємним, — запитаєте ви, — що робити? Що ж, на цю суму можна буде зменшити доходи IV кварталу.

Ну добре. А якщо навіть доходів IV кварталу не вистачить, тоді що? У такому випадку ми б не радили переносити різницю на наступний рік. Бо спрощенці все-таки рахують свої доходи наростаючим підсумком у межах року. Тож із таким переносом можуть бути проблеми.

Тому якщо ви бачите, що сума повернення така, яку ви й до кінця року не заробите, тут краще не гратися з від’ємним доходом, а відразу подумати про подання уточнюючої декларації, щоб зменшити дохід, отриманий від покупця з самого початку.

Та

рекомендуємо запросити з цього приводу ІПК на своє ім’я. Особливо це стосується спецЄП, які рахують доходи окремо за кожен місяць, тобто без наростаючого підсумку

Рано чи пізно (можливо, вже після війни, бо зараз строки на надання ІПК зупинено п.п. 69.11 п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) вам її буде надано. І у вас буде шанс у разі необхідності якось відреагувати.

Бо в ПКУ не прописано механізму зменшення доходів на суму повернень, а податківці насправді і самі не знають, чого хочуть. Наприклад, юрособам-єдиноподатникам вони інколи дозволяють відображати від’ємний дохід при поверненнях і враховувати його в майбутніх звітних періодах (ІПК ДПСУ від 11.10.2019 № 751/6/99-00-04-04-03-15/ІПК). А інколи вимагають подавати уточнені деки та коригувати той дохід, який юрособа-спрощенець колись отримала, а зараз повертає покупцю (категорія 108.01.05 БЗ). Втім, від ФОП-єдиноподатників фіскали якраз не вимагають подавати уточнюючі деки (категорія БЗ 107.01.07 БЗ).

А якщо ФОП не хоче із цим заморочуватися, можна діяти так: повертати покупцям аванси частинами — не більше, ніж ФОП заробив цього місяця. Тоді ніяких від’ємних доходів не виникатиме, і можна буде спокійно зменшувати дохід поточного місяця на суму повернутих авансів. Втім на це ще має погодитися контрагент.

Товарний облік повернень

Багато єдиноподатників звільнені від ведення обліку товарних запасів (п. 12 ст. 3 Закону про РРО). Взагалі. Тому ніякого товарного обліку повернень у них немає.

Але деякі спрощенці все-таки зобов’язані вести товарний облік. Це:

платники ПДВ;

продавці технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

— продавці лікарських засобів, виробів медичного призначення;

— продавці ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Втім, вважаємо, навіть такі ФОП, якщо вони взагалі не здійснюють розрахункових операцій у розумінні Закону про РРО (тобто не приймають оплату готівкою чи карткою), облік товарних запасів за п. 12 ст. 3 Закону про РРО вести теж не повинні. Хоча податківці інколи з цим не погоджуються (більше деталей щодо цього знайдете у статті «А що з товарним обліком у ФОП під час війни?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 36).

У чому ж полягає товарний облік таких ФОП? Все просто: досить записати до Форми ведення обліку товарних запасів* реквізити документів про рух товарів (повернення товарів постачальнику чи повернення товарів від покупців). Повернення авансів в цій Формі якраз-таки не обліковується.

* Не плутайте з Типовою формою обліку доходів та витрат! Форма ведення обліку товарних запасів затверджена наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

Правила товарного обліку на спрощенці і на загальній системі — однакові. Тому якщо хочете конкретних прикладів, ви знайдете їх у статті цього номера, яка присвячена обліку повернень у ФОП-загальносистемників.

Висновки

  • Повернення товарів не змінює доходів і витрат спрощенця.
  • Якщо постачальник повертає спрощенцю оплату — це не дохід. Платники ПДВ повинні лише відкоригувати витрати, а інші спрощенці взагалі ніяких записів не роблять ні в
  • регістрі обліку доходів, ні в декларації.
  • Якщо спрощенець повертає оплату покупцю, то в місяці отримання оплати він ставить її в дохід, а в місяці повернення — зменшує доходи на суму повернення.
  • Якщо отримання оплати та її повернення відбулося в межах одного й того ж звітного періоду (місяць, квартал, рік), то сума повернення взагалі не потрапить до декларації єдиноподатника.
  • У будь-якому випадку слід подбати про наявність первинки, що підтверджує підстави повернення та статус коштів, які повертаються.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі