Теми статей
Обрати теми

Приймаємо на роботу учнів та студентів

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Останні роки молодь все частіше намагається працювати паралельно з навчанням або підробити у період канікул. До того ж воєнні часи сприяють більш ранньому дорослішанню та як наслідок початку кар’єри. Тож якщо ви готові до співпраці з молодими кадрами, дізнавайтеся про особливості працевлаштування учнів та студентів з нашої статті.

Всі здобувачі освіти мають повне право на трудову діяльність у позанавчальний час (ч. 1 ст. 53 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII). Виняток — здобувачі вищої освіти вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, яким присвоєно військове або спеціальне звання (ч. 1 ст. 62 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII).

Процедура прийняття на роботу учнів та студентів в цілому здійснюється за загальними правилами, але з урахуванням деяких особливостей.

З якого віку дозволено працювати?

Почнемо з того, що

за загальним правилом, вік, з якого допускається прийняття осіб на роботу, — 16 років

Водночас при дотриманні певних умов трудовий договір може бути укладений з особами молодше 16 років (див. ст. 188 КЗпП).

Особи, які досягли 15 років, можуть прийматися на роботу за умови надання на це згоди одного з батьків або особи, що його замінює. Звісно, доцільно отримати письмову згоду, щоб виключити можливі спори щодо того, чи була вона. Форма згоди — довільна.

Осіб, які досягли 14 років, роботодавець має право приймати на роботу за одночасного дотримання таких трьох умов, а саме, якщо такі особи:

1) надали згоду на працевлаштування одного з батьків або особи, що його замінює;

2) є здобувачами освіти закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти, та здобувають початкову, базову середню чи профільну середню освіту;

3) приймаються для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час.

З віковими особливостями прийняття на роботу визначилися. Проте перш ніж починати оформлення трудових відносин з учнем або студентом, з’ясуйте ще декілька важливих моментів.

До старту трудових відносин

Перед тим як прийняти рішення про працевлаштування неповнолітнього, тобто особи до 18 років, проштудіюйте Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затверджений наказом МОЗ від 31.03.94 № 46. Це дозволить визначитися, чи маєте ви право прийняти таку особу на ту роботу/посаду, на яку плануєте.

Якщо робота пов’язана з підніманням та переміщенням важких речей, то зверніть увагу на Граничні норми.., затверджені наказом МОЗ від 22.03.96 № 59.

Якщо робота буде провадитися у нічний час, то немає сенсу приймати на неї осіб молодше 18 років, оскільки для них така робота заборонена (ст. 192 КЗпП).

Крім того, направте неповнолітнього на медичний огляд, оскільки відповідно до ст. 191 КЗпП

до прийняття на роботу всі особи молодше 18 років повинні пройти попередній медичний огляд

Надалі, до досягнення 21 року, обов’язковий медичний огляд для таких працівників повинен бути щорічною традицією. Проведення попередніх і щорічних медоглядів регулюється Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246. Якщо на медогляді виявлять, що запропонована робота протипоказана за станом здоров’я, укладати трудовий договір з такою особою заборонено (ч. 7 ст. 24 КЗпП).

Далі поговоримо про документи, які необхідно запросити у потенційного працівника.

Документи для працевлаштування

Перелік документів, які мають надати особи при оформленні на роботу, наведений у ч. 2 ст. 24 КЗпП. Про них розповідали в статті «Приймаємо на роботу за новими правилами» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57. Тож детально на ньому зупинятися не будемо, а акцентуємо увагу лише на тих особливостях, що стосуються теми нашої розмови.

Документ про трудову діяльність. При укладенні трудового договору особа надає трудову книжку (у разі її наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування.

Якщо учень або студент вперше приймається на роботу, він може виявити бажання оформити трудову книжку. Не відмовляємо. Оформлюємо трудову не пізніше 5 днів після прийняття на роботу. Якщо особа просить внести відомості про прийняття — вносимо.

Трудові книжки у себе не зберігаємо. Після внесення відповідних записів повертаємо їх працівникам.

Військово-обліковий документ. Коли приймаємо юнаків, розуміємо, що можемо мати справу з допризовниками та призовниками.

Якщо приймаємо на роботу призовника, то перевіряємо наявність у нього посвідчення про приписку до призовної дільниці. Річ у тім, що звичайні підприємства зобов’язані вести персональний військовий облік призовників віком від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років.

Що стосується допризовників, то тут підприємству слід не забути у рік досягнення працівником 17 років скласти та подати до 1 грудня до ТЦК та СП списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць (додаток 6 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487).

Укладаємо трудовий договір

Усний чи письмовий? Якщо учень/студент, якого приймаємо на роботу, не досяг 18 років (неповнолітній), то п. 5 ч. 1 ст. 24 КЗпП вимагає укласти з ним трудовий договір в письмовій формі. Проте у період дії воєнного стану дозволено визначати форму трудового договору за згодою сторін (ч. 1 ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ, далі — Закон № 2136). Тож

до припинення/скасування воєнного стану роботодавець може домовитися з неповнолітнім працівником про усну форму трудового договору

А вже після закінчення війни треба буде укласти письмовий трудовий договір з працівником, якому ще не виповнилося 18 років.

Строковий чи безстроковий? Тут діють загальні правила. З учнями та студентами можна укладати як безстроковий, так і строковий трудовий договір на визначений строк, установлений за погодженням сторін, або на час виконання певної роботи.

Якщо укладаєте строковий трудовий договір, то врахуйте приписи ч. 3 ст. 23 КЗпП. Вона зобов’язує роботодавця інформувати працівників, які працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, що відповідають їх кваліфікації та передбачають можливість укладення безстрокового трудового договору.

Основне місце чи сумісництво? Відносини між учнем/студентом та навчальним закладом не є трудовими. На цьому наголошувалось у п. 14 постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.99 № 13 (ср. ).

Тому

якщо особа лише навчається і ще ніде не працює, то її слід приймати за основним місцем роботи

Адже сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час (ст. 1021 КЗпП).

Про визначення місця роботи як основного працівнику доцільно зазначити у заяві про прийняття на роботу (див. лист Мінекономіки від 07.10.2021 № 4712-06/49022-07).

Чи можливе випробування? Частина 3 ст. 26 КЗпП забороняє встановлювати випробування особам, які не досягли 18 років. Проте у період дії воєнного стану випробування може бути встановлено для будь-якої категорії працівників (ч. 2 ст. 2 Закону № 2136).

Режим роботи. Якщо приймаємо на роботу учня/студента старше 18 років, то тут без особливостей. А ось для неповнолітніх працівників ст. 51 КЗпП встановлює скорочену тривалість робочого часу (див. таблицю нижче).

Скорочена тривалість робочого часу неповнолітніх

Категорії неповнолітніх працівників

Скорочена тривалість робочого часу

Особи віком від 16 до 18 років

36 годин на тиждень

Особи віком від 15 до 16 років (учні* віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул)

24 години на тиждень

* Учні загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів (ч. 3 ст. 194 КЗпП).

Увага! Скорочена тривалість робочого часу означає, що час, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки, скорочується, однак працівник має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу.

Крім того, тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу для осіб відповідного віку, наведеної у таблиці вище. Зверніть увагу, що тут мова не про встановлення скороченого робочого часу, а про прийняття на неповний робочий час працівника із скороченим робочим часом.

Цікавий нюанс. Збільшувати скорочену норму тривалості робочого часу для неповнолітніх у період дії військового часу не можна, навіть якщо вони працюють на об’єктах критичної інфраструктури (ч. 8 ст. 6 Закону № 2136).

Відпочинок. Для неповнолітніх безперервний щотижневий відпочинок не може становити менше ніж 42 години, навіть під час дії воєнного стану (ч. 8 ст. 6 Закону № 2136, ст. 70 КЗпП). Для працівників старше 18 років тривалість щотижневого безперервного відпочинку на період воєнного стану може бути скорочена до 24 годин (ч. 5 ст. 6 Закону № 2136).

Щорічна основна відпустка для неповнолітніх працівників надається тривалістю 31 календарний день (ч. 2 ст. 75 КЗпП). Скористатися цією відпусткою такі працівники можуть у зручний для них час.

Як оформлюємо? Укладення трудового договору (як усного, так і письмового) оформлюємо наказом (розпорядженням) про прийняття на роботу. Із наказом ознайомлюємо працівника під підпис.

До допуску до роботи повідомте податківців про прийняття працівника на роботу (за формою, затвердженою постановою КМУ від 17.06.2015 № 413).

Крім того, до початку роботи треба повідомити учню/студенту стандартний перелік інформації, наведений у ст. 29 КЗпП (див. статтю «Приймаємо на роботу за новими правилами» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57).

Оплата праці

Розмір зарплати. Оклади (тарифні ставки) учням/студентам не занижуємо порівняно з іншими працівниками, які працюють на таких же посадах. Стежимо, щоб розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці був не нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Працівникам молодше 18 років при скороченій тривалості робочого часу (див. таблицю вище) виплачуємо зарплату в такому ж розмірі, як і працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи. Якщо такий працівник допущений до відрядних робіт, то його працю оплачуємо за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників (ст. 194 КЗпП).

Якщо особа працює на умовах неповного робочого часу, то оплата праці провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. При цьому враховується повна чи скорочена норма робочого часу, встановлена законодавством для такої категорії осіб.

Непрацездатні виплати. Учні/студенти, що працюють на підставі трудових договорів, є застрахованими особами. Тож у разі настання страхового випадку такі особи мають право на лікарняні та допомогу по вагітності та пологах на загальних підставах.

Оподаткування. Здійснюємо за загальними правилами. Разом з тим, якщо працівник, що паралельно навчається, не отримує стипендії з бюджету або отримує спонсорську стипендію (не з бюджету) і його зарплата за місяць не перевищує 3760 грн, то він може скористатися правом на податкову соціальну пільгу (ПСП) у підвищеному розмірі (у 2023 році — 2013 грн) (п.п. «г» п.п. 169.1.3 і п.п. 169.2.3 ПКУ).

Для отримання права на застосування «студентської» ПСП йому потрібно буде надати: (1) заяву про застосування ПСП; (2) довідку з навчального закладу про те, що така особа дійсно навчається в цьому навчальному закладі та не отримує стипендії з бюджету.

Облік неповнолітніх та трудові гарантії

Облік неповнолітніх. За вимогою ст. 189 КЗпП

роботодавці, у яких працюють неповнолітні працівники, зобов’язані вести спеціальний облік таких осіб

Мінсоцполітики в листі від 04.09.2013 № 697/021/106-13 пропонувало вести його в довільній формі, наприклад, у Журналі обліку працівників, які не досягли 18 років. Зазначайте в ньому дати народження працівників.

Трудові гарантії. Працівників молодше 18 років ст. 192 КЗпП забороняє залучати до нічних, надурочних робіт, роботи у вихідні дні.

Звільнення. Працівників старше 18 років звільняємо в загальному порядку. А ось з неповнолітніми працівниками окрема історія.

Звільнення працівників молодше 18 років з ініціативи роботодавця допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей. Причому якщо це звільнення на підставі пп. 1, 2 чи 6 ст. 40 КЗпП, то воно допускається тільки у виключних випадках і з обов’язковим працевлаштуванням.

Ну ось ми з вами й розібралися із учнівсько-студентськими питаннями. Упевнені, що тепер ви в них орієнтуєтеся як риба у воді й готові прийняти на роботу учня або студента хоч зараз.

Висновки

  • За загальним правилом, не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. З наведеного правила є винятки, які стосуються осіб 14 та 15 років.
  • Особи віком до 18 років перед працевлаштуванням мають пройти попередній медичний огляд.
  • Під час дії воєнного стану роботодавець може домовитися з неповнолітнім працівником про укладення трудового договору в усній формі. Проте незалежно від форми договору повідомляємо податківців про прийняття працівника на роботу.
  • Якщо особа навчається й ніде не працює, то працевлаштовуйте її за основним місцем роботи.
  • Якщо учень/студент не отримує стипендію з бюджету, до його зарплати може бути застосована ПСП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі