Теми статей
Обрати теми

ФОП захворів у 2023: що з лікарняними?

Клец Віталіна, податковий експерт
Останнім часом на слуху зміни у виплаті лікарняних. Чи може ФОП отримати лікарняні під час війни? Яку суму? І куди звертатися за виплатою? Зараз усе розкажемо.

Які ФОП мають право на лікарняні?

Право на лікарняні мають ФОП, яким оформлено листок непрацездатності — за умови, що вони сплачують ЄСВ «за себе». Якщо ж ФОП користується «воєнною» можливістю не сплачувати ЄСВ, лікарняні йому «не світять» (про що детальніше у статті «ФОП не сплачує ЄСВ «за себе»: що з лікарняними/декретними» // «Податки & бухоблік», 2023, № 26). Думаєте, а чи не сплатити ЄСВ «за себе» зараз, щоб отримати лікарняні? Забудьте, «математично» воно того не варте — більше витратите, ніж отримаєте виплат.

Чи може отримати лікарняні ФОП, який працює за наймом?

Звісно, може, але тільки один раз. Двічі (і як ФОП, і як працівнику) йому лікарняні не заплатять. При цьому ФОП — найманий працівник з основним місцем роботи буде отримувати лікарняні саме як найманий працівник (більше деталей знайдете у статті «ФОП не сплачує ЄСВ «за себе»: що з лікарняними/декретними» // «Податки & бухоблік», 2023, № 26).

Хто виплачує лікарняні?

З 01.01.2023 — ПФУ. Щоб отримати виплату, треба подати заяву-розрахунок лікарняних на порталі ПФУ та додати до неї всі необхідні документи. Як скласти заяву-розрахунок на порталі ПФУ, ми розповідали у статті «Вагітна у 2023-му: як ФОП розрахувати декретні та подати заяву-розрахунок до ПФУ?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 30. Декретні це чи лікарняні, різниці немає.

Якщо відправити заяву онлайн не виходить, можна подати її на папері (з електронною копією на флешці) до головних управлінь ПФУ в областях та м. Києві за основним місцем обліку ФОП (абз. 4 п. 1 постанови № 28-3*).

* Постанова Правління ПФУ «Деякі питання фінансування для здійснення виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 21.12.2022 № 28-3.

Яким повинен бути формат електронної копії, наразі невідомо. Краще уточнити це в вашому ПФУ.

За лікарняними можна звернутися протягом 6 місяців після закриття лікарняного

Хоча не варто затягувати. Подати заяву-розрахунок до ПФУ можна відразу після набуття лікарняним статусу «Готово до сплати».

Як розрахувати лікарняні?

ФОП рахує суму лікарняних самостійно. Для цього треба знати правила розрахунку лікарняних. Давайте їх пригадаємо. Благо суттєвих змін не було (див., зокрема, статтю «Лікарняні-2023: від отримання до оплати» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

Правило 1. Перші 5 календарних днів лікарняного ПФУ не оплачує взагалі. Вихідні це дні чи робочі — неважливо.

Правило 2. Решту днів лікарняного оплачує ПФУ. Знову ж таки не важливо, вихідні це дні, святкові чи робочі. Наприклад, якщо лікарняний тривав 15 календарних днів, то Фонд оплатить тільки останні 10 днів хвороби.

Правило 3. Лікарняні = (кількість днів хвороби, зазначених у лікарняному - 5) х середньоденний дохід х коефіцієнт стажу.

Коефіцієнт стажу дорівнює (ст. 17 Закону № 1105*):

0,5, якщо страховий стаж ФОП менше 3 років;

0,6, якщо страховий стаж ФОП від 3 до 5 років;

0,7, якщо страховий стаж ФОП від 5 до 8 років;

1, якщо страховий стаж ФОП більше 8 років або незалежно від стажу, якщо ФОП — пільговик (чорнобилець, ветеран війни, донор з правом на пільгу тощо).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Отже, кількість днів хвороби ми беремо з листка непрацездатності, тому залишається тільки розрахувати страховий стаж ФОП та його середньоденний дохід.

Як розрахувати страховий стаж ФОП для лікарняних?

Для розрахунку стажу неважливо, переривався він чи ні. Враховується загальна тривалість стажу. Але зверніть увагу:

нам потрібен не пенсійний стаж, а саме страховий стаж для оплати лікарняних, а до 2011 року ці стажі могли відрізнятися,

бо тоді замість ЄСВ підприємці сплачували окремо пенсійні внески і окремо страхові внески на випадок непрацездатності (останніми часто-густо нехтували).

То як же визначити стаж ФОП для оплати лікарняних*? Дивіться:

* Вам може стати у пригоді стаття «Страховий стаж для лікарняних: де взяти, як рахувати?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 76.

— якщо ФОП працював за трудовим договором, то весь період роботи* включається до стажу (орієнтуємося на записи в трудовій книжці, довідку ОК 7). При цьому якщо сума ЄСВ, сплаченого за відповідний місяць, буде менше мінстрахвнеску, то в страховий стаж увійде лише частина місяця. Її знаходимо так: суму ЄСВ, сплачену за відповідний місяць, ділимо на розмір мінстрахвнеску цього місяця;

— якщо він працював тільки як ФОП, то стаж з 01.01.2011 і по сьогодні можна дізнатися з довідки за формою № ОК-7;

Маєте електронний підпис? Замовте довідку ОК-7 в ПФУ онлайн за пару кліків: portal.pfu.gov.ua

— підприємницький стаж спрощенця (єдиноподатника чи фікспатентника) з 2004 по 2011 — це місяці, за які він сплатив єдиний податок/фіксований податок (можна попросити довідку в податковій про сплату);

Не варто використовувати довідку ОК-5 за періоди до 2011 року. Хоча її і можна сформувати з 2000 року, але і ній зазначено пенсійний стаж, а не стаж для оплати лікарняних (тобто можуть бути розбіжності) — лист Мінсоцполітики від 27.04.2018 № 613/0/51-18/218

— підприємницький стаж спрощенця (єдиноподатника, спецпатентника чи фікспатентника) з 1998 по 2004 — це всі місяці роботи підприємцем (достатньо мати довідку про реєстрацію підприємцем);

— підприємницький стаж загальносистемника до 2011 — це тільки ті місяці, за які він сплачував страхові внески до Фонду «непрацездатності» (за підвищеною ставкою). Зазвичай підприємці цього не робили, тому цей період до їх страхового стажу для лікарняних не йшов.

Як розрахувати середньоденний дохід?

Треба дохід за певний період поділити на кількість днів у цьому періоді.

Який період взяти для розрахунку, дивіться в таблиці.

Період, за який розраховуємо середньоденний дохід для лікарняних

До хвороби ФОП здійснював діяльність

Розрахунковий період

(п. 25 Порядку № 1266*)

Приклад

Рік або довше

12 повних календарних місяців роботи ФОП (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому відкрито лікарняний лист

Лікарняний лист відкрито 05.04.2023. Розрахунковий період: квітень 2022 — березень 2023 включно (= 365 календарних днів).

Середньоденний дохід = дохід, з якого ФОП сплатив ЄСВ «за себе» з квітня 2022 по березень 2023 : 365

Менше року

всі повні місяці (з 1-го по 1-ше число) роботи ФОП

ФОП зареєструвався 05.01.2023, а захворів 11.04.2023. Розрахунковий період: лютий — березень 2023 (= 59 календарних днів).

Середньоденний дохід = дохід, з якого ФОП сплатив ЄСВ «за себе» у лютому та березні 2023 : 59

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Де взяти дані про щомісячний дохід, з якого ФОП сплачував ЄСВ «за себе» протягом розрахункового періоду? Звісно, з ЄСВ-додатка до декларації:

за минулий рік (тип «звітна»);

і за поточний рік (тип «звітна» та одночасно «довідково»), яку заповнюємо з 01.01.2023 по місяць хвороби включно.

Увага: в розрахунок ідуть доходи тільки за ті місяці, за які ФОП сплатив ЄСВ «за себе»!

Щоправда, є деякі дні й місяці, які з розрахункового періоду можна (і потрібно) викинути:

— дні, протягом яких ФОП хворів, що підтверджено листком непрацездатності;

— дні декрету, підтверджені листком непрацездатності.

Інші поважні причини, щоб викинути дні з розрахункового періоду, які не стосуються ФОП (стосуються лише найманих працівників) — п. 3 Порядку № 1266.

На жаль, можливість не сплачувати ЄСВ під час воєнного стану не є поважною причиною, щоб виключити місяці, за які не сплачено ЄСВ, з розрахункового періоду

Тому якщо ФОП не сплачував ЄСВ «за себе» за якийсь місяць розрахункового періоду через «воєнну» можливість не сплачувати ЄСВ*, дохід за цей місяць = 0,00. А це означає, що середньоденний дохід у нього буде меншим порівняно з тим ФОП, який сплачував ЄСВ «за себе» за всі місяці розрахункового періоду.

* Про можливі проблеми з отриманням виплат у ФОП, які не сплатили ЄСВ «за себе» за всі 12 місяців перед хворобою, ми писали в статті «ФОП не сплачує ЄСВ «за себе»: що з лікарняними/декретними» // «Податки & бухоблік», 2023, № 26.

Приклад. ФОП захворів у квітні 2023. Лікарняний видано на 10 днів. Стаж підприємця — 10 років.

З березня по грудень 2022 року він не сплачував ЄСВ «за себе», а з 01.01.2023 почав платити мінімум (22 % від 6700 грн).

Тоді розрахунковий період: квітень 2022 — березень 2023. Протягом цього періоду ФОП оплатив ЄСВ «за себе» тільки за три місяці: січень, лютий, березень 2023 року. А значить, його середньоденний дохід = 3 х 6700 : 365 = 55,07 грн/день.

Не забуваємо, що перші 5 днів лікарняного ПФУ взагалі не оплачує. Ну а за решту днів лікарняні складуть 55,07 х 5 х 1 = 275,35 грн.

Не густо. І це ще якщо ПФУ взагалі погодиться їх виплатити (бо не виключено, що ПФУ ставитиме за умову сплату ЄСВ за всі 12 місяців перед хворобою).

Важливо! На відміну від декретних, по лікарняних немає нижньої межі середньоденного доходу. От який середній дохід вийде, хай навіть 1 грн/день, з такого лікарняні вам і виплатять. Ніхто їх не буде «дотягувати» до мінімалки.

А от верхня межа, звісно, є (п. 2, п. 29 Порядку № 1266). У 2023 добуток середньоденного доходу та коефіцієнта стажу:

≤ 3301,58 грн/день (розрахований з 15 мінзарплат) — для всіх ФОП;

≤ 220,11 грн/день (розрахований з мінзарплати) — для тих ФОП, у яких страховий стаж за останні 12 місяців перед хворобою менше 6 місяців (наприклад, якщо ФОП тільки-но зареєструвався і відразу захворів).

Чи треба сплачувати податки та ЄСВ з отриманих лікарняних?

Лікарняні — не підприємницький дохід ФОП. Тому

отримані лікарняні не треба записувати до регістру обліку доходів (та витрат) чи сплачувати з них підприємницькі податки і ЄСВ «за себе»

Але лікарняні вважаються громадянським доходом фізособи. Тому з них треба сплатити ПДФО та ВЗ (ПДФО-звільнення з п.п. 165.1.1 ПКУ для лікарняних, на жаль, не працює). Втім, за правилами, утримати ПДФО та ВЗ з лікарняних підприємця має ПФУ як податковий агент. З цим погоджуються і податківці у категорії 103.02 БЗ (ср. ).

А якщо ПФУ не утримає податки? Це — проблеми ПФУ. Бо сам ФОП у такому разі звільнений від штрафів та сплати податкового зобов’язання (ст. 1251 ПКУ).

Та на практиці фонди не горять бажанням утримувати податки та подавати об’єднану звітність про лікарняні, виплачені підприємцям. А отже,

ФОП вимушені самостійно сплачувати ПДФО та ВЗ з суми лікарняних. Благо хоч ЄСВ з цих сум не треба сплачувати

Як отримати лікарняні та відзвітувати за них?

Щоб отримати лікарняні, вам доведеться пройти ті ж самі 12 кроків, як і при отриманні декретних*: сформувати розпорядження про призначення лікарняних та довідку про розрахунок їх суми, відкрити спецрахунок для лікарняних, надати податківцям «довідкову» декларацію з ЄСВ-додатком за період з початку року до місяця хвороби (включно), отримати від них довідку про сплату ЄСВ і подати до ПФУ заяву-розрахунок на отримання виплати.

* Про них ми розповідали в статті «12 кроків, які відділяють ФОП від декретних у 2023 році» // «Податки & бухоблік», 2023, № 28.

А як отримаєте гроші, треба буде ще ухитритися відзвітувати про них перед ПФУ. На це є лише місяць.

Онлайн-звітування поки що недоступне. Згідно з п. 1 постанови № 28-3 повідомлення може подаватися у паперовій формі разом з електронною формою на електронному носії інформації головним управлінням ПФУ в областях та м. Києві за основним місцем обліку страхувальників.

Тому беремо звіт з додатка 2 до Порядку № 12* (бо нового бланка ПФУ поки що не затвердив), заповнюємо його, телефонуємо до свого відділення ПФУ, уточнюємо деталі, як саме подати звіт, та звітуємо.

* Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління Фонду соцстраху від 19.07.2018 № 12.

Висновки

  • Отримати лікарняні можуть ФОП, яким оформлено листок непрацездатності за умови, що вони сплачують ЄСВ «за себе».
  • З 01.01.2023 лікарняні виплачує ПФУ.
  • Перші 5 днів хвороби не оплачуються. ПФУ оплачує решту днів хвороби, починаючи з 6-го дня.
  • Подати заяву на отримання лікарняних можна на порталі ПФУ протягом 6 місяців після закриття лікарняного.
  • Якщо у ФОП менше 8 років стажу, сума лікарняних буде оплачена не 100 %, а менше (50 %, 60 % або 70 % — залежно від стажу).
  • Середньоденний дохід для розрахунку лікарняних розраховується за 12 календарних місяців перед хворобою: дохід, з якого сплачено ЄСВ «за себе», ділимо на 365.
  • ПФУ зобов’язаний утримати ПДФО та ВЗ з лікарняних, але, скоріш за все, він змусить самих ФОП сплачувати ці податки. ЄСВ з лікарняних не сплачуємо взагалі.
  • Не забудьте відзвітувати перед ПФУ про отримані лікарняні. На це є місяць.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі