Теми статей
Обрати теми

Із спецЄП на сільгоспЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
Багато юросіб-аграріїв, щоб зекономити на сплаті податків, або вже у 2022 році перейшли на спецЄП, або планують це зробити у 2023-му. Так от, у таких аграріїв-перебіжчиків виникає запитання: що їм слід зробити у 2023 році, щоб після відмови чи скасування спецЄП бути і далі платником сільгоспЄП? Відповідь на це запитання шукайте далі.

СпецЄП обрано у 2022-му

Після введення ВС законодавці ввели чимало послаблень для суб’єктів господарювання, які перебувають на окупованій території та території, де ведуться (велися) бойові дії. Але, на жаль, про платників сільгоспЄП законодавець чомусь забув.

Дехто може сказати, що законодавець не ввів особливих послаблень і для юросіб —платників ЄП групи 3 та платників податку на прибуток, а вони ж не жаліються!

Та, на жаль, порівнювати платників сільгоспЄП із платниками ЄП групи 3 та прибутківцями не варто. Адже сільгоспЄП аграрії сплачують незалежно від результатів своєї роботи та отриманих фінрезультатів (на відміну від інших спрощенців та прибутківців), спираючись на площу підоб’єктних земель.

Отже, виходило, що якщо аграрій, який на початку 2022 року став платником сільгоспЄП на 2022 рік, а потім потрапив в окупацію чи його землі (основний засіб виробництва) знаходяться на території, де ведуться (велися) бойові дії, він усе одно має сплатити сільгоспЄП, задекларований на рік уперед.

Той факт, що платник сільгоспЄП землею не міг користуватися через війну, від сплати сільгоспЄП не звільняло

Тому єдиним шансом не сплачувати сільгоспЄП для аграрія було перейти на спецЄП. Про те, що це принесе аграрію, читайте у «Чи є вигода у новому ЄП для платника сільгоспЄП» // «Податки & бухоблік», 2022, № 21 та «Уточнюємо сільгоспЄП при переході на спецЄП» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73.

До відома! Нещодавно законодавці вирішили виправити цю несправедливість. І відповідна звільняюча норма від сплати сільгоспЄП на час дії ВС передбачена у законопроєкті № 8298 від 22.12.2022, причому з наданням їй зворотної сили з 01.03.2022. Але чи стане цей законопроєкт законом, не зрозуміло. Тому слід на сьогодні виходити з того, що і на 2023 рік сільгоспЄП варто нараховувати за загальними правилами.

І от аграрій, який став платником спецЄП у 2022 році та продовжує перебувати у цьому статусі у 2023 році, починає ставити запитання: а чи зможе він й у 2023 році бути платником сільгоспЄП? Чи то сам відмовиться від воєнної спрощенки чи закінчиться ВС і дія спецЄП припиниться.

Забігаючи наперед скажемо, що хвилюватися не слід. Адже якщо аграрій:

1) буде працювати до кінця ВС на спецЄП, то після скасування ВС він повернеться на ту систему оподаткування, на якій був до обрання спецЄП. Про це прямо говорить абзац перший п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. У ньому прямо сказано, що повернутися на стару систему оподаткування (у нашому випадку на сільгоспЄП) аграрій має з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування ВС;

2) до закінчення ВС відмовиться від спецЄП, то в цьому випадку він також повернеться на свою стару систему оподаткування (на сільгоспЄП) з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. Про це сьогодні говорить абзац другий п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Крім того, щоб податківці не спекулювали на можливості повернутися на сільгоспЄП після самостійної відмови від спецЄП не раніше ніж через два календарні роки після переходу на застосування ставки ЄП, встановленої для іншої групи, законодавці прямо зазначили у абзаці третьому п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, що п.п. 298.8.8 ПКУ при відмові від спецЄП не застосовується. Деталі у «Відмова від спецЄП: всім — майже без змін, аграріям — полегшення» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89.

Отже, з цього випливає, що

Аграрій, який у 2022 році перейшов із сільгоспЄП на спецЄП, а відмовиться від спецЄП у 2023 році (сам чи через закінчення ВС), опиниться на сільгоспЄП і буде на цій системі до кінця року.

Тому перейматися аграрію-перебіжчику про обрання сільгоспЄП не слід. Потрібно пам’ятати тільки про одне: після того, як він відмовиться від спецЄП, йому слід буде подати звітну декларації з сільгоспЄП на 2023 рік (загальну і звітні) і в них нарахувати податок починаючи з місяця, з якого він повернувся на сільгоспЄП, і по кінець року. Про те, як заповнити звітну декларацію, читайте у «Декларуємо сільгоспЄП на 2023 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 7.

На спецЄП у 2023

Якщо ж аграрій вирішить тільки у 2023 обрати спецЄП, то тут, на наш погляд, все буде залежати від того, коли він перейде на спецЄП: до підтвердження/обрання статусу платника сліьгоспЄП на певний рік чи після цього.

Тому якщо аграрій:

1) у 2022 році був платником сільгоспЄП і на початку 2023 (до 20.02.2023 — дати подання звітності) хоче перейти на спецЄП, то щоб після відмови від спецЄП точно бути на сільгоспЄП, краще подати заяву про обрання спецЄП після того, як він підтвердить на 2023 рік статус платника сільгоспЄП;

2) у минулому році не був платником сільгоспЄП (був прибутківцем чи на звичайному ЄП), то спочатку слід стати платником сільгоспЄП, а вже потім переходити на спецЄП.

Якщо ж аграрій стане платником спецЄП на початку 2023 року до обрання сільгоспЄП, то після відмови від спецЄП у 2023 році він точно опиниться тільки на тій системі, що був до переходу (виходить, на загальній системі), а платником сільгоспЄП за загальними правилами зможе стати тільки з початку наступного року;

Якщо аграрій в минулому році не був на сільгоспЄП і став з початку поточного року платником спецЄП, то за загальним правилом стати платником сільгоспЄП після відмови від спецЄП він не зможе. Адже юрособа стає платником сільгоспЄП зазвичай тільки з початку року.

3) але є певні випадки, в яких це загальне правило обійти можна. Щоб бути у році відмови від спецЄП на сільгоспЄП, аграрій після відмови від спецЄП має реорганізуватися шляхом перетворення (за умови, що за минулий рік його сільгоспчастка дорівнюватиме або перевищуватиме 75 %). Оскільки лише в цьому випадку згідно з п.п. 291.4.5 ПКУ він зможе стати платником сільгоспЄП у році перетворення, а не з початку року.

При цьому, щоб стати платником сільгоспЄП, аграрію, утвореному протягом року шляхом перетворення, потрібно буде подати протягом 20 календарних днів місяця, наступного за місяцем його утворення, до контролюючих органів (п.п. 298.8.2 ПКУ):

— за своїм місцезнаходженням — загальну декларацію із сільгоспЄП і додатки до неї;

— за місцем розташування земділянок — звітні декларації із сільгоспЄП та додатки до неї.

У цих деклараціях податок потрібно нарахувати за період від дати утворення до кінця поточного року.

При цьому вперше сплачувати сільгоспЄП аграрій має протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, в якому відбулося обрання сільгоспЄП. У подальшому це потрібно робити в загальному порядку.

Тому перед тим як аграрію, який бажає не втратити сільгоспЄП, переходити на початку року на спецЄП, потрібно гарно все зважити і приймати правильні і, що головне, вчасні рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі