Теми статей
Обрати теми

Набуваємо/підтверджуємо статус сільгоспЄП — 2023

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Щоб приєднатися до лав сільгоспЄП або продовжити роботу в групі 4 платників єдиного податку (ЄП), аграрії (як юрособи, так і ФОП) повинні не лише дотримуватися певних вимог, але й проінформувати податківців про своє бажання працювати у 2023 році на сільгоспЄП. Що для цього потрібно зробити? Давайте з’ясуємо.

Претенденти на сільгоспЄП

Стати платниками ЄП групи 4 можуть дві категорії суб’єктів господарювання:

1) юридичні особи;

2) фізичні особи — підприємці (ФОП).

Для того щоб у 2023 році бути платниками сільгоспЄП, ці обидві категорії суб’єктів господарювання мають дотримуватися відразу усіх вимог, передбачених п.п. 4 п. 291.4 ПКУ.

При цьому для кожної окремої категорії суб’єктів господарювання, які у 2023 році можуть стати платниками сільгоспЄП, визначено свої вимоги (див. таблицю). Дотримуватися цих вимог юрособи-сільгоспники повинні як на момент переходу на сільгоспЄП, так і протягом усього періоду перебування на цьому податку, тобто протягом усього звітного року. А от ФОП на сільгоспЄП зобов’язані дотримуватися сукупності умов (критеріїв), передбачених п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ, протягом всього строку перебування на ЄП групи 4 (п.п. 298.8.6 ПКУ).

Вимоги до претендентів на сільгоспЄП

Вимоги до претендентів

Опис вимог

Претендент — юрособа

Сільгосптоваровиробник, який виробляє сільгосппродукцію

Аграрій-юрособа незалежно від організаційно-правової форми має займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснювати операції з її постачання (п.п. 14.1.235 ПКУ).

Сільгосппродукція у розумінні п.п. 14.1.234 ПКУ — це продукція/товари, які підпадають під визначення груп 1 — 24 УКТ ЗЕД, якщо такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів/продукції

Сільгоспчастка має бути на рівні не менше 75 %

Сільгоспчастку аграрій визначає як суму виручки від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки (сільгоспдохід), розділену на загальну суму його валового доходу, отриманого за підсумками попереднього 2022 року. Отриманий результат треба помножити на 100 (детальніше див. у статтях «Розраховуємо сільгоспчастку за 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 7 і «Операція «врятувати сільгоспчастку»!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93).

Виняток, коли сільгосптоваровиробник може не дотримуватися розміру частки на рівні 75 %, — обставини непереборної сили (форс-мажор) (абзац другий п.п. 298.8.4 ПКУ).

Тож аграрію, який має на меті підтвердити статус сільгоспЄП у 2023 році та в якого сільгоспчастка за 2022 рік є меншою ніж 75 %, необхідно разом з податковою декларацією платника ЄП групи 4 подати копію рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили в регіоні, в якому такий платник здійснює свою діяльність та значиться постраждалим внаслідок проведення на його земельних ділянках бойових дій або їх тимчасової окупації збройними формуваннями рф (див. роз’яснення ДПСУ від 16.12.2022). Докладно про це див. у статті «Послаблення для платників сільгоспЄП», а також «Розраховуємо сільгоспчастку за 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 7

Повинні бути у власності або користуванні сільгоспугіддя

та/або землі водного фонду

Ідеться про землі, на які належним чином оформлені права власності та/або користування, у тому числі взяті в оренду (п. 2921.1 і п.п. 298.8.1 ПКУ).

Якщо в аграрія немає взагалі належним чином оформленої землі (не зареєстровано речові права на право власності чи право користування землею), то платником сільгоспЄП йому не стати. Адже немає об’єкта для нарахування ЄП, а значить, і можливості стати платником сільгоспЄП.

При цьому під час воєнного стану державна реєстрація укладення договорів оренди земельних ділянок покладається на районні військові адміністрації (без потреби внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) (п.п. «е» п. 27 розд. Х ЗКУ, див. БЗ 108.02.02)

Немає податкового боргу

Ідеться про податковий борг станом на 01.01.2023. До уваги не береться безнадійний податковий борг, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили — форс-мажору (п.п. 291.51.3 ПКУ)

Претендент — ФОП

Сільгосптоваровиробник

Займається виробництвом сільгосппродукції та/або розведенням, вирощуванням і виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання (пп. 14.1.235 і 14.1.234 ПКУ)

Зареєстрований як сімейне фермерське господарство (ФГ)

ФОП має бути зареєстрований як сімейне фермерське господарство згідно із Законом України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 № 973-IV. Про те, як ФОП стати сімейним ФГ, див. у статті «Створюємо сімейні фермерські господарства правильно» // «Податки & бухоблік», 2019, № 42

Займається виключно сільгоспдіяльністю

ФОП має здійснювати виключно вирощування, відгодовування сільгосппродукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж.

Займатися виробництвом і постачанням інших видів продукції, крім сільськогосподарської, або наданням послуг, у тому числі сільськогосподарських, заборонено

Провадить госпдіяльність за місцем податкової адреси

ФОП має право вирощувати сільгосппродукцію тільки на території органу місцевого самоврядування, де він зареєстрований як платник податків. Водночас продавати (тобто здійснювати постачання) власновирощену сільгосппродукцію ФОП, що є сімейним ФГ, може де завгодно (див. лист ДПСУ від 27.07.2020 № 3064/ІПК/99-00-04-05-03-06)

Не використовує працю найманих осіб

Займатися вирощуванням сільгосппродукції повинні сам фермер і члени такого сімейного ФГ (тобто члени його сім’ї у визначенні ч. 2 ст. 3 СКУ). Найняти за трудовим договором звичайних фізичних осіб для виконання такої роботи ФОП не може. Водночас якщо він укладе зі звичайною фізичною особою цивільно-правовий договір на виконання певних сільгоспробіт, то це не вважатиметься порушенням вимог, які дають право бути платником сільгоспЄП. Але, укладаючи такий договір, слід пам’ятати, що він не повинен мати ознак трудового. Якщо фіскали перекваліфікують такий договір у трудовій, то скинуть ФОП із сільгоспЄП

Мають бути сільгоспугіддя та/або землі водного фонду

Площа сільгоспугідь та/або земель водного фонду, яка знаходиться у власності та/або користуванні членів ФГ, має становити не менше 0,5 га, але не більше 20 га сукупно. Якщо розмір площі більший, то ФОП, що створив ФГ, бути платником сільгоспЄП не вдасться

Немає податкового боргу

Ідеться про податковий борг на 01.01.2023. До уваги не береться безнадійний податковий борг, що виник у результаті дії обставин непереборної сили (п.п. 291.51.3 ПКУ)

Заборони і послаблення на сільгоспЄП

Окрім вказаних вище вимог (див. таблицю) для роботи в групі 4 ЄП, аграрій ще не повинен займатися забороненими на сільгоспЄП видами діяльності. А саме сільгоспЄПшникам заборонено:

1) щоб у структурі доходів, одержаних від продажу сільгосппродукції, частка доходу від реалізації декоративних рослин (за винятком зрізаних квітів, вирощених на угіддях, які належать сільгосптоваровиробнику на праві власності або надані йому в користування, та продуктів їх переробки), диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра (крім хутрової сировини) перевищувала 50 % (п.п. 291.51.1 ПКУ);

2) займатися вирощуванням свійської птиці (клас 01.47 КВЕД-2010) і виробництвом з неї м’яса (клас 10.12 КВЕД-2010), а також вирощуванням перепелів і страусів (клас 01.49 КВЕД-2010 у частині розведення та вирощування перепелів і страусів) (п.п. 291.51.1 ПКУ). Про цю заборону читайте детально у статті «Птахівництво: нові виклики» // «Податки & бухоблік», 2022, № 10.

Для того, щоб не було претензій з боку фіскалів, тим платникам, які у минулому році займалися птахівництвом, краще внести зміни до ЄДР і викинути «птахівничі» КВЕДи із своїх видів діяльності. Хоча якщо цього не зробити, то нічого страшного не буде. Головне, не займатися птахівництвом. А те, що такі коди є, на обрання сільгоспЄП не має вплинути. Деталі про це див. у статті «Без перевірки із когорти сільгоспЄП не виключають!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 23;

3) займатися виробництвом підакцизних товарів (п.п. 291.51.2 ПКУ). Це обмеження не стосується виробників:

виноматеріалів виноградних (коди УКТ ЗЕД 2204 29 — 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції, виноматеріалів виноградних (коди УКТ ЗЕД 2204 29 — 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства, які експортуються цими підприємствами, вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових, вироблених та розлитих у споживчу тару малими виробництвами виноробної продукції з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва;

електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (якщо дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 % доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) такого сільгосптоваровиробника).

А от інші заборони, установлені для платників ЄП групи 3, на платників сільгоспЄП не поширюються. Зокрема, юридичні особи — платники ЄП групи 4 мають право:

— здійснювати бартерні операції/взаємозалік (див. БЗ 108.02.01);

— надавати фінансову допомогу — поворотну або безповоротну* (див. БЗ 108.02.01).

* Надання безповоротної та поворотної фінансової допомоги ФОП на ЄП, а юрособами — платниками ЄП групи 3 за ставкою 3 % / 5 % — на постійній основі податківці розглядають як фінансове посередництво. А отже, вважають це порушенням правил перебування на спрощеній системі.

І ще. З 01.01.2022 для тих, хто не займається птахівництвом, але має сільгоспугіддя, на яких розташовані будівлі, споруди, віднесені до підкласу «Будівлі для птахівництва» (код 1271.2) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, або сільгоспугіддя, які використовуються для їх обслуговування, ставка податку складає 50 % бази оподаткування (п.п. 293.9.7 ПКУ).

Обираємо сільгоспЄП

Щоб з початку 2023 року стати платниками сільгоспЄП, усім юрособам і ФОП, які дотримувалися наведених вище вимог і не здійснюють заборонені види діяльності, слід здійснити ще один крок. А саме: вони мають самостійно обчислити суму податку станом на 1 січня 2023 року і подати відповідному контролюючому органу конкретний пакет документів (пп. 295.9.1, 2971.1 і 298.8.1 ПКУ).

(1) Подати документи для обрання чи підтвердження статусу платника сільгоспЄП на 2023 рік потрібно не пізніше 20.02.2023

У цей строк різні категорії сільгоспників (юрособи і ФОП) подають різний пакет звітності. Але детально про це див. окрему статтю «Декларуємо сільгоспЄП на 2023 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 7.

Висновки

  • Стати/підтвердити статус платника ЄП групи 4 сільгосптоваровиробники можуть, лише якщо відповідають усім вимогам сільгоспЄП.
  • Для роботи на ЄП групи 4 аграрії-претенденти повинні подати відповідний пакет податкової звітності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі