Теми статей
Обрати теми

Знищені під час війни активи: чи залишати у фінзвітності?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Чи показувати у фінансовій звітності знищені під час війни активи? Чи можна списати таке знищене майно з балансу?

Тут усе залежить від того, де знищене майно знаходиться і чи має підприємство безпечний доступ до знищеного майна для огляду руйнувань та оцінки стану об’єкта.

Якщо знищене майно перебуває на підконтрольній території. У такому разі якщо є безпечний і безперешкодний доступ до пошкодженого майна, то при встановлення фактів знищення майна обов’язково проводиться інвентаризація в обсязі, визначеному керівником підприємства (п. 7 розд. I Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879). Тобто якщо знищений, наприклад, офіс або склад, то керівник може призначити інвентаризацію тільки такого пошкодженого об’єкта.

Проведена інвентаризація допоможе оцінити збиток і стан об’єкта: ступінь руйнувань, можливість подальшої (часткової) його експлуатації та відповідність критеріям визнання активу. І

якщо за результатами інвентаризації встановлено, що знищений об’єкт припинив відповідати критеріям активу (більше не принесе економічної вигоди), то може бути прийняте рішення про його списання з балансу

Про відображення списання знищеного майна в обліку детальніше див. статті «Ліквідація знищених активів в умовах війни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 22 і «Війна = руйнація, або Облік знищених активів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 90.

Якщо знищене майно перебуває на окупованій території або в зоні бойових дій. А ось якщо знищені активи знаходяться на окупованій території або в зоні бойових дій, до них немає безпечного доступу і провести інвентаризацію доки не є можливим, то списати зруйновані активи з балансу ще не можна. А зробити це можна буде тільки після проведення інвентаризації.

Її необхідно провести станом на 1-е число місяця, що настає за місяцем, у якому з’явилася можливість доступу до активів, первинних документів та регістрів бухобліку, і відобразити результати інвентаризації в бухобліку відповідного звітного періоду. Або (якщо з’явився доступ) за рішенням керівника навіть раніше, не чекаючи 1-го числа (п. 12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 № 419; п. 7 розд. I Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879). Тому

у такому разі непідконтрольні знищені активи до моменту проведення інвентаризації продовжать обліковуватися на балансі підприємства — списати до цього моменту їх не можна

Інша річ, що Мінфін звертав увагу на те, що відображати такі непідконтрольні активи в річній фінансовій звітності треба з урахуванням зменшення корисності. Тобто застосовувати до них процедуру знецінення за правилами НП(С)БО 28 «Зменшення корисності активів» (лист Мінфіну від 10.10.2022 № 41010-06-62/23254). Детальніше див. «Активи на окупованій території: чи показувати у фінзвітності?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 11; «Майно на непідконтрольній території знищено: чи можна списати, якщо активи недоступні?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 90; «Зміна залишкової вартості основних засобів» // «Податки & бухоблік», 2020, № 85.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі