Теми статей
Обрати теми

Зареєстровані на окупованій території: чи можна працювати?

Амброзяк Наталя, юрист
Знову підіймаємо цю тему*, оскільки нещодавно з’явився перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф. Але тільки без паніки! Зараз розберемося з ситуацією. Поглянемо: чи дійсно працює для всіх ФОП та юросіб з окупованих територій заборона на госпдіяльність та нікчемність правочинів?

* Вперше після початку повномасштабного вторгнення рф ми писали про неї у «Податки & бухоблік», 2022, № 63.

Про новий перелік окупованих територій та територій, на яких ведуться або велися бойові дії, можна почитати у «Податки & бухоблік», 2022, № 99. Тож спершу радимо ознайомитися саме з цим матеріалом.

Якщо коротко, то перелік складається з декількох розділів, серед яких є тимчасово окуповані території. Поряд з кожною територією зазначено дату початку окупації та дату її закінчення. Подекуди, на жаль, дата закінчення окупації не зазначена з усім відомих причин... У переліку є як регіони, окуповані до 24.02.2022 (окремі території Донецької та Луганської областей, а також АРК), так і ті, що були окуповані після цієї дати (наприклад, Мелітополь).

У чому проблема?

Чому перелік змусив нас знову розказувати вам про заборону госпдіяльності та нікчемні правочини?

Усе через правило про те, що

ФОП, фізособи — незалежні професіонали та юрособи, зареєстровані на тимчасово окупованих територіях, мають право здійснювати господарську діяльність тільки після зміни їх податкової адреси на іншу територію України

Якщо цього не зробити (тобто не перереєструватися), то правочини з такими госпсуб’єктами є нікчемними. Нікчемними — означає недійсними** в силу закону, автоматично.

** Про наслідки недійсного правочину читайте у статті «Правочин недійсний: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2020, № 55.

Положення, про які ми зазначили вище, передбачені у ч. 2 ст. 13 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207-VII (далі — Закон № 1207).

При цьому зауважте: йдеться не про заборону госпдіяльності в межах тимчасово окупованих територій, а про таку діяльність госпсуб’єктів будь-де. Гловний критерій — саме місце їх реєстрації. Наприклад, ФОП зареєстрований у м. Мелітополь, переїхав у м. Львів. Якщо він не зробив своїм місцезнаходженням львівську адресу та продовжує свою діяльність, то усі вчинені ним та з ним правочини мають вважатися нікчемними. Але одразу зауважимо: з госпсуб’єктами, зареєстрованими на тимчасово окупованих після 24.02.2022 територіях, не усе так просто (про що ми поговоримо пізніше). Приклад лише для того, щоб ви зрозуміли головний принцип.

Ключовим тут є те, що ж таке та «тимчасово окупована територія» саме з точки зору Закону № 1207 і як зазначені нами обмеження працюють.

Що таке «тимчасово окуповані території»? На сьогодні тимчасово окупована територія — це:

1) сухопутна територія, водні об’єкти або їх частини, що знаходяться на цих територіях;

2) внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж його узбережжя та прилеглого до узбережжя континентального шельфу, внутрішні морські води, прилеглі до сухопутної території інших тимчасово окупованих рф територій;

3) інша сухопутна територія України, внутрішні морські води і територіальне море України, визнані в умовах воєнного стану тимчасово окупованими КМУ. До речі, згадка у цьому випадку про КМУ з’явилася лише з 03.12.2022 (див. Закон України від 16.11.2022 № 2764-IX). Раніше території з цього пункту мали визнаватися рішенням РНБО, введеним у дію указом Президента;

4) надра під територіями, зазначеними у пунктах 1, 2 і 3, і повітряний простір над цими територіями.

Як працює заборона на госпдіяльність та нікчемність? Пункт 3 відкидаємо одразу, бо заборона на госпдіяльність та нікчемність правочинів має у цьому випадку діяти виключно тоді, коли про це буде прямо зазначено у відповідному рішенні КМУ (абзац другий ч. 1 ст. 13 Закону № 1207). Такого рішення поки не існує.

Що ж стосується територій під пунктами 1 та 2, то ситуація така.

До появи переліку, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309 (далі — Перелік № 309), усе було відносно просто. Принаймні з точки зору нормативки.

Однозначно заборону на госпдіяльність та правило про нікчемність правочинів можна було застосувати до юросіб, ФОП та незалежних професіоналів, у яких податкова адреса — АР Крим та м. Севастополь, а також окремі території Донецької і Луганської областей. Усе тому, що були більш-менш конкретизовані переліки цих територій, а також дати початку окупації.

А от щодо територій, окупованих після 24.02.2022 відповідних переліків не було, як і дат початку їх окупації. Про що ми писали знову ж таки у «Податки & бухоблік», 2022, № 63 (ср. ).

Після появи Переліку № 309 усе ускладнилося. З одного боку, як ми казали вище, у цьому документі є дата початку та закінчення окупації. Також визначено, які саме території є тимчасово окупованими. Крім того, Перелік № 309 вже не обмежений у сфері застосування як його попередник, наказ Мінреінтеграції від 25.04.2022 № 75 (тільки щодо виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

З іншого боку, Перелік № 309 був затверджений Мінреінтеграції на виконання постанови КМУ від 06.12.2022 № 1364. А це побіжно може вказувати на те, що йдеться про території з пункту 3 (тобто території, визнані КМУ під час воєнного стану окупованими). А отже, і заборона на госпдіяльність, а також нікчемність правочинів має запускатися лише відповідним рішенням КМУ.

Що робити?

Радимо діяти залежно від вашої ситуації.

1. Якщо територія, на якій зареєстрований обережний ФОП, незалежний професіонал або юрособа, була окупована після 24.02.2022*** та все ще не деокупована, то таким госпсуб’єктам варто змінити своє місцезнаходження. Зокрема, говоримо про тих, хто таки здійснював свою діяльність (знову підкреслимо, йдеться про діяльність взагалі, а не тільки в межах окупованих територій). Бо немає діяльності — немає і порушення заборони. Так само відсутність діяльності — це відсутність правочинів як таких, отже, нічого буде визнавати нікчемним.

*** Дивимося Перелік № 309.

Порада про зміну місцезнаходження стосується, звісно, і тих госпсуб’єктів, які зареєстровані на територіях, тимчасово окупованих до 24.02.2022

До речі, ФОП можуть це зробити через портал «Дія» (див. статтю «ФОП виїхав із зони бойових дій: як змінити місцезнаходження?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 36).

До юросіб онлайн-прогрес ще, на жаль, не дійшов. Відповідний функціонал не працює ні на порталі «Дія», ні на інших офіційних інтернет-сайтах. Тож із документами доведеться звертатися до держреєстратора або нотаріуса****.

**** Нотаріус повинен мати право здійснювати держреєтсраційні дії щодо ФОП та юросіб.

2. Якщо територія, на якій зареєстрований обережний ФОП, незалежний професіонал або юрособа, була окупована після 24.02.2022 та вже деокупована, то перереєстровуватися можна. Але це вже особливої ролі не відіграє. І у першу чергу для тих, хто таки здійснював свою госпдіяльність у період окупації (знову ж таки йдеться не тільки про діяльність у межах цих окупованих територій).

3. Принциповим же госпсуб’єктам, які працюють (тобто здійснюють госпдіяльність) та зареєстровані на тимчасово окупованих (після 24.02.2022) територіях, можна спробувати оскаржити у суді потенційні претензії з боку тих же фіскалів або контрагентів. А використовувати при цьому аргументи, про які ми зазначили вище. Хоча вважаємо, що відстояти цю позицію буде дуже складно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі