Теми статей
Обрати теми

Звільнені від сплати сільгоспЄП у 2022 та 2023 роках

Децюра Сергій, податковий експерт
Фермерське господарство — платник єдиного податку групи 4 у 2022 році подало декларацію на 2022 рік. Але через війну не працювало, голова перебуває за кордоном. Територія господарства включена до переліку окупованих-деокупованих територій і наразі знаходиться в червоній зоні. Чи не є порушенням подання уточнюючої декларації до декларації на 2022 рік і зменшення зобов’язань?

Проблеми ВС. На жаль, уведення в Україні ВС не надало окремих послаблень у сплаті сільгоспЄП. Тобто той факт, що аграрій був у 2022 році платником сільгоспЄП (адже своєчасно подав у податкову загальну і звітні декларації, розрахунок сільгоспчастки та додаток 1 з даними про сільгоспземлі) не звільняє його від сплати цього податку на час дії ВС. При цьому неважливо: перебуває він в окупації чи його землі знаходяться на території, де велися чи ведуться бойові дії.

Виняток становить тільки випадок, коли сільгосптоваровиробник був окупований до 24.02.2022. Тобто мова йде про тих аграріїв, які знаходяться на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях в районі проведення АТО та/або ООС. Території, що потрапляють під це звільнення, наведено у Переліку, затвердженому розпорядженням Кабміну від 07.11.2014 № 1085-р (п.п. 38.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Цей Перелік з початком ВС не оновлювався. Тому ті аграрії, які потрапили під окупацію після 24.02.2022, навіть із Луганської та Донецької областей, на звільнення на час ВС від сплатити сільгоспЄП розраховувати не можуть.

Із цього випливає, що, на жаль, на сьогодні

аграрії, які знаходяться на території, що перебуває в окупації з 24.02.2022, чи на території, де велися чи ведуться бойові дії, не отримує звільнення від сплати сільгоспЄП ні за минулий 2022, ні на майбутній 2023 рік.

Деталі шукайте у «Послаблення для платників сільгоспЄП» // «Податки & бухоблік», 2023, № 7.

А тому зараз подати уточнюючу декларацію з сільгоспЄП і зняти нарахування за минулий 2022 рік ви не можете.

Перспективи. Водночас той факт, що на сьогодні на час ВС аграрія не звільнено від сплати сільгоспЄП за 2022 і 2023 рік, ще не говорить, що він точно буде зобов’язаний платити сільгоспЄП.

Річ у тому, що у ВРУ зареєстрований законопроєкт № 8298 від 22.12.2022, яким хочуть внести зміни до ПКУ і звільнити певних платників сільгоспЄП від сплати цього податку.

А саме з подання цього законопроєкту має з’явитися у ПКУ п. 69.33 підрозд. 10 розд. ХХ. Там заплановано звільнити платників сільгоспЄП від сплати сільгоспподатку на час ВС (а саме з 01.03.2022). Нова норма стосуватиметься звільнення площ сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебувають у власності сільгосптоваровиробника або надані йому у користування, у тому числі на умовах оренди, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях, а також визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих затверджує Кабмін. Тобто, по суті, під звільнення потраплять ті аграрії, яким дано звільнення від сплати плати за землю і податку на нерухомість. Деталі про цей перелік шукайте у «Перелік територій, звільнених від податків: як користуватися» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9.

От як тільки це станеться, тоді ви матимете право подати уточнюючу декларацію і зменшити нарахований сільгоспЄП за 10 місяців 2022 року. Тобто у вас у декларації лишиться нарахований податок тільки за перші два місяці І кварталу, а за всі інші періоди (третій місяць І кварталу та наступні три квартали 2022 року ви отримає звільнення). Тому лишається тільки чекати і сподіватися на краще.

Що стосується 2023 року, то певні аграрії після набрання чинності законопроєктом, що був загаданий вище, можуть отримати звільнення від сплати сільгоспЄП і у 2023 році. За який період це станеться, будемо говорити, коли законопроєкт стане законом.

На сьогодні при обранні сільгоспЄП на 2023 рік жоден аграрій від нарахування сільгоспЄП не звільнений. Тому якщо хочете бути платником сільгоспЄП, то в декларації і звітність, і загальний податок нараховувати доведеться. Деталі про обрання сільгоспЄП у «Набуваємо/підтверджуємо статус сільгоспЄП — 2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі