Теми статей
Обрати теми

Карткові реквізити в чеку РРО: коли обов’язкові, а коли ні?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Ця тема для РРО-зобов’язаних настільки болюча, що згадувати про неї зайвий раз — це все одно, що ятрити стару рану. Але сьогодні ми робимо це для того, аби вилити на неї свіжий бальзам, від якого, впевнені, все швидко загоїться й забудеться як дурний сон... Бальзам, про який ми говоритимемо в цій статті, виготовлено за рецептом свіжої консультації з БЗ 109.18*.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40993

Історія питання

Когось це, мабуть, здивує, але вимога додатково наводити в касовому чеку обов’язкові реквізити при проведенні розрахунків з використанням платіжної картки через платіжний термінал, з’єднаний або поєднаний з РРО, з’явилася у підзаконній РРО-нормативці ще в 2004 році. Проте запроваджувалася вона тоді з відкладальною умовою (див. п. 5 наказу ДПАУ від 28.04.2004 № 248):

вимоги до фіскального чека РРО, з яким з’єднаний або поєднаний платіжний термінал, мали набрати чинності після затвердження відповідних технічних вимог

Очевидно, планувалося узгодити протоколи взаємодії між касовими апаратами та POS-терміналами різних виробників. Це, у свою чергу, дозволило б автоматично обмінюватися інформацією при друкуванні чека, якщо розрахунок відбувся платіжною карткою.

Однак про обов’язковість з’єднання/поєднання всіх РРО з POS-терміналами жодної згадки ніколи ніде не було. Ні в підзаконці, ні в Законі про РРО. А технічні вимоги, про які говорив той древній наказ ДПАУ, наскільки нам відомо, так і не затвердили. Тож податківці на той час не мали формальних підстав застосовувати штрафні санкції за відсутність додаткових (як ми їх називаємо — карткових) реквізитів.

Положення № 13*, що набуло чинності у 2016 році, отримало у спадок ту ж саму норму (див. п. 4 розд. ІІ Положення № 13). Але згадати в ній про технічні вимоги цього разу чомусь забули...

«Рядки 11 — 18 фіскального чека заповнюються у разі застосування під час проведення розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного терміналу, з’єднаного або поєднаного з реєстратором розрахункових операцій»

* Положення про форму та зміст розрахункових документів / електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

Наш підхід до справи

На нашу думку, розуміти цю норму треба так: оскільки законодавcтвом не встановлено обов’язку з’єднувати або поєднувати РРО та POS-термінали, то абсолютно законними є обидва варіанти розрахунків:

(1) без інтеграції термінала з РРО. Тоді карткові реквізити у чеку можна не зазначати;

(2) з інтеграцією РРО і термінала. Тут без карткових реквізитів фіскального чека вже не обійтись, а за їх відсутність загрожує штраф згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

При цьому вибір того чи іншого варіанта залишається за платником.

Що навигадували фіскали

Вони, у свою чергу, наполягали на тому, що для можливості приймати електронні платіжні засоби як спосіб оплати суб’єкти господарювання повинні забезпечити інтеграцію платіжних терміналів з РРО (див. лист ДПСУ від 17.06.2021 № 2480/ІПК/99-00-07-05-01-06 і наш коментар до нього «З’єднання/поєднання РРО і POS-термінала: примус чи добра воля?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 55).

А згодом у головному податковому відомстві взагалі заявили, що всі РРО, які були включені до Держреєстру РРО починаючи з 2016 року, а також ПРРО буцімто забезпечують можливість з’єднання чи поєднання з платіжними терміналами (лист ДПСУ від 13.04.2023 № 903/ІПК/99-00-07-04-01-06). Тож, на їхню думку, реквізити з рядків 11 — 18 мають бути у всіх фіскальних чеках, що створюються РРО/ПРРО під час розрахунків платіжними картками. Втім, цю історію ви вже знаєте (докладно про неї — в статті «РРО і платіжний термінал: вимоги до касових чеків» // «Податки & бухоблік», 2023, № 49).

ДПСУ перевзувається в повітрі

І ось нарешті в консультації, про яку ми згадали в преамбулі до цієї статті, ДПСУ змінила свою позицію на протилежну. Причому, як завжди, без особливих додаткових пояснень щодо причин зміни позиції і, головне, без жодних змін у законодавстві!

Головний висновок цієї консультації такий:

законодавством не встановлено обов’язку з’єднувати або поєднувати POS-термінал з РРО/ПРРО під час його застосування, при проведені розрахунків з використанням електронних платіжних засобів (платіжних карток). Таким чином, дозволяється проводити розрахунки через РРО/ПРРО та POS-термінал, які між собою не поєднані або не з’єднані

Можливість інтеграції є/нема

Зверніть увагу! Запитання, на яке відповідали головні фіскали в цій консультації, містило додаткову умову: якщо у суб’єкта господарювання немає можливості поєднати РРО/ПРРО з платіжним терміналом. Натомість відповідь жодних додаткових умов не містить. Ми розуміємо її так, як підходили до цього й раніше:

— навіть якщо існує технічна можливість інтеграції POS-термінала з касовим апаратом, реалізувати її чи ні, вирішує платник на свій розсуд. Тобто він має повне право без такої інтеграції обійтись;

якщо ж технічної можливості інтеграції немає, то перейматись тим, аби її неодмінно забезпечити (наприклад, вимагати від виробників доопрацювання РРО чи програмного забезпечення ПРРО або POS-термінала) платнику не потрібно. Як не потрібно вносити карткові реквізити в чек вручну за допомогою керуючої клавіатури або клавіатури керуючого пристрою.

Підтверджувати відсутність можливості з’єднання/поєднання РРО/ПРРО (листом банку, який надав платіжний термінал, або сервісної організації, яка обслуговує РРО/ПРРО, тощо), вважаємо, теж не потрібно

Однак якщо бажаєте підстрахуватися, то відповідне підтвердження не завадить.

Ручне введення карткових реквізитів: забудьте!

До речі, й досі залишаються чинними попередні консультації (див. БЗ 109.20, БЗ 109.10) про те, що безкоштовний ПРРО від ДПС не має можливості інтеграції з платіжним терміналом. При цьому якщо термінал використовується окремо, доводиться заповнювати рядки 11 — 18 шляхом ручного введення необхідних даних з квитанції POS-термінала.

Принаймні починаючи з версії «1.0.2.2310» програмного забезпечення (ПЗ) ПРРО ДПС все працює саме так. І чи відмовляться фіскали від цього абсурду в наступних версіях ПЗ, передбачити важко. У зв’язку з цим користувачам цього ПРРО (якщо такі ще залишились), мабуть, варто замислитися про перехід на інші програмні продукти, хай навіть і платні...

Дистанційна оплата карткою

Про це в консультації, яку сьогодні обговорюємо, нічого не сказано, але для повноти картини ми вирішили нагадати ліберальну позицію ДПСУ і з цього питання. У БЗ 109.10 головні фіскали зауважили, що

при проведенні розрахунків за допомогою сервісу еквайрингу без використання платіжного термінала обов’язок друкувати рядки 11 — 18 фіскального чека не виникає

Причому це не слід робити, навіть якщо існує можливість удосконалення програмного забезпечення РРО/ПРРО та/або можливість вводити такі реквізити вручну.

Відповідальність

Про можливі фінансові санкції ми бігцем сказали вище. Йдеться про штраф згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО за невидачу (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції. Адже відсутність обов’язкових реквізитів, зокрема карткових реквізитів при оплаті покупцем за товар карткою, позбавляє чек статусу розрахункового документа (п. 3 розд. І Положення № 13). А розмір штрафу при першому порушенні становить 100 (25) % вартості проданого товару без видачі чека, а при повторному — 150 (50) %. Подробиці щодо його застосування шукайте в статті «Найпоширеніший РРО-штраф: як рахувати повторність порушення?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 79.

Так от, відтепер цього штрафу можна не боятися. Головні податківці наголошують, що

відсутня відповідальність за використання РРО/ПРРО, не з’єднаного або не поєднаного з POS-терміналом

Але зверніть увагу: якщо без з’єднання/поєднання розрахунковий документ не міститиме карткові реквізити, це не вважатиметься порушенням вимог щодо форми та змісту розрахункового документа. Отже, і штрафів можна не боятися саме в такому випадку. Однак у випадку з’єднання або поєднання платіжного POS-термінала з РРО/ПРРО рядки 11 — 18 фіскального чека мають бути заповнені. А їх відсутність цілком справедливо призводитиме до застосування штрафів.

Як бачите, ДПСУ підходить до цього питання так само, як і ми.

У будь-якому разі тепер видихнути з полегшенням зможуть не лише платники, а й виробники РРО/розробники ПРРО. Їм не доведеться більше витрачати значні ресурси на доопрацювання своєї техніки та/або ПЗ.

А платники, яких раніше безпідставно оштрафували за відсутність карткових реквізитів у фіскальному чеку, отримали ще більше шансів відбити такі штрафи через суд. Хоча й раніше суди у спорах із фіскалами, які пов’язані із друком карткових реквізитів у касових чеках, ставали на бік платників (див. постанову П’ятого апеляційного адмінсуду від 12.04.2023 у справі № 420/17158/22, постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 07.12.2022 у справі № 640/18337/21, постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 22.12.2022 у справі № 140/1495/22 тощо).

P. S. Жирна крапка над «і»

Буквально днями з’явився мінфінівський проєкт змін до Положення № 13, що суттєво зачіпають форму фіскального касового чека.

Серед найцікавішого з того, що стосується карткових реквізитів, відзначимо

заплановане скасування реквізитів «Підпис касира» та «Підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки)»

Як їх належить заповнювати, доки цього не сталося, читайте в статті «Обов’язкові реквізити чека РРО/ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2023, № 79 (ср. ).

Крім того, в Положенні № 13 мають з’явитися визначення термінів «платіжний термінал, з’єднаний/поєднаний з РРО/ПРРО», які, до речі, майже збігаються з тими, що ми пропонували в статті «РРО і платіжний термінал: вимоги до касових чеків» // «Податки & бухоблік», 2023, № 49.

Тож у сукупності з новим підходом фіскалів до зазначення в чеку карткових реквізитів, про який ми розповіли в цій статті, проблему з’єднання/поєднання касових апаратів з платіжними терміналами можна вважати вичерпаною. А разом з цим, сподіваємося, раз і назавжди податківці на місцях припинять агресивне викручування рук платникам за відсутність карткових реквізитів у чеку, як вони це робили останнім часом.

Висновки

  • Карткові реквізити повинні бути в чеку РРО/ПРРО тільки в тому випадку, коли платіжний термінал з’єднаний або поєднаний з касовим апаратом.
  • РРО/ПРРО буде поєднаним/з’єднаним з платіжним терміналом, якщо ці два апарати в процесі обробки інформації працюватимуть як єдине ціле.
  • На законодавчому рівні не було і на сьогодні немає вимоги, що змушувала б користувача РРО/ПРРО, який приймає оплати через POS-термінал, обов’язково з’єднувати або поєднувати його з РРО/ПРРО.
  • У зв’язку з цим відсутня і відповідальність за використання РРО/ПРРО, не з’єднаного або не поєднаного з POS-терміналом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі