Теми статей
Обрати теми

Розрахунок коригування до помилкової податкової накладної заблоковано

Солошенко Людмила, податковий експерт
Щоб обнулити зайву помилкову податкову накладну (ПН) (виписану не тією датою), склали до неї зменшуючий розрахунок коригування (РК). Але його заблокували. Які документи подавати на розблокування? Чи можна не розблоковувати РК?

Обнулити зайву помилкову податкову накладну вийде, якщо розблоковувати РК. Зазвичай для розблокування подають розблокувальні документи, перелічені в п. 5 Порядку № 520*. Проте оскільки в цьому випадку заблоковано РК до помилкової ПН, зібрати повноцінний комплект розблокувальних документів (як при звичайному розблокуванні) не вийде. Адже підтвердна первинка на помилку просто відсутня. Тому для проведення розблокування за цих обставин необхідно повідомити податківцям про те, що заблоковано РК до помилкової ПН. Для цього можна подати контролерам пояснення, в яких зазначити: «РК складено для виправлення помилкової податкової накладної (виписаної з помилковою датою), документи відсутні, просимо прийняти рішення про розблокування РК». Нагадаємо, що подавати пояснення щодо заблокованого зменшуючого РК (відправленого на реєстрацію покупцем — платником ПДВ) повинен постачальник (БЗ 101.18).

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригувань в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

А що коли РК кинути і не розблоковувати? Розберемо наслідки виходячи з того, який виправляючий РК складався: РК-103 чи РК-20.

РК-103. У такому разі слід врахувати: якщо помилку виправляти, скажімо, звичайним зменшуючим РК-103 в іншому періоді, то навіть після виправлення помилки ліміт у продавця, на жаль, усе одно не відновиться. Усе тому, що ні помилкові ПН, ні виправляючі РК до них у декларації не відображаються (БЗ 101.24; лист ДПСУ від 28.12.2021 № 4809/ІПК/99-00-21-03-02-06). А оскільки зменшуючий РК врахується у формулі ліміту, але не врахується в декларації, у продавця виникне ∑Перевищ (детальніше про це див. «Помилкова податкова накладна і регліміт» // «Податки & бухоблік», 2021, № 90). Причому підхід, скажімо, показувати помилкову ПН зі зменшуючим РК у деклараціях (для усунення виниклого ∑Перевищ) — не вихід, оскільки він свідомо призводить до викривлення ПДВ-звітності.

Тож при запізнілому виправленні ПН (у наступних періодах) ліміт не відновиться, нібито помилку взагалі не виправляли. Тому наслідки, по суті, будуть тими ж, як у разі, якщо просто кинути і не розблоковувати РК.

РК-20. Інша річ, якщо помилку виправляли через РК-20. Адже в цьому випадку за операцією помилково задвоїли ПН (склали помилкову ПН з неправильною датою, а також є ПН на правильну дату). А п. 24 Порядку № 1307** передбачено, що РК-20 може бути складений, якщо на операцію постачання з одним і тим же покупцем помилково зареєстровано декілька ПН. І за умови, що табличні частини (показники розділу Б) правильної і помилкової (зайвої) ПН повністю збігаються (п.п. 3 п.п. 4.6.1 листа ДФСУ від 27.11.2018 № 36942/7/99-99-15-03-02-17).

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

Тобто скласти РК-20 можна, якщо на операцію зареєстрована і друга правильна ПН. Тоді помилкову зайву ПН з неправильною датою можна обнулити за допомогою РК-20 (тобто з типом причини «20» у шапці). При цьому в гр. 2.1 такого РК зазначають код причини коригування 301 «Виправлення помилки». Детальніше про заповнення РК-20 див. «Помилки в даті та номері ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 56.

Плюс РК-20 у тому, що він усуне всі наслідки помилки, тобто не лише обнулить зайву ПН, але й поверне (відновить) регліміт

Тому в інтересах продавця РК-20 спробувати все ж розблоковувати — інакше ліміт не повернути. А якщо податківці пришлють відмову, то відмовне рішення фіскалів можна оскаржити (в адміністративному або судовому порядку). Детальніше про оскарження див. «Оскаржуємо незаконне блокування» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46.

Ну а ще зверніть увагу: якщо в першій ситуації (коли складено РК-103) спочатку розблокувати такий РК-103, а потім скласти порожній РК-20 (з порожньою табличною частиною, абзац сьомий п. 24 Порядку № 1307), то за допомогою його вийде повернути ліміт. Причому можливість складання РК-20 після РК-103 у такому разі визнають і контролери (лист ДПСУ від 20.10.2021 № 3930/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Або ще, як варіант, можна щодо заблокованого РК-103 домогтися від податківців відмови в реєстрації. Для цього — подати контролерам пояснення, що реєструвати такий РК не треба. Ну, наприклад, що «РК складено до помилкової податкової накладної (виписаної з помилковою датою), документи відсутні, просимо прийняти рішення про відмову в реєстрації». Детальніше див. «Чому блокують РК і що з цим робити» // «Податки & бухоблік», 2021, № 5.

У відповідь податківці повинні прислати рішення про відмову в реєстрації РК. Тоді після того, як у реєстрації РК-103 відмовлено, можна вслід подавати на реєстрацію РК-20. Адже він допоможе й обнулити зайву помилкову ПН, і відновити ліміт.

Отже, якщо блокування не проігнорувати, а спершу будь-яким способом розібратися із заблокованим РК-103, то після цього через РК-20 можна повернути ліміт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі