Теми статей
Обрати теми

РРО/ПРРО при інтернет-торгівлі: оплата карткою чи за реквізитами

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Як із метою застосування РРО/ПРРО при інтернет-торгівлі ФОП може визначити за банківською випискою, покупець оплатив товар за реквізитами чи банківською карткою?

За часів, коли абсолютно всі інтернет-розрахунки податківці вважали розрахунковими операціями і вимагали проводити через РРО/ПРРО, таке запитання було суперпопулярним. Згадайте: щоб зрозуміти, звідки надійшли продавцеві гроші, доводилося розбиратися в банківських кодуваннях. Як за номером банківського транзитного рахунку, вказаного у виписці, визначити, з поточного рахунку покупця чи з його карткового рахунку відбулася оплата, ми розповідали в статті «Варіанти без РРО для ФОП» // «Податки & бухоблік», 2020, № 91.

На щастя, підхід податківців до застосування РРО/ПРРО при дистанційних розрахунках дещо змінився. Тож на сьогодні інтернет-торговцям більше не треба відгадувати, за допомогою яких технічних чи програмних засобів покупець оплатив товар. Як зазначають самі податківці (див., наприклад, листи ДПСУ від 11.04.2023 № 879/ІПК/99-00-07-04-01-06 та від 12.06.2023 № 1391/ІПК/99-00-07-04-01-06),

ідентифікація джерела надходжень не має значення для визначення обов’язку щодо застосування РРО/ПРРО

А що ж тоді має?

Головне податкове відомство відповідає на це запитання так: продавцеві для цілей застосування РРО/ПРРО не важливо, який спосіб для оплати обрав покупець, а важливо те, який спосіб запропонував сам продавець.

Розглянемо далі ті два способи, про які йдеться в запитанні читача.

За IBAN-реквізитами. Якщо ФОП надає покупцю для оплати за товар реквізити свого поточного рахунку в форматі IBAN, то у такому випадку застосування РРО/ПРРО не є обов’язковим, оскільки така операція є різновидом банківської операції, незалежно від обраного покупцем способу оплати (БЗ 109.04).

Таким чином,

якщо ви надали реквізити поточного рахунку в форматі IBAN, то зарахування коштів на ваш поточний рахунок може відбуватися без РРО/ПРРО

Причому незалежно від технічних подробиць такого зарахування, а саме через:

— касу банку (лист ДПСУ від 11.04.2023 № 879/ІПК/99-00-07-04-01-06);

— програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС), що належить банку або небанківській фінансовій установі (подробиці — в статті «Товар оплачується в терміналах самообслуговування: чи потрібен РРО/ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2023, № 49);

інтернет-банкінг (БЗ 109.02);

за допомогою QR-коду, в якому закодовані повні банківські реквізити рахунку продавця у форматі ІВАN (БЗ 109.02). Додатково про такий спосіб розрахунків читайте в статті «Оплата за QR-кодом: з РРО/ПРРО чи без них?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 58.

При цьому не потрібно визначати, як саме оплатив ваш рахунок покупець, якщо альтернативних способів оплати, крім оплати за IBAN-реквізитами, ви йому не пропонували. В такому разі

будь-які надходження коштів на поточний рахунок ФОП не вимагатимуть РРО/ПРРО без жодної додаткової ідентифікації за банківською випискою

Інша справа, коли такі альтернативні способи розрахунку є. Доволі часто інтернет-магазини організовують у себе на сайті можливість дистанційно оплатити товар банківською карткою.

За допомогою банківської картки покупця. Розрахунок при цьому здійснюється дистанційно на сайті інтернет-магазину шляхом введення реквізитів картки. Аби надати таку можливість, ФОП має укласти договір інтернет-еквайрингу на прийом платежів на свою користь через власний сайт. У такому разі

приймання підприємцем оплати за товари із використанням еквайрингу потребуватиме обов’язкового застосування РРО/ПРРО та видачі або надсилання розрахункового документа встановленої форми та змісту на загальних підставах

Про це йдеться в листах ДПСУ від 28.04.2023 № 1073/ІПК/99-00-07-04-01-06, від 04.05.2023 № 1136/ІПК/99-00-07-04-01-06, від 19.05.2023 № 1225/ІПК/99-00-07-04-01-06.

Крім того, наведений висновок справедливо підтримує й Верховний Суд (див. постанову ВС від 16.04.2021 у справі № 520/7835/19, а також наш коментар до неї в «Податки & бухоблік», 2021, № 43).

Принциповою відмінністю оплати за товар у такий спосіб є те, що кошти за товар надходитимуть на банківський рахунок продавця не безпосередньо від покупця, а від інтернет-еквайра, з яким у вас укладено договір. Тобто інформацію про такі надходження в банківській виписці легко відокремити від звичайних платежів за реквізитами.

Зверніть увагу! Гроші на рахунок продавця, зазвичай, надходять за вирахуванням комісії, утриманої еквайром. Однак чек РРО/ПРРО слід пробивати на повну вартість проданого товару. Про облікові особливості таких операцій читайте в статті «Інтернет-еквайрингова оплата: як облікувати?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 41 (ср. ).

На картку продавця. Попри те, що цей спосіб у запитанні не фігурує, залишити його без уваги ми не можемо. Хоча б тому, що на практиці ФОП часто надають замість IBAN-реквізитів поточного рахунку реквізити картки-ключа, прив’язаної до цього рахунку.

Водночас податківці наполягають (див. листи ДПСУ від 27.01.2023 № 181/ІПК/99-00-07-04-01-06 та ГУ ДПС у Харківській обл. від 16.03.2023 № 556/ІПК/20-40-07-08-13) на тому, що

надання продавцем як способу оплати реквізитів платіжної картки (у тому числі корпоративної або картки-ключ) вимагає обов’язкового застосування РРО/ПРРО, оскільки така операція є розрахунковою

Ми категорично проти такого підходу, але зараз не про це.

У контексті звернення читача інтерес викликає таке запитання: якщо ФОП для оплати за товар пропонує покупцеві на вибір як IBAN-реквізити, так і реквізити своєї платіжної картки і згоден при цьому проводити через РРО/ПРРО ті платежі, що надійшли йому саме на картку, то як за банківськими виписками відрізнити їх від платежів, що надійшли на поточний рахунок за IBAN-реквізитами?

Так от, виявляється, що ніяк. Тобто незалежно від того, надасть ФОП IBAN-реквізити поточного рахунку чи реквізити платіжної картки, прив’язаної до цього рахунку, в банківській виписці всі такі надходження будуть відображені як надходження на поточний рахунок за IBAN-реквізитами.

Звідси випливає очевидний висновок: якщо ФОП-продавець не афішуватиме, що він надавав реквізити картки, то перевіряючі не зможуть за банківськими виписками зрозуміти, як саме сплачував покупець — на картку чи ні. Таким чином, у цьому разі РРО/ПРРО можна не застосовувати. Якщо ж, скажімо, у рахунках на оплату товару, виписаних ФОП, перевіряючі помітять саме карткові реквізити продавця, то претензії щодо застосування РРО/ПРРО у них з’являться неодмінно.

Тож вирішуйте самі, як вам краще позбавитися РРО/ПРРО-обов’язку. Свої дві поради ми навели вище: (1) або не надавати покупцям карткових реквізитів, (2) або не афішувати їх надання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі