Теми статей
Обрати теми

Перенесення строків податкових перевірок

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Податківці хочуть прийти на перевірку. Але всі працівники роз’їхалися, бухгалтер працює віддалено. Чи можна перенести перевірку? Чи є якісь інші підстави зупинити перевірку? Давайте розберемося.

Перенесення перевірки через відсутність посадових осіб

Узагалі-то, можливості перенесення строків проведення документальних планових, позапланових та фактичних перевірок з будь-яких причин відсутності посадових осіб підприємства (у зв’язку із хворобою, відпусткою, відрядженням тощо) ПКУ не передбачено (див. БЗ 130.01, діяла до 27.02.2023, роз’яснення ГУ ДПС у Луганській обл. від 06.04.2021).

Адже якщо установчими документами не передбачено покладання на іншу особу організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків на випадок відсутності керівника та головного бухгалтера з об’єктивних причин (відпустка, відрядження, лікарняний тощо), тоді на виконання таких функцій відповідними організаційно-розпорядчими документами тимчасово призначається інша уповноважена особа. Тож,

враховуючи позицію податківців, навряд чи для них буде аргументом віддалена робота бухгалтера

Інша справа — зупинення податкової перевірки.

Зупинення податкової перевірки

Загальні норми. За правилами п. 82.4 ПКУ проведення документальної планової та позапланової перевірки платника податків (крім суб’єкта малого підприємництва) може бути зупинено за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу.

Зупинення документальної планової, позапланової перевірки перериває перебіг строку проведення перевірки в разі вручення платнику податків або його уповноваженому представнику в порядку, визначеному абзацом першим п. 82.4 ПКУ, наказу про зупинення такої перевірки (див. БЗ 130.01).

При цьому перевірка може бути зупинена:

— на загальний строк, що не перевищує 30 робочих днів;

— на строк, необхідний для завершення проведення експертизи, отримання інформації від іноземних державних органів щодо діяльності платника податків, завершення розгляду судом позовів з питань, пов’язаних з предметом перевірки, відновлення платником податків втрачених документів.

Особливості воєнного часу. Однак під час дії воєнного стану п.п. 69.21 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачена ще низка підстав зупинення перевірок. Так, зупиняються документальні та фактичні перевірки, які були розпочаті, але не можуть бути завершені:

1) у зв’язку з відсутністю безпечного доступу, допуску до територій, приміщень, майна та до документів підприємства — тобто за обставин, зазначених у п.п. 69.21 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, або

2) у зв’язку з поданням повідомлення та з урахуванням вимог, передбачених п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, — тобто подання повідомлення про неможливість вивезення первинних документів у зв’язку з їх знаходженням на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на тимчасово окупованих територіях (докладно про це див. у статтях «Не вберегли первинку: особливості у воєнний стан» // «Податки & бухоблік», 2022, № 82 і «Первинку знищено війною — що робити?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 50), та/або

3) за вмотивованою заявою платника податків, крім перевірок з підстави, визначеної п.п. 78.1.8 ПКУ (в частині декларування бюджетного відшкодування ПДВ).

Зупиняються перевірки до завершення дії зазначених обставин та/або усунення перешкод щодо їх проведення за наказом керівника (його заступника або уповноваженої особи) податкового органу. Копію наказу надішлють до електронного кабінету платника податків. І одночасно на його електронну адресу відправлять інформацію про вид документа, дату та час його надіслання до електронного кабінету.

При цьому перебіг строку проведення перевірки зупиняється і в подальшому буде поновлений на невикористаний строк після усунення перешкод та/або обставин, які зумовили зупинення проведення перевірки.

Вмотивована заява. Отже, аби зупинити перевірку, ви можете подати фіскалам вмотивовану заяву. Що мається на увазі під вмотивованою заявою у п.п. 69.21 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, на жаль, не розшифровується.

Утім, виходячи із загальної трактовки,

вмотивована заява відрізняється від простої тим, що в ній не лише викладається прохання, а й дається його обґрунтування, пояснюються причина та мотиви

Після основного тексту вмотивованої заяви перед підписом не зайвим буде вказати, які саме підтвердні документи до неї додаються — їх перелік.

Відтак, ніхто вам не забороняє письмово звернутися до керівника податкового органу і аргументувати свою позицію щодо необхідності зупинення перевірки — подати вмотивовану заяву. І тоді, можливо, перевірку зупинять.

Перенесення строків перевірки у разі втрати документів

Строки проведення документальної планової або позапланової перевірки (крім перевірок бюджетного відшкодування і ПДВ-мінуса) можуть бути перенесені, але не більше ніж на 120 днів, у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених в пп. 44.1 і 44.3 ПКУ. Але для цього контролерів слід своєчасно сповістити в порядку, встановленому п. 44.5 ПКУ, — письмово повідомити протягом 5 днів із дати такої події. Докладно про послідовність кроків при втраті первинних документів і процедуру їх відновлення читайте у статті «Відновлюємо втрачені первинні документи: строки і дії» // «Податки & бухоблік», 2023, № 55.

Водночас втрата первинних документів не є безумовною підставою переносити строки проведення перевірки. За змістом п. 44.5 ПКУ обов’язковою підставою перенесення строку проведення перевірки є саме неможливість проведення перевірки за відсутності документів, які втрачені платником податків (див. постанову ВС від 13.05.2021 у справі № 640/15297/19).

Тобто якщо наявна достатня сукупність документів, які дозволяють проводити перевірку, то її проведення є допустимим. Однак якщо певні документи є важливими і при цьому вони відсутні та їх наявність чи відсутність може суттєво вплинути на кінцеві результати перевірки, то її проведення без наявності відповідної необхідної документації не допускається. Тож лише за таких обставин, на думку суду, перевірку має бути перенесено.

Ще один випадок перенесення строку перевірки передбачено п. 85.9 ПКУ. Це можливо у разі, коли документи було вилучено правоохоронними та іншими органами. Тоді строки проведення перевірки, у тому числі розпочатої, переносяться до дати отримання копій вказаних документів або забезпечення доступу до них.

Висновки

  • Перенесення (відкладення) документальних планових, позапланових та фактичних перевірок у зв’язку із хворобою, відпусткою, відрядженням тощо посадових осіб підприємства ПКУ не передбачено.
  • Під час дії воєнного стану за вмотивованою заявою платника можуть бути зупинені документальні (крім позапланових перевірок в частині декларування бюджетного відшкодування) та фактичні перевірки, які були розпочаті, але не можуть бути завершені у зв’язку з перешкодами, зазначеними у заяві.
  • Строки проведення документальної планової або позапланової перевірки (крім перевірок бюджетного відшкодування і ПДВ-мінуса) можуть бути перенесені, але не більше ніж на 120 днів, у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі