Теми статей
Обрати теми

Ліквідаційний звіт з підприємницького ЄСВ

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Ліквідаційну звітність з ЄСВ за себе повинні подавати далеко не всі підприємці, що розреєструвалися. Зі статті ви дізнаєтеся, хто від цього обов’язку звільнений, а хто не може його ігнорувати. А для тих, кому без ліквідаційної ЄСВ-звітності не обійтися, розповімо про строки та порядок її подання.
Ліквідаційний звіт з підприємницького ЄСВ Ліквідаційну звітність з ЄСВ за себе повинні подавати далеко не всі підприємці, що розреєструвалися. Зі статті ви дізнаєтеся, хто від цього обов’язку звільнений, а хто не може його ігнорувати. А для тих, кому без ліквідаційної ЄСВ-звітності не обійтися, розповімо про строки та порядок її подання.

Насамперед нагадаємо, що звіт з ЄСВ подається у вигляді додатка до відповідної податкової декларації. Загальносистемники подають додаток ЄСВ1 до декларації про майновий стан і доходи, а спрощенці — додаток 1 до декларації платника єдиного податку — ФОП.

Але є підприємці, які протягом звітного року до своєї розреєстрації не сплачували ЄСВ (весь період або в окремих місяцях) у зв’язку з наявністю пільг. З них ми й почнемо.

Пільговики

Про те, хто є пільговиками і як вони подають річну звітність з єдиного внеску, ми розповідали у статті «Додаток з ЄСВ для ФОП-звільненців» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2. Зараз же давайте з’ясуємо, чи зобов’язані пільговики подавати ліквідаційну ЄСВ-звітність.

Пенсіонери та особи з інвалідністю. Пільга зі сплати ЄСВ для підприємців, які є пенсіонерами або особами з інвалідністю та отримують пенсію чи соцдопомогу, передбачена ч. 4 ст. 4 Закону № 2464*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

При цьому якщо ФОП (незалежно від системи оподаткування) вийшов на пенсію, набув (утратив) статусу особи з інвалідністю не з початку року, в якому він ліквідується, то у звітному періоді можуть бути місяці, за які здійснювалася сплата ЄСВ.

За ті місяці, за які ФОП нараховував та сплачував ЄСВ, слід відзвітувати

А отже, підприємцю, який розреєструвався, потрібно подати ліквідаційний ЄСВ-додаток до своєї податкової декларації.

Важливо! Якщо протягом року до своєї розреєстрації ФОП подавав податкову декларацію з ЄСВ-додатком у зв’язку з призначенням пенсії, матеріального забезпечення або страхових виплат, це не звільняє його від подання ліквідаційного ЄСВ-додатка.

ФОП користувався згаданою пільгою весь рік до держреєстрації припинення підприємницької діяльності? Тоді єдиноподатникам подавати ліквідаційний ЄСВ-додаток не потрібно (див. БЗ 107.01.07). Це випливає безпосередньо з примітки 10 до декларації.

А ось у декларації загальносистемників відсутня примітка про те, що додаток ЄСВ1 пільговиками може не подаватися. Проте податківці (див. БЗ 201.06) дозволяють підприємцям на загальній системі, які були пенсіонерами або особами з інвалідністю та отримували пенсію/соцдопомогу протягом 12 місяців звітного року, додаток ЄСВ1 не подавати. Той самий принцип, на наш погляд, поширюється і на ліквідаційну ЄСВ-звітність. Таким чином, якщо ФОП-загальносистемник користувався згаданою пільгою протягом усього періоду з початку року по дату розреєстрації, подавати ліквідаційний додаток ЄСВ1 не потрібно.

Працівники та гіг-спеціалісти. Якщо ФОП мають основне місце роботи* або уклали гіг-контракт із резидентом Дія Сіті, вони звільняються від сплати ЄСВ за себе за ті місяці звітного періоду, за які роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив за них ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску (ч. 6 ст. 4 Закону № 2464).

* У разі сплати ЄСВ за підприємця його роботодавцем за сумісництвом це звільнення не працює.

Припустимо, протягом усього року до розреєстрації ФОП не сплачував ЄСВ на підставі цієї норми. Спрощенець у цьому випадку не подає додаток 1 до ліквідаційної декларації єдиноподатника. Це прямо випливає із примітки 10 до декларації.

Із загальносистемниками складніше. У декларації про майновий стан і доходи немає примітки про те, що за наявності цієї пільги додаток ЄСВ1 може не подаватися. Відсутні й роз’яснення податківців, які дозволяють так чинити ФОП-загальносистемникам, за яких роботодавець за основним місцем роботи (резидент Дія Сіті) усі місяці звітного періоду сплачував ЄСВ не менше мінімального страхового внеску. Тому в цьому випадку безпечніше ліквідаційний додаток ЄСВ1 подати. Щоправда, немає гарантії, що Пенсійний фонд не відхилить такий додаток без сум ЄСВ.

Якщо ж у якісь місяці звітного періоду до розреєстрації підприємця він перераховував єдиний внесок за себе, оскільки роботодавець (резидент Дія Сіті) не сплатив за нього ЄСВ або сплатив у розмірі меншому, ніж мінімальний страховий внесок, подати ЄСВ-додаток до відповідної ліквідаційної декларації необхідно.

Загальносистемники без доходів. Якщо підприємець на загальній системі оподаткування не отримав чистого доходу у якомусь місяці звітного року, він має право не сплачувати ЄСВ за такий місяць (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Якщо хоча б в одному з місяців звітного періоду доходи були, додаток ЄСВ1 подається в загальному порядку (за відсутності інших підстав для ЄСВ-пільги)

Якщо ж внесок не сплачувався протягом усього звітного періоду через відсутність у ФОП підприємницького доходу, подавати додаток ЄСВ1 до ліквідаційної декларації не потрібно. Такий висновок можна зробити з роз’яснення податківців (див. БЗ 201.06). І хоча воно не стосувалося випадків припинення підприємницької діяльності, вважаємо, для ліквідаційної звітності правила мають бути такими самими.

Воєнні пільги. Тимчасово з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після його припинення/скасування всі ФОП (незалежно від їх системи оподаткування) мають право не нараховувати та не сплачувати ЄСВ (п. 919 розд. VIII Закону № 2464).

Також звільнені від сплати єдиного внеску ФОП без найманих працівників:

— за весь період позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України та протягом 6 місяців після їх звільнення (п. 98 розд. VIII Закону № 2464);

— призвані під час особливого періоду на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації на посадах, передбачених штатами воєнного часу, на весь строк військової служби (абзац перший п. 92 розд. VIII Закону № 2464);

— призвані на військову службу за призовом під час особливого періоду із числа резервістів, на весь період їх військової служби (п. 918 розд. VIII Закону № 2464).

Зауважимо, що жодних змін у застосуванні згаданих пільг з 01.08.2023 не відбулося (докладніше див. статтю «Сплата ЄП та ЄСВ «за себе» ФОП груп 1 та 2: як з 01.08.2023?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61).

Якщо пільги, передбачені пп. 92, 98 та 918 розд. VIII Закону № 2464, застосовувалися протягом усього звітного періоду, то ліквідаційна ЄСВ-звітність не подається, незалежно від системи оподаткування ФОП. Річ у тому, що такі пільговики звільняються від усіх обов’язків, передбачених ч. 2 ст. 6 Закону № 2464, у тому числі від подання звітності з єдиного внеску.

Інакше прописано пільгу у п. 919 розд. VIII Закону № 2464, що дозволяє всім підприємцям не сплачувати ЄСВ у період дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його закінчення. Відповідно до цієї норми розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюється за період, у якому єдиний внесок не обчислювався та не сплачувався.

Погодьтеся, «не заповнюється» і «не подається» — це не одне й те саме. Тому ЄСВ-додаток безпечніше подати навіть у тому випадку, коли весь звітний період ФОП користувався воєнною пільгою. Але тут не завадило б роз’яснення контролерів, адже не факт, що нульову звітність прийме Пенсійний фонд.

При цьому зрозуміло, що без ліквідаційного ЄСВ-додатка не обійтися, якщо єдиний внесок сплачувався хоча б в одному із місяців звітного періоду. У такому додатку за місяці застосування згаданої воєнної пільги показують нульові зобов’язання з ЄСВ.

Не потрапили до переліку осіб, яким ліквідаційну ЄСВ-звітність подавати не потрібно? Тоді читайте про особливості складання і подання ЄСВ-додатків залежно від системи оподаткування.

Єдиноподатники

Щоб звітувати про суми нарахованого ЄСВ, підприємці-спрощенці, які розреєструвалися, подають додаток 1 до податкової декларації платника єдиного податку — ФОП за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578.

Таким чином, ЄСВ-додаток подають разом із декларацією єдиноподатника. На думку податківців, зробити це слід протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата держреєстрації припинення підприємницької діяльності (див. БЗ 107.01.07).

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 останнім періодом, за який необхідно сплатити ЄСВ, буде період із дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності (включно). Таким чином, у додатку 1 слід відобразити суму ЄСВ за себе, нараховану та сплачену за період перебування на єдиному податку з початку року по місяць розреєстрації ФОП включно.

Пам’ятайте:

сплата ЄСВ за себе пропорційно дням перебування у статусі ФОП протягом місяця чинним законодавством не передбачена

Тому за місяць, у якому відбулася держреєстрація припинення підприємницької діяльності, сплатити ЄСВ слід у повному обсязі, навіть якщо відповідний запис до ЄДР* внесено першого числа такого місяця. Звичайно, у тому випадку, якщо ФОП у місяці своєї розреєстрації не скористався воєнним звільненням, передбаченим п. 919 розд. VIII Закону № 2464, або іншою пільгою (див. вище).

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Про заповнення додатка 1 до декларації єдиноподатника у загальному випадку ми писали у статті «ЄСВ-звітність ФОП-єдиноподатників» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2. Тут же скажемо про ліквідаційні нюанси.

Як і ліквідаційна єдиноподаткова декларація, додаток 1 до неї матиме тип «Звітна».

У полі 4 «Податковий (звітний) період» додатка 1 позначку «Х» ставимо навпроти того самого періоду, який зазначено у «шапці» самої декларації.

У полі 5 «Тип форми» ставимо позначку в комірці «після припинення». У свою чергу, у полі 6 наводимо дату держреєстрації припинення підприємницької діяльності.

У полі 8 проставляємо період перебування ФОП на єдиному податку у звітному ріці. У загальному випадку це буде період з 01.01.2023 (за умови, що ФОП не став спрощенцем пізніше цієї дати) по дату державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (див. БЗ 107.01.07).

Інші поля ліквідаційного додатка 1 заповнюються без якихось особливостей.

Приклад 1. ФОП працював на єдиному податку (група 3 на ставці 5 %) з початку 2023 року. Держреєстрацію припинення підприємницької діяльності здійснено 23.08.2023. З 01.05.2023 по 31.07.2023 у ФОП було основне місце роботи. За всі місяці роботи (з травня по липень включно) роботодавцем було сплачено ЄСВ у розмірі, що перевищує мінімальний страховий внесок. Самостійно визначена ФОП база нарахування ЄСВ за січень — квітень та серпень становила 6700 грн.

ФОП подає ліквідаційну декларацію з типом «Звітна», у складі якої формується додаток 1 також із типом «Звітна».

У полі 4 додатка 1 проставляється відмітка в комірці «три квартали», а в полі 5 — позначка в комірці «після припинення».

У полі 6 слід зазначити 23.08.2023.

У полі 8 у комірці «з» вписується 01.01.2023 у комірці «по» — 23.08.2023.

Далі наведемо фрагмент заповнення ліквідаційного додатка 1 до декларації єдиноподатника.

Місяць

Самостійно визначена сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини

Розмір єдиного внеску, відсоток

Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду

(графа 2 х графа 3)

1

2

3

4

Січень

6700,00

22,00

1474,00

Лютий

6700,00

22,00

1474,00

Березень

6700,00

22,00

1474,00

Квітень

6700,00

22,00

1474,00

Травень

0,00

22,00

0,00

Червень

0,00

22,00

0,00

Липень

0,00

22,00

0,00

Серпень

6700,00

22,00

1474,00

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

УСЬОГО

33500,00

Х

7370,00

Рис. 1. Фрагмент додатка 1 до декларації єдиноподатника

Підсумкову суму, зазначену у графі 4 (7370,00 грн), підприємець переносить до ряд. 21 основної частини декларації.

Остаточний розрахунок з ЄСВ єдиноподатник, що розреєструвався, повинен провести протягом 10 календарних днів, наступних за граничним строком подання ліквідаційного додатка 1 (абзац п’ятий п.п. 9 п. 2 розд. IV Інструкції № 449*). Підтвердження цього знаходимо й у консультаціях податківців (див. БЗ 201.06.02).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Загальносистемники

Для ФОП на загальній системі, стосовно яких проведено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності, останнім звітним періодом вважається період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця такої держреєстрації включно (абзац другий п.п. 9 п. 2 розд. IV Інструкції № 449).

При цьому зауважте, що у місяці розреєстрації підприємець сплачує ЄСВ у загальному порядку, адже чинним законодавством не передбачено сплату ЄСВ пропорційно дням перебування у статусі ФОП протягом місяця. Щоправда, якщо такого місяця не було підприємницького доходу, нараховувати і сплачувати ЄСВ не обов’язково. Також підприємець у 2023 році має право скористатися воєнною пільгою, передбаченою п. 919 розд. VIII Закону № 2464. Більше про пільговиків див. вище.

Востаннє загальносистемники звітують з ЄСВ шляхом подання додатка ЄСВ1 до ліквідаційної декларації про майновий стан і доходи, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу від 17.05.2022 № 143).

Зробити це слід протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, в якому проведено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності. Згодні з цим і податківці (див. БЗ 201.06.02).

Докладно порядок заповнення додатка ЄСВ1 ми розглядали у статті «ЄСВ-додаток для ФОП-загальносистемників» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2. Зараз же приділимо увагу ліквідаційним особливостям.

У полі 4 додатка ЄСВ1, як і в ліквідаційній декларації, зазначаємо тип «Звітна». У полі «Звітний (податковий) період» наводимо рік та місяць (цифрою від 1 до 12), у якому відбулася держреєстрація припинення підприємницької діяльності. Одночасно у полі 5 відображаємо дату розреєстрації ФОП.

У полі 8 заповнюємо період перебування підприємця на загальній системі оподаткування.

Зверніть увагу: для загальносистемників передбачено два рядки. Це на випадок, якщо протягом року підприємець встиг побути на загальній системі двічі. Наприклад, у І кварталі — загальна система, у ІІ кварталі — єдиний податок, а потім знову загальна система. У такій ситуації заповнюють обидва рядки. Якщо ж підприємець був загальносистемником протягом одного періоду (наприклад, з початку ІІ кварталу по дату ліквідації), заповнюємо один рядок.

При цьому в комірці «з» зазначаємо, з якої дати ФОП перебував на загальній системі у поточному році, а в комірці «по» — дату держреєстрації припинення підприємницької діяльності (див. БЗ 201.06).

Також не забудьте в полі 9 поставити позначку в комірці «після припинення».

Приклад 2. ФОП працював на загальній системі оподаткування з 1 січня 2023 року по дату державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Запис «припинено» внесено до ЄДР 22.08.2023.

Сума чистого доходу ФОП за даними Типової форми обліку доходів/витрат становила: у січні та лютому — по 106000 грн, у березні — 5900 грн, у квітні — 5000 грн. З травня по дату розреєстрації підприємець не працював, доходів не отримував, ЄСВ не сплачував.

Подати ліквідаційний додаток ЄСВ1 у складі декларації про майновий стан і доходи слід не пізніше 20 вересня 2023 року.

У полі 4 додатка ЄСВ1, як і в самій ліквідаційній декларації, ФОП робить позначку у комірці «Звітна». У полі «Звітний (податковий) період» потрібно зазначити рік (2023) та місяць (8).

У полі 5 слід навести дату розреєстрації — 22.08.2023.

У полі 8 за рядком «ФО — на загальній системі оподаткування» у комірці «з» вписується 01.01.2023, а в комірці «по» — 22.08.2023.

У полі 9 потрібно зробити позначку в комірці «після припинення».

Таблична частина додатка ЄСВ1 виглядатиме так:

Місяць

Код категорії ЗО

Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації / Частка розподіленого доходу, грн, коп.

Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини, грн, коп.

Розмір єдиного внеску, відсотки

Сума нарахованого єдиного внеску (графа 4 х графа 5), грн, коп.

1

2

3

4

5

6

Січень

5

106000,00

100500,00

22,00

22110,00

Лютий

5

106000,00

100500,00

22,00

22110,00

Березень

5

5900,00

6700,00

22,00

1474,00

Квітень

5

5000,00

6700,00

22,00

1474,00

Травень

5

0,00

0,00

22,00

0,00

Червень

5

0,00

0,00

22,00

0,00

Липень

5

0,00

0,00

22,00

0,00

Серпень

5

0,00

0,00

22,00

0,00

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

Усього

47168,00

Рис. 2. Фрагмент додатка ЄСВ1 до декларації загальносистемника

Підсумкову суму, зазначену у графі 6 (47168,00 грн), підприємець переносить до ряд. 22.1 основної частини декларації.

Остаточний розрахунок з ЄСВ загальносистемники повинні провести протягом 10 календарних днів, наступних за граничним строком, передбаченим для подання ліквідаційної звітності, що містить інформацію про суми нарахованого єдиного внеску за останній звітний період (абзац третій п.п. 9 п. 2 розд. IV Інструкції № 449). Про це ж говорять податківці у БЗ 201.06.02.

Переходимо до висновків.

Висновки

  • ФОП, які протягом усього звітного року не сплачували єдиний внесок, оскільки мали статус пенсіонера чи особи з інвалідністю, ліквідаційний ЄСВ-додаток не подають.
  • Останнім періодом, за який необхідно сплатити ЄСВ, є період від дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності (включно).
  • Остаточний розрахунок з ЄСВ підприємці, що розреєструвалися, повинні здійснити протягом 10 календарних днів, наступних за граничним строком, передбаченим для подання ліквідаційної ЄСВ-звітності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі