Теми статей
Обрати теми

Після подання декларації з ПДВ надійшли податкові накладні: як додати податковий кредит?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Після того як здали декларацію з ПДВ за січень, від постачальників надійшли ще січневі податкові накладні (зареєстровані своєчасно). Чи можна їх додати в січневий податковий кредит?

Напевно, відзвітувавши за січень, з такою ситуацією могли зіткнутися багато платників. Причина — продовжені строки реєстрації податкових накладних (ПН).

Продовжені строки реєстрації ПН

Нагадаємо, що Законом України від 12.01.2023 № 2876-IX були продовжені граничні строки реєстрації ПН/РК (див. новий п. 89 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). І тимчасово на період дії воєнного стану (ВС) і протягом 6 місяців після його припинення для реєстрації ПН/РК установлені такі строки:

Продовжені строки реєстрації ПН/РК

ПН/РК

Граничний строк реєстрації

ПН/РК першої половини місяця

(складені з 1-го по 15-е число)

до 5-го числа* наступного місяця

ПН/РК другої половини місяця

(складені з 16-го по 30-е (31-е) число)

до 18-го числа* наступного місяця

зведені ПН/РК за пп. 198.5, 199.1 ПКУ

до 20-го числа* наступного місяця (строк не змінювався)

зменшуючі РК

на покупця — платника ПДВ

протягом 18 календарних днів з дня отримання РК покупцем — платником ПДВ

* Включно.

Про ці нововведення ви вже могли прочитати в статті «Нові «воєнні» строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення» // «Податки & бухоблік», 2023, № 12.

Причому, як пояснили податківці (див. БЗ 101.16 і роз’яснення ДПСУ від 08.02.2023),

нові продовжені строки реєстрації застосовуються до ПН/РК починаючи з другої половини січня, тобто складених з 16 січня 2023 року і далі

Тому з урахуванням введеного продовження реєструвати січневі ПН/РК (другої половини січня — тобто складені починаючи з 16.01.2023) платники могли аж до 18 лютого. Точніше, граничним строком реєстрації таких ПН/РК було 17 лютого — п’ятниця (оскільки 18 лютого випадало на вихідний — суботу, а на воєнному стані, як пояснили податківці, реєстрація ПН здійснюється тільки в робочі дні й у вихідні ПН не реєструють, п.п. 69.18 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 101.16).

Продовження строків реєстрації ПН — безсумнівно, плюс. Проте хвилювало те, що якщо орієнтуватися на 18-е число і чекати від постачальників можливої реєстрації ПН, то на складання та подання декларації з ПДВ, по суті, залишався один день. Оскільки граничний строк подання декларації з ПДВ припадає на 20-е число. Тому обережні платники навряд чи наважилися б ризикувати і звітувати в останній день подання. Спокійніше — здати декларацію заздалегідь.

Тому могла виникнути ситуація, коли вже відзвітували за січень (січнева декларація з ПДВ здана), проте через продовжені строки реєстрації від постачальників стали приходити вхідні січневі ПН (зареєстровані своєчасно — до 17 лютого включно). А як відомо,

якщо ПН зареєстровані своєчасно, то право на податковий кредит (ПК) за ними виникає в періоді складання ПН

Ось і виходило, що за січневими ПН (складеними з 16 січня), зареєстрованими своєчасно (до 17 лютого включно), право на ПК виникло в місяці їх складання — тобто в січні. А отже, відобразити ПК за такими ПН можна було вже в січневій декларації! Тому виникло питання: що робити із цими ПН? І чи можна їх, скажімо, по-гарячому, довключити до складу січневого ПК, якщо дуже потрібно? Розглянемо варіанти.

Що робити з ПН, які надійшли?

1. Відкласти ПК (з урахуванням 365 днів). Якщо це не критично і не принципово відображати ПК саме січнем (наприклад, у січні задекларовано від’ємне значення і додавання ПК особливої ролі не зіграє), то можна здану декларацію (за січень) не чіпати, а показати ПК у наступних періодах (лютому або пізніше). Адже на відображення ПК є 365 днів з дати складання ПН (п. 198.6 ПКУ). До того ж 365-денний строк у зв’язку з воєнним станом продовжується (п. 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 101.13, роз’яснення ДПСУ від 01.12.2022). Детальніше про його продовження див. «ПК-строк 365 днів: як не пропустити?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61.

2. Додати ПК у період, що минув, через УР. Якщо ж важливо показати ПК саме в періоді складання ПН (тобто в січні — ну, наприклад, щоб зменшити податок до сплати), а декларація за такий період уже здана (і граничні строки подання спливли), то

можна повернутися до періоду, за який відзвітували, і додати до нього ПК через уточненку

Тобто подати до вже зданої декларації за січень:

уточнюючий розрахунок* (за допомогою якого додати ПК за отриманими січневими ПН відповідно до ряд. 10.1, 10.2, 10.3) разом

з уточнюючим додатком Д1 (у таблиці 2.1 якого розшифрувати ПК, що додається), тобто заповнити його тільки на ПК-надбавку (суми, які додатково включаються в ПК з гр. 6 ряд. 10.1, 10.2, 10.3 УР).

* Не забувайте, що до закінчення ВС заборонено подавати УР до довоєнних періодів (тобто до звітних періодів до лютого 2022 року) з показниками на зменшення ПЗ та/або декларування бюджетного відшкодування (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

А взагалі, реанімуючи ПК за УР, врахуйте, що УР можна подавати не до будь-якого минулого періоду, а тільки до того періоду, у якому спочатку з’явилося право на ПК (БЗ 101.13, листи ДФСУ від 13.12.2018 № 5218/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 12.02.2018 № 575/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 16.08.2017 № 1620/6/99-99-12-03-01-15/ІПК). У зазначеному випадку ця умова виконується (оскільки УР подається до січня і право на ПК за своєчасно зареєстрованими січневими ПН з’явилося в січні).

Жодного самоштрафу тут не буде, оскільки в цьому випадку додаємо податковий кредит і через це податок у ряд. 18 УР зменшується. І до речі, навіть якщо б за УР, навпаки, донараховували зобов’язання, то такі воєнні помилки також дозволено виправляти взагалі без самоштрафу і пені (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, детальніше див. «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

Важливо! Подаючи УР, врахуйте такий момент. Якщо податок за уточнюваний період (січень) ще не сплачено і ви хочете сплатити податку менше (з урахуванням зменшення за УР), то не забудьте в УР заповнити ряд. 18.2. Оскільки тоді дані з УР податківці врахують у коригуючих реєстрах і скоректують податкові зобов’язання за такий період (зменшать їх з урахуванням УР). У результаті зменшення за УР зарахується і з електронного ПДВ-рахунку гроші спишуть у меншій сумі. Детальніше про заповнення ряд. 18.2 УР див. статтю «До строку сплати подали УР на зменшення податкових зобов’язань: як сплатити податку менше?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 60. А про проблеми при його незаповненні — питання «В уточнюючому розрахунку з ПДВ не заповнили рядок 18.2: як виправити?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 16 (ср. ).

3. Подати «Звітну нову» декларацію (якщо граничні строки подання не минули). А ось у тому випадку, якщо декларація здана заздалегідь, проте граничні строки подання ще не спливли, то можна, наприклад, збирати ПН для збільшення ПК і до граничного строку подати повторно декларацію — тобто подати її з відміткою «Звітна нова». Візьміть це на замітку, якщо схожа історія повториться з лютневими ПН при складанні лютневої декларації.

Висновки

  • Після подання декларації за січень через продовжені строки реєстрації від постачальників могли надійти січневі ПН, зареєстровані своєчасно.
  • Включити такі січневі ПН у ПК січня можна, подавши уточнюючий розрахунок до січневої декларації.
  • Якщо податок за січень ще не сплачено, то щоб сплатити податку менше (з урахуванням зменшення за УР), в УР слід заповнити ряд. 18.2.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі