Теми статей
Обрати теми

Чи призупиняти амортизацію на період ремонту основного засобу?

Казанова Марина, податковий експерт
Підприємство планує здійснити дороговартісний ремонт обладнання (з вивезенням обладнання за кордон на декілька місяців). Чи потрібно на час ремонту призупиняти нарахування амортизації?

Облік за НП(С)БО

У першу чергу потрібно визначитися з тим, чи є ремонт обладнання дійсно його ремонтом (підтриманням об’єкта в робочому стані) або роботи є поліпшенням обладнання (призводять до збільшення економічних вигод від його використання). Вартість робіт у цьому випадку значення не має. Важливо лише те, чи відбувається внаслідок проведених робіт збільшення економічних вигод від використання об’єкта. Детально про розмежуванні ремонтів і поліпшень див. у статті «Ремонт, поліпшення, придбання нового об’єкта: як відрізнити?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 58.

Ремонт. Відповідно до п. 23 НП(С)БО 7 амортизація нараховується протягом усього періоду експлуатації основного засобу (ОЗ), але призупиняється на період його:

реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання. Це заходи, спрямовані на поліпшення ОЗ, які приводять до збільшення майбутніх економічних вигод від його використання);

консервації об’єкта.

Тому

якщо це просто ремонт (підтримка об’єкта у робочому стан), то навіть якщо він довготривалий і об’єкт на час ремонту виводиться з експлуатації, — НП(С)БО не передбачає призупинення амортизації таких об’єктів. Тобто амортизацію об’єкта ОЗ, що ремонтується, продовжуємо нараховувати

Поліпшення. Якщо ж це роботи, які направлені на поліпшення об’єкта (реконструкція, модернізація, дообладнання), то на період таких робіт нарахування амортизації припиняється (п. 23 НП(С)БО 7). Причому:

— нарахування амортизації припиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію (п. 29 НП(С)БО 7);

— а поновлюється нарахування амортизації, як визначено в п. 27 Методрекомендацій № 561*, — з місяця, наступного за місяцем введення об’єкта в експлуатацію після реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації.

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 № 561.

З цих норм теж випливають важливі висновки:

1. Якщо роботи з модернізації (іншого поліпшення) проведені в межах одного місяця (початок і закінчення припадають на один місяць), то нарахування амортизації не припиняється, оскільки виведення об’єкта з експлуатації і його введення припадуть на один місяць.

2. Методрекомендації № 561 передбачають, що призупинення нарахування амортизації відбувається, якщо об’єкт виводиться з експлуатації. А це означає, що якщо об’єкт під час реконструкції, модернізації (або іншого поліпшення) продовжує використовуватися (його експлуатують), — то нарахування амортизації призупиняти не потрібно.

Варто звернути увагу й на ситуацію, коли поліпшення (реконструкція, модернізація, добудова, дообладнання) стосується лише частини об’єкта ОЗ. Це може бути характерне для будівлі. Якщо будівля обліковується як єдиний об’єкт ОЗ і лише в частині будівлі проводиться поліпшення, а інша частина продовжує експлуатуватися, — то нарахування амортизації теж не припиняємо. На це звертав увагу і Мінфін в листі від 12.08.2008 № 31-34000-10-9/31548.

Отже, якщо підприємство веде облік за НП(С)БО і обладнання для ремонту було вивезено за кордон (фактично це означає, що об’єкт не експлуатувався), то:

— якщо ці роботи класифікуються саме як ремонтні (підтримання об’єкта в робочому стані), то навіть якщо такий ремонт триватиме не один місяць, — припинення нарахування амортизації НП(С)БО не передбачають;

— якщо ці роботи класифікуються як поліпшення і вони тривали більше місяця, то потрібно призупинити нарахування амортизації з місяця, наступного за місяцем передання об’єкта на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання. І відновлюють нарахування амортизації з місяця, наступного за місяцем введення об’єкта в експлуатацію після реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації. Як нараховувати амортизацію після проведення поліпшень, дивіться в статті «Поліпшили основні засоби: як амортизувати далі» // «Податки & бухоблік», 2019, № 64 (ср. ).

Амортизація за МСФЗ

МСФЗ не передбачають призупинення нарахування амортизації. Так, згідно з § 55 МСБО 16 «Основні засоби» амортизацію активу припиняють на одну з двох дат, яка відбувається раніше: на дату, з якої актив класифікують як утримуваний для продажу, або на дату, з якої припиняють визнання активу. І далі в цьому ж § 55 чітко прописано, що амортизацію не припиняють, коли актив не використовують або він вибуває з активного використання, доки актив не буде амортизований повністю.

Тому

ті підприємства, які ведуть облік за МСФЗ, не повинні призупиняти нарахування амортизації на період ремонтів або поліпшень об’єктів ОЗ. Примочу не важливо, виводяться об’єкти ОЗ на час поліпшень/ремонтів з експлуатації чи ні

Податковий облік

Малодохідники, які відмовилися від розрахунку податкових різниць, повністю орієнтуються на бухгалтерський фінрезультат. А ось високодохідникам та малодохідникам-добровольцям треба враховувати правила податкової амортизації.

Податкова амортизація — це амортизація, розрахована за бухгалтерськими правилами, скоригованими на обмеження, передбачені пп. 14.1.138, 138.3.2 — 138.3.4 ПКУ. Пункт 138.3.1 ПКУ при цьому передбачає, що амортизація не нараховується за період невикористання (експлуатації) ОЗ у господарській діяльності у зв’язку з їх консервацією. Про зупинення амортизації на період реконструкції/модернізації та інших поліпшень в цій нормі згадки немає.

Але в ПКУ ще є норма про те, що амортизація не нараховується за невиробничими ОЗ (п.п. 138.3.2 ПКУ). І трапляються випадки, коли податківці намагаються визнати об’єкти, які тимчасово не використовуються в господарській діяльності, невиробничими. Підстав для таких висновків, звісно, немає. Адже невиробничі ОЗ — це ті, які не призначені для використання в господарській діяльності платника податку (п.п. 138.3.2 ПКУ). А не призначені для використання в господарській діяльності і ті, що тимчасово не використовуються в господарській діяльності, — це зовсім різні речі.

Варто зазначити, що наразі податківці вказують, що якщо об’єкт ОЗ призначений для господарської діяльності, але тимчасово не використовуються, то він не вважається невиробничим і при нарахуванні амортизації орієнтуємося на бухправила (див. листи ДПСУ від 01.03.2023 № 444/ІПК/99-00-21-02-02-06, від 29.08.2022 № 1339/ІПК/99-00-21-02-02-06, від 28.01.2022 № 252/ІПК/99-00-21-02-02-06).

Тому, фактично, якщо об’єкт ОЗ призначений для використання в господарській діяльності і якщо в бухобліку за ним:

— призупиняли амортизацію, — тоді і податкової амортизації за цим об’єктом не буде;

— не призупиняли амортизацію, — тоді вона буде й для податкового обліку (див. лист ДПСУ від 28.01.2022 № 252/ІПК/99-00-21-02-02-06).

Висновки

  • За НП(С)БО амортизацію об’єкта ОЗ призупиняють на період його поліпшень (реконструкції, модернізації, дообладнання, добудови) і консервації. При звичайних ремонтах, які просто підтримують об’єкт ОЗ у робочому стані, на період їх проведення амортизацію об’єкта продовжуємо нараховувати.
  • За МСФЗ об’єкт ОЗ амортизують (з моменту придатності до дати вибуття) без перерв у періодах невикористання, у тому числі внаслідок ремонту, поліпшення.
  • Що стосується податкової амортизації, то обмежень нарахування амортизації на виробничі ОЗ, що знаходяться на ремонті, модернізації, модифікації, добудові, дообладнанні, реконструкції тощо, не встановлено. Тому при розрахунку податкової амортизації в період ремонтів/поліпшень ОЗ платники мають орієнтуватися виключно на бухоблікові правила.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі